Visų laikų LSMU Izraelio alumnų susitikimas Tel Avive

Lapkričio 17 d. Tel Avive (Izraelis) surengtos išskirtinės iškilmės, subūrusios visų laikų šios šalies piliečius – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) alumnus. Šventė surengta pažymint Izraelio-Lietuvos diplomatinių santykių 30-metį. Iškilmes organizavo LSMU Tarptautinių ryšių ir studijų centras (TRSC) ir Lietuvos Respublikos ambasada Izraelyje.

Į šventę susirinko daugiau nei 100 universiteto absolventų: ir sovietiniais laikais baigę tuometį Kauno medicinos institutą ar vėliau – Kauno medicinos akademiją, Kauno medicinos universitetą, ir dabartiniai LSMU alumnai. Visiems tai buvo ne tik maloni diplomatinė šventė, bet ir proga susitikti su senais draugais, o jaunesniajai kartai – pamatyti, kiek daug vyresniųjų kolegų ir mokytojų yra baigę tą pačią mokslo įstaigą – Lietuvos sveikatos mokslų universitetą.

LSMU alumnus sveikino garbūs svečiai. Lietuvos ambasadorė Izraelyje J.E. Lina Antanavičienė į susirinkusiuosius kreipėsi hebrajų kalba, ir pabrėžė, kad baigę LSMU medicinos ir veterinarijos gydytojai, odontologai ir farmacininkai Izraelyje visam laikui tampa Kauno ir Lietuvos atstovais, jungiamąja grandimi tarp dviejų šalių.

 

Izraelio ambasadorė Lietuvos Respublikoje J.E. Hadas Wittenberg atsiuntė vaizdo sveikinimą, kuriame pažymėjo, kad Kaune –  puikios sąlygos studijuoti ir gyventi, dalyvauti Kauno žydų centro veikloje, pajusti namus toli nuo namų.

LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis pasidžiaugė bendradarbiavimu tarp dviejų šalių ir sėkmingomis Izraelio jaunuolių studijomis Lietuvoje, galimybe palaikyti glaudžius Universiteto ir alumnų ryšius.

„Gabūs vaikai tampa puikiais specialistais, ir Universitetui tenka atsakomybė, garbė ir didelis džiaugsmas prisidėti prie sveikatos sistemos gerovės“,  – kalbėjo LSMU rektorius.

Savo buvimu šventės dalyvius pagerbė ir LSMU prorektoriai prof. Vaiva Lesauskaitė ir prof. Kęstutis Petrikonis, Medicinos fakulteto dekanas prof. Algimantas Tamelis bei pirmoji TRSC dekanė prof. Angelija Valančiūtė. Tarptautinių ryšių ir studijų centro dekanė prof. Ingrida Janulevičienė supažindino su pasikeitusia universiteto struktūra, pasidžiaugė įspūdingai išaugusiais tarptautinių studentų skaičiais ir gausėjančia Izraelio alumnų bendruomene.

Izraelio sveikatos ministerijos Tarptautinių santykių skyriaus vadovas dr. Asher Y. Salmon pažymėjo, kad Izraelyje trūksta sveikatos mokslų universitetų bei gydytojų, tad šalies vyriausybė numato skirti stipendijas gabiems jaunuoliams studijuoti užsienyje. Įgiję profesiją, jie grįžtų tarnauti savo šalies žmonių sveikatai ir gerovei.

 

Niujorko Mount Sinai Icahn Medicinos mokyklos tarptautinių mokslinių ir akademinių projektų vadovas ir ilgametis LSMU kviestinis lektorius prof. Alon Harris pažymėjo, kad jo mokslinis kelias, prasidėjęs nuo Johanesburgo, per Tel Avivą, Indianapolį ir Niujorką, glaudžiai susijęs ir su Kaunu. Prieš daugiau nei 20 metų pradėtus bendrus mokslo projektus glaukomos ir akies kraujotakos tyrimų srityje šiandien vainikuoja kelios dešimtys publikacijų, mokslinių knygų, naujų mokslinių idėjų bei projektinių veiklų.

Prisiminimais apie studijų LSMU metus dalijosi įžymūs universiteto alumnai – prof. Joseph Press ir Gabi Gavriel. Prof. J. Press – ne tik Izraelyje, bet ir visame pasaulyje garsus ilgametis Izraelio Schneider’io vaikų medicinos centro vyriausiasis gydytojas.

„Medicinoje taip jau yra, kad tik per mokslinius tyrimus galima atrasti atsakymus į klinikinius klausimus“, – apžvelgęs savo profesinį kelią, pastebėjo  profesorius, prisistatęs tiesiog Juozu.

 

Žymus jaunesnės kartos alumnų atstovas G. Gavriel 2018 m. Jeruzalės regione pelnė geriausio gydytojo apdovanojimą, o dar po metų apdovanotas prestižine „Geriausio Izraelio metų gydytojo“ premija. Šiuo metu jis sėkmingai dirba šeimos gydytoju ir užima atsakingas dviejų šeimos klinikų vadovo pareigas. Gyd. G. Gavriel pasidžiaugė, kad pasirinkti studijuoti LSMU buvo geriausias sprendimas: ne tik įgijo mylimą profesiją, studijoms LSMU pritraukė artimų giminaičių, bet ir sukūrė šeimą.

Izraelio alumnai pakviesti prisijungti prie LSMU alumnų asociacijos ir išsaugoti ryšį su universitetu. Tikimasi, kad iškilmės, subūrę įvairių kartų LSMU Izraelio absolventus, ateityje sutelks naujiems darbams, bendradarbiavimui tarp Lietuvos ir Izraelio institucijų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.