Lietuvos Konstitucijos 30-mečiui

Lietuvos Respublikos Konstitucijos, priimtos tautos referendumu 1992 m. spalio 25 d., trisdešimtmečiui paminėti Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokykla surengė renginių ciklą. 41 MRU Konstitucijos savaitės renginių ciklasTai: Lietuvos ir užsienio valstybių vadovų, Konstitucijos kūrėjų, konstitucinės teisės žinovų pranešimai, paskaitos, diskusijos ir ateities įžvalgos. Lietuvos ir užsienio konstitucinės doktrinos kūrėjai, teisininkai ir politikai nagrinėjo aktualius konstitucinės minties raidos klausimus, Konstitucijos aiškinimo tendencijas Konstitucinio Teismo formuojamoje oficialiojoje konstitucinėje doktrinoje, nacionalinės Konstitucijos santykį su tarptautine ir Europos Sąjungos teise, aktualius iššūkius ir esminius pokyčius, įvykusius per pastaruosius tris dešimtmečius, naujausias tendencijas, karo iššūkius Ukrainos Konstitucijai. Jie dalinosi ateities įžvalgomis apie dabarties išbandymų poveikį valstybės ir visuomenės raidai.

 

Spalio 20 dienos renginyje pagerbtas jubiliejinę sukaktį švenčiantis pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, MRU garbės daktaras prof. Vytautas Landsbergis. MRU Senato nutarimu MRU centrinių rūmų auditorijai suteiktas prof. Vytauto Landsbergio vardas. Jubiliatas pasidalino savo prisiminimais, aptarė aktualias socialines problemas ir ateities perspektyvas.

Spalio 21 d. Lietuvos Respublikos Seime MRU su partneriais surengė tradicinę tarptautinę mokslinę-praktinę konferenciją „Konstitucijos 30-metis: nuo ordinarinės iki aukščiausiosios teisės“. Konferencijos dalyvius pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentas dr. Gitanas Nausėda, Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė. Pranešimą, skirtą jubiliejiniams Konstitucijos metams, perskaitė Latvijos Respublikos Prezidentas, MRU garbės daktaras Egilis Levitas.

 

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-mečio išvakarėse MRU bendruomenė turėjo progą peržiūrėti režisieriaus Audriaus Juzėno dokumentinį filmą „Apie 1992 m. Konstitucijos rengimą“ ir padiskutuoti dėl šios Konstitucijos rengimo peripetijų su 1992 metų Konstitucijos projekto rengimo grupės nariu, vienu iš Konstitucijos kūrėjų, MRU profesoriumi emeritu dr. Vytautu Sinkevičiumi. „Tai, kad labai sudėtingoje politinėje situacijoje buvo rastas politinis ir teisinis kompromisas, buvo parengtas vadinamasis kompromisinis Konstitucijos projektas, kuris parodė, kad Aukščiausiosios Tarybos deputatai, nepaisant didelio politinių pažiūrų skirtumo ir nevienodų Lietuvos ateities vizijų, sugebėjo įveikti savo asmenines ir partines ambicijas, susitelkė, elgėsi labai atsakingai, teikdami prioritetą bendram visuomenės ir valstybės interesui. Konstitucija – tai ir mūsų tautos, Lietuvos valstybės biografija“, – sakė MRU profesorius dr. V. Sinkevičius.

 

Kaip valstybės ir žmonių santykius keičia naujos technologijos, masinė informacija ir socialinė žiniasklaida? Šiuos ir kitus e-demokratijos, duomenų gausos ir privatumo išsaugojimo klausimus spalio 25 d. viešojoje paskaitoje nagrinėjo svečias iš Jungtinės Karalystės, teisinių technologijų įmonės „Legal Utopia“ direktorius dr. Paresh Kathrani.

MRU Konstitucijos savaitę vainikavo spalio 26 d. įvykęs MRU akademinės bendruomenės susitikimas su Vokietijos Konstitucinio teismo pirmininku prof. dr. Stephanu Harbarthu (vok. Stephan Harbarth), kuris skaitė paskaitą „Teisinė valstybė – vis dar geros konstitucijos?“ Profesorius 2009–2018 m. buvo Vokietijos Bundestago narys, nuo 2016 m. ėjo CDU/CSU parlamentinės grupės vicepirmininko pareigas teisiniais ir vartotojų apsaugos, vidaus reikalų, sporto ir savanorystės, perkeltųjų asmenų, etninių vokiečių imigrantų ir vokiečių mažumų klausimais. 2018 m. lapkritį jis buvo paskirtas Federalinio Konstitucinio Teismo (vok. Bundesverfassungsgericht) viceprezidentu ir Pirmojo Senato, kuris daugiausia nagrinėja bylas, susijusias su pagrindinių teisių apsauga, pirmininku. Per savo kadenciją šis Teismas priėmė keletą svarbių sprendimų, įskaitant dėl vadinamosios teisės būti pamirštam ir Federalinio klimato kaitos įstatymo. S. Harbarthas nuo 2020 m. birželio eina Federalinio Konstitucinio Teismo pirmininko pareigas.

 

MRU Teisės mokykla jau daugelį metų plėtoja patirtimi grįstas teisės studijas, suteikiančias galimybę studentams geriau suvokti teisę per diskusijas su teisės kūrėjais, aiškintojais ir sergėtojais. Šis renginių ciklas suteikia galimybes akademinei bendruomenei ne tik džiugiai paminėti mūsų Konstitucijos jubiliejines sukaktis, bet ir kartu ieškoti atsakymų į visuomenei aktualius konstitucingumo klausimus. „Mūsų akademinė pareiga – ateities kartoms ugdyti pagarbą Konstitucijai, kad joms nereikėtų kurti naujų konstitucijų, nes Konstitucijoje įtvirtintos vertybės nėra pavaldžios laikui“, – teigė MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė.

 

Kęstutis Stoškus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.