Antrasis „Seno drapako“ numeris

Neseniai pasirodė ir antrasis mokslo populiarinimo žurnalo, humoristiškai pavadinto „Senas drapakas“, leidžiamo Smalininkuose, Jurbarko r., numeris. 47 Senas drapakas 2 viršelisApie šio leidinio pasirodymą „Mokslo Lietuva“ rašė 2022 m. gruodžio 2 d. Nr. 21 (708). Pirmajame numeryje Justinas Stonys ir Augustė Ivanauskaitė pristatė techninių priemonių ir technologijų plėtros svarbiausių išradimų, padarytų antrajame mūsų eros tūkstantmetyje, chronologiją. Ten paminėti ir keli Lietuvoje kūrusių išradėjų (tarp jų – K. Semenavičiaus) bei iki šių chronologiją dienų besidarbuojančių mokslininkų (prof. K Ragulskio ir kt.) darbai. Tačiau šios temos tęsiniui žurnale dar bus skirtas ne vienas straipsnis.

Antrasis numeris supažindina skaitytojus su Senovinės technikos muziejaus bičiulių ir svečių atsiliepimais apie šio unikalaus muziejaus, sukaupusio per 24 tūkst. eksponatų, veikla. Muziejaus lankytojai gali pamatyti įrankius, naudotus tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse valstybėse prieš beveik du šimtus metų, taip pat ir vietos meistrų naudojamus dabar. Atvykusius į muziejų pasitinka eksponatai, liudijantys apie knygų spausdinimą, fotografavimą ir filmavimą, staliaus ir šaltkalvio darbą. Čia sukaupta gausybė knygų ir kitų leidinių, kuriuos mielai priglaustų ir didžiosios Europos bibliotekos.

 

Antrojo numerio skaitytojai turi galimybę susipažinti su įdomiausiais ir turiningiausiais įrašais, paliktais muziejaus lankytojų atsiliepimų knygose nuo 2005 m. gegužės 22 d. iki 2018 m. spalio 8 d., sužinoti apie muziejui skirtus apdovanojimus ir čia organizuojamus renginius bei naujus sumanymus. Muziejaus veikla plečiasi, prisitaikydama prie lankytojų pageidavimų.

Pradedant 2005 m., užpildytos keturios lankytojų atsiliepimų knygos, o penktoji baigiama prirašyti. Pirmąjį įrašą svečių knygoje 2005-aisiais paliko tuometis Lietuvos kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas, palinkėjęs muziejaus vadovui sėkmės, įgyvendinant visus projektus. Dabar jau aišku, kad šis palinkėjimas buvo pranašiškas. Kaip pažymi žurnalo sudarytojai, pakartotinai apsilankę muziejaus lankytojai (atvykę po metų ar kiek ilgesnės pertraukos) neretai pasijunta, lyg būtų atsidūrę naujame muziejuje, nes jis nuolat keičiasi. Tačiau kiekvieno lankytojo priėmimas – toks pat nuoširdus, „tarsi jis būtų laukiamiausias svečias“.

 

Muziejaus veikla aprašyta dviejose jo įkūrėjo J. Stonio parengtose plačios apimties monografijose. Apie šį muziejų sukurta keletas televizijos filmų ir du kino filmai. Jurbarko savivaldybės iniciatyva sukurtas filmas „Tarp praeities ir dabarties“. Lietuvos jubiliejaus proga istorinės Prezidentūros dėka sukurtas filmas „Lietuvos istorijos kūrėjai“, kuriame savo įspūdžiais dalinasi dvylika lankytojų, atrinktų iš daugiau kaip tūkstančio pasiūlytų kandidatų. Nors daugumą įrašų šiose knygose paliko lankytojai iš Lietuvos, tačiau yra ir tokių, kuriuos paliko atvykę iš tolimų valstybių: Ukrainos, Latvijos, Lenkijos, Italijos, JAV, Pietų Korėjos ir kt.

Naujojo numerio pabaigoje paskelbtas Jurbarko rajono savivaldybės mero Skirmanto Mockevičiaus straipsnis. Jį rajono vadovas pradeda labai prasmingais klausimais: „Ar išsaugosime Lietuvos techninės pažangos istoriją ir jos eksponatus? Kaip lietuviška technika, lietuvių sukurtos technologijos atrodo pasauliniame kontekste?“ Atsakyti į juos arba bent jau apie tai susimąstyti gali kiekvienas, apsilankęs Smalininkuose. Na, o šios žurnalo naujojo numerio apžvalgos pabaigoje kreipiamės į „Mokslo Lietuvos“ skaitytojus klausdami: „Ar žinote, ką reiškia šis, dabar labai retai besutinkamas žodis – drapakas? Ar esate jį matę? O gal net teko su juo dirbti?“

„Mokslo Lietuvos“ informacija. Parengė J. J

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.