Europos Parlamentas Holodomorą pripažino ukrainiečių genocidu

Europos Parlamentas 2022 m. gruodžio 15 d. priėmė rezoliuciją, kuri skelbia, kad, vadovaujant Sovietų Sąjungos lyderiui Josifui Stalinui, sukelta milijonų žmonių mirtis Ukrainoje buvo genocidas. 45 HolodomorEuropos Sąjunga (ES) 1932–1933 m. sukeltą dirbtinį badą pripažįsta Ukrainos žmonių genocidu, kurį sukėlė sąmoninga sovietų režimo politika. ES įstatymų leidėjai paragino „visas šalis ir tarptautines organizacijas, kurios dar nepripažino Holodomoro genocidu, tai padaryti“.

1932–1933 metų „Holodomoras“ (ukrainiečių kalba tai reiškia „mirtis nuo bado“) Kijeve laikomas tyčiniu Stalino režimo nusikaltimu, nes juo siekta sunaikinti Ukrainos valstiečius. J. Stalino priverstinės „kolektyvizacijos“ kampanija atėmė grūdus ir kitus maisto produktus iš valstiečių ir paliko milijonus žmonių be jokių maisto atsargų. Maskva atmeta Kijevo teiginius, bandydama įvilkti juos į platesnį tuometinio bado, nusiaubusio Vidurinės Azijos ir Rusijos regionus, kontekstą.

Dabartinis konfliktas pakurstė baimę, kad istorija gali pasikartoti. Rusijos kariškių taikymasis į Ukrainos grūdų saugyklas, taip pat Ukrainos eksporto Juodojoje jūroje blokada sukėlė kaltinimų virtinę, kad Maskva vėl naudoja maistą kaip karo ginklą.
Šaltinis: hrwf.eu

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.