Naujos knygos

Vytautas Gedgaudas. Pirmyn arba mirk (2022).

42 Pirmyn arba mirk Vytauto Gedgaudo knygos viršelis
Knygos viršelis

Leidėjas: „Atminties brasta“, 240 p. Lapkričio 16 d. Vytauto Didžiojo karo muziejuje (K. Donelaičio g. 64, Kaunas) įvyko knygos „Pirmyn arba mirk“ apie žurnalistą Vytautą Gedgaudą pristatymas. Minint ilgamečio JAV tautinės minties laikraščio „Dirva“ vyriausiojo redaktoriaus Vytauto Gedgaudo 110-ąsias gimimo metines, renginio metu lankytojams pristatyti įdomiausi ir žymiausi žurnalisto tekstai, publikacijos, reportažai iš Paryžiaus taikos konferencijos, Niurnbergo proceso, taip pat papasakota apie ypatingą karinį junginį – Svetimšalių legioną, kuriame Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo V. Gedgaudas.

 

Knygos pristatyme mintimis apie V. Gedgaudą ir jo darbus pasidalino knygos sudarytoja, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro docentė dr. Jolanta Mažylė, knygos recenzentas, politikas ir karo istorikas prof. Valdas Rakutis bei Prancūzijos svetimšalių legiono viršila (pensijoje) Vaidas Zinkevičius, ištarnavęs šiame legione daugiau nei 18 metų, ir kt.

 

Knygą sudaro trys dalys. Pirmoje ir antroje dalyse – V. Gedgaudo tekstai apie Svetimšalių legioną, kuriame jis tarnavo Antrojo pasaulinio karo metais. Ypač įdomus V. Gedgaudo kūrybinis palikimas atsiskleidė surinkus ir išstudijavus jo publicistinius tekstus, paskelbtus JAV lietuvių spaudoje Antrojo pasaulinio karo metais. Informacijos knygos sudarytojai neretai tekdavo ieškoti ir archyvuose, nes kai kurių to laikotarpio JAV lietuvių spaudos leidinių bibliotekose nėra. „Turiu nuojautą, kad tos publikacijos – trečioji knygos dalis – bus savotiškas atradimas ne tik šių dienų skaitytojams, bet ir daug ką žinantiems publicistikos ir kultūros istorijos tyrėjams“, – apie knygą sakė J. Mažylė. Knyga iliustruota V. Gedgaudo darytomis nuotraukomis. Parengta pagal Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Voruta.lt. informaciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.