Kaip gauti aukščiausius įvertinimus? Mokytis uoliai visus dvylika metų

VGTU pirmojo kurso studentės komentaras

39 VGTU pirmakursė Inesa Zino Alekso Jauniaus nuotr.
VGTU pirmakursė Inesa Zino.
Alekso Jauniaus nuotr.

Kai kam atrodo, kad aukščiausių valstybinių brandos egzaminų rezultatai priklauso nuo didžiulės sėkmės. Tačiau su tuo nesutinka Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Antano Gustaičio aviacijos instituto pirmakursė Inesa Zino. Jos teigimu, geriausiais rezultatais džiaugtis galima tik tuomet, jei nuo pat pirmųjų klasių mokaisi kryptingai, atkakliai ir uoliai.

VILNIUS TECH studentė per valstybinius brandos egzaminus po šimtą balų surinko iš matematikos ir fizikos. Tačiau net daug laiko skirdama mokymuisi, mergina rasdavo laiko ir pramogoms, ir draugams. Tiesa, dėl to kartais tekdavo ilsėtis trumpiau, tačiau Inesa teigia, kad buvo verta.

 

Inžinerijos mokslų kryptis traukė dar mokykloje

Pasak Inesos, tai, kad norės savo ateitį sieti su matematikos ir fizikos mokslais, žinojo jau dešimtoje klasėje, kai reikėjo pasirinkti, kuriuos dalykus mokysis aukščiausiu lygiu. Ji tuo metu dar nebuvo apsisprendusi, kokias studijas rinksis, tačiau neabejojo, kad jos bus susijusios su inžinerija. „Iki šiol dar neturiu aiškaus tikslo, kuo noriu būti užaugusi, turiu tik idėją. Žodis „inžinerija“ mano galvoje pradėjo suktis prieš dvejus metus, kai pradėjau suprasti, ką galiu pasiekti, gilindama savo matematikos ir fizikos žinias“, – sako studentė.

Ji taip pat pabrėžia, kad savo gyvenime nebuvo turėjusi jokių sąsajų su aviacija, tačiau tai jai pasirodė itin įdomi sritis, kurioje nori išbandyti savo jėgas. Būtent todėl mergina ir pasirinko aviacijos mechanikos inžinerijos studijas Antano Gustaičio aviacijos institute.

 

Aukščiausių įvertinimų nesitikėjo

Studentė pasakojo, kad po kiekvieno egzamino užplūsdavo pasitenkinimas savimi, jog pagaliau viskas baigėsi, o ji padarė viską, ką galėjo, kad būtų įvertina aukščiausiais balais. Tiesa, šiek tiek nerimo kildavo, peržiūrėjus anksčiau spręstus uždavinius, radus vieną ar kitą klaidą: „Stengiausi į tai nekreipti dėmesio, bent trumpam pamiršti ir tiesiog laukti galutinių rezultatų. Žinoma, tikėjausi aukštų įvertinimų, nes pasitikėjau savo žiniomis. Turėjau ir daug praktikos, spręsdama uždavinius.“Pirmakursė Inesa pripažįsta, kad pamačiusi, jog tiek iš matematikos, tiek iš fizikos gavo po šimtą balų, pajuto ramybę, pasitenkinimą ir džiugesį. Ji pasakoja, kad jautė spaudimą iš artimos aplinkos – draugai ir artimieji tikėjo jos žiniomis, galimybe gauti aukščiausius vertinimus, tad jai palengvėjo sužinojus, kad pavyko patenkinti ne tik kitų, bet svarbiausia – savo lūkesčius.

 

„Norint gerai išlaikyti valstybinius brandos egzaminus, nepakanka tik pasikartoti tai, ko mokeisi per dvylika metų. Visos žinios turi būti suprastos, kad jas sugebėtum pritaikyti ir kitokiems, nestandartiniams uždaviniams. Net neabejoju, kad geriausias būdas pasiruošti egzaminams – uoliai mokytis visus dvylika metų. Ir, kad ir kaip banaliai skambėtų, gerai išsimiegoti prieš egzaminą, nesijaudinti bei pasitikėti savo žiniomis“, – teigia studentė.

 

Pirmosios savaitės universitete – adaptacinės

Pasak I. Zino, pirmosios savaitės praėjo itin gerai. Ji buvo supažindinta su studijų programa ir vertinimo sistema. Kurso draugai – itin draugiški, todėl mergina nė karto nepasijuto vieniša, o tai padėjo ir greičiau įsilieti į universiteto bendruomenę.

„Pirmąją savaitę universitete mane labiausiai nustebino tai, kad, atėjusi į matematikos laboratorinius darbus, pamačiau kompiuterius. Matematikos uždavinius esu pratusi spręsti sąsiuvinyje. Adaptuotis padėjo universiteto dėstytojai, kurie paaiškino situaciją. Nurimau supratusi, kad matematikos žinias galima gilinti ir naudojantis išmaniosiomis technologijomis.“

„Vis dar bandau išsiaiškinti, ką noriu pasiekti ir veikti ateityje. Mano artimiausias siekis – kuo geriau baigti aviacijos mechanikos inžinerijos bakalauro studijas. Viliuosi, kad ir su pagyrimu. Tikiu, kad tai padės gauti mėgstamą darbą ir kilti karjeros laiptais“, – mintimis pasidalijo studentė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.