Psichologinis atsparumas vyresniame amžiuje

 

Psichologinis atsparumas vyresniame amžiuje yra opi visuomenės problema, kurią aktualu tyrinėti ir plėsti žinias tiek moksliniu, tiek profesiniu ir visuomeniniu lygmenimis.

6380829b12e8a 2
Joana Butėnaitė-Switkiewicz

Kol kas ši tema psichologijos moksle yra mažai ištirta, tad Joanos Butėnaitės-Switkiewicz podoktorantūros stažuotės projektu „Vyresnio amžiaus asmenų psichologinis atsparumas: raiška ir patirtys iššūkių akivaizdoje“, kuris laimėjo Lietuvos mokslo tarybos finansavimą (Nr. S-PD-22-60), bandoma užpildyti esamą spragą.

Pasak mokslininkės, atsparumo senstant ugdymas tampa pagrindiniu asmenų, šeimų ir visuomenės prioritetu. Įvairūs mokslininkai pabrėžia vyresnio amžiaus asmenų atsparumo tyrimų trūkumą ir sėkmingo senėjimo svarbą. Tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonių atsparumo lygis yra toks pats arba didesnis, nei jaunesnių žmonių. Tačiau neaišku, koks vyresnio amžiaus asmenų psichologinis atsparumas yra buvusiose posovietinėse šalyse (tokiose kaip Lietuva), kurios patyrė įvairių politinių ir socialinių pokyčių ir kurių pragyvenimo lygis yra žemesnis už Europos vidurkį.

Projekto autorės teigimu, asmeninė vyresnio amžiaus žmonių perspektyva padeda giliau suprasti ir įsigilinti į problemą bei atskleidžia, kaip jie susiduria su išbandymais ir įgyja atsparumą. Todėl šio mokslinio darbo tikslas – atskleisti vyresnio amžiaus žmonių psichologinio atsparumo raišką ir patirtį, susidūrus su įvairiais išbandymais.

Pasirinktas mišrus tyrimo planas, susidedantis iš kiekybinio ir kokybinio tyrimo. Kiekybinio tyrimo metu psichologinis atsparumas, jo veiksniai tiriami remiantis reprezentatyvia 18+ amžiaus grupių imtimi, siekiant nustatyti ir palyginti vyresnio amžiaus asmenų psichologinio atsparumo lygį ir jo veiksnius su kitomis suaugusiųjų amžiaus grupėmis. Numatoma atlikti ir kokybinį tyrimą, kurio metu iš įvairių vyresnio amžiaus žmonių (60 m. ir vyresnių) bus paimti iš dalies struktūruoti interviu, siekiant atskleisti jų patirtį, išteklius ir veiksnius, turinčius įtakos jų psichologiniam atsparumui, susidūrus su sunkumais, ir suformuluoti teoriją apie vyresnio amžiaus asmenų psichologinį atsparumą išbandymų akivaizdoje. Gauti rezultatai prisidės prie priemonių, galinčių padėti stiprinti atsparumą senstant, vystymo ir paskatins asmens stiprybėmis pagrįstų intervencijų plėtrą tiek individualiu, tiek bendruomenės lygiu.

Projektas įgyvendinamas 2022–2024 metais Mykolo Romerio universitete, Mokymosi visą gyvenimą laboratorijoje. Mokslinio darbo vadovė – prof. Irena Žemaitaitytė.

 

Kęstutis Stoškus

 

Autorius yra MRU išorinės komunikacijos vadybininkas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.