Lietuva – rekordininkė: kainos – didžiausios Europos Sąjungoje, parama maisto gamybai – mažiausia

Socialdemokratai nutarė išsiaiškinti, kodėl Lietuva skiria tokią menką paramą maisto gamybai – mažiausią Europos Sąjungoje. Maisto kainos Lietuvoje augo labiausiai nei visoje Europos Sąjungoje (ES). Apie tai kalbėta, Seimo nariams susitikus su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Lietuvos nėra tarp ES šalių, kurios skiria specialią paramą žemės ūkiui pagal Europos Komisijos patvirtintas valstybių pagalbos priemones, skirtas ekonomikai remti krizės sąlygomis, reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Išvydęs duomenų lentelę, iš kurios matyti, kad ir bendra valstybės pagalba – menka – 20 mln. eurų, palyginus, pavyzdžiui, su Estija, kuri pagalbai skiria 125 mln. eurų, o savo maisto gamintojams – 3,9 mln. eurų tiesioginių dotacijų, ministras K. Navickas sakė: „Negali būti.“ Jis žadėjo pasiaiškinti ir pateikti atsakymą raštu.

Pasak Seimo narės socialdemokratės Rasos Budbergytės, Vyriausybė aplaidžiai žiūrėjo į paramą žemės ūkiui. Rezultatas – akivaizdus: Lietuva – maisto kainų rekordininkė visoje Europoje, o parama maisto gamybai – taip pat rekordiškai maža. Žemės ūkio poreikių nepaisymas – tragiška klaida. Kol kas stebime tik pirmuosius tokio aplaidumo padarinius. Netrukus galime sulaukti dar skaudesnių pasekmių. Kaip visada, labiausiai kentės gyventojai. R. Budbergytė teiravosi, ar Žemės ūkio ministerija strategiškai planavo ir skyrė paramą trąšoms įsigyti, nes nuo to labai priklauso ir produkcijos kaina.

Socialdemokratai įsitikinę, kad šalies apsirūpinimas maistu ir adekvati parama maisto gamybai yra nacionalinio saugumo klausimas. Tokių sektorių, kaip paukštininkystė ir šiltnamiai, ministerija vien savo ištekliais išgelbėti jau nebegali – jiems iškilo egzistencinė grėsmė: „Šiltnamiai jau stabdo gamybą. Šviežių lietuviškų daržovių žiemą neturėsime.“ Seimo narys Vidmantas Kanopa klausė, ką daryti smulkiesiems ūkininkams, kuriems nebelieka apyvartinių lėšų, kai jie apmoka energijos sąskaitas. Seimo narė Orinta Leiputė informavo, kad gamintojai skundžiasi negalintys įsigyti pieno žaliavos Lietuvoje – ją perka iš Estijos. Ministras pažadėjo, kad padėtis netrukus turėtų pagerėti. Parengta pagal Lietuvos Respublikos Seimo pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.