Dvasinės lyderystės puoselėjimas

Dvasinė lyderystė – Lietuvoje dar mažai aptariama sritis, nors Vakaruose apie dvasingumu pasižyminčių lyderių svarbą kalbama jau kelis dešimtmečius.

46 Aušra Dubonikė Dvasinė lyderystė
Aušra Dubonikė

Dvasingumu pasižymintys lyderiai daro teigiamą įtaką įmonės veiklai ir efektyvumui, tačiau susiduria su iššūkiais.

Dvasinės lyderystės tema susidomėjau studijų magistrantūroje metu. Nors nedvejodama šią temą pasirinkau baigiamajam darbui, tačiau tai buvo nemenkas iššūkis, nes radau vos vieną rimtą Lietuvoje atliktą šios temos tyrimą Maloniai nustebino vienas šios srities pradininkų ir ekspertų, Kalifornijoje dirbęs profesorius Andre Delbecq, pasidalinęs patirtimi ir supažindinęs su savo darbais. A. Delbecq buvo ne tik akademikas, bet ir praktikas, dirbęs aukščiausio lygio verslo vadovų konsultantu, vesdavęs seminarus dvasinės lyderystės tema.

Dvasinė lyderystė pasireiškia tuomet, kai lyderis kuria tokią organizacijos ateities viziją, kuri įkvepia darbuotojus ir padeda jiems pajausti prasmę darbe. Tokia lyderystė kuria organizacijos kultūrą, leidžiančią tarp lyderio ir sekėjų puoselėti bendrystę.

 

Sunkmečiu dvasinės lyderystės reikšmė išauga

Vis dar pasitaiko vadovų, valdančių ,,geležine“ ranka. Vyrauja samprata, kad geraširdis vadovas neva nesugeba pasiekti, kad įmonė būtų pelninga. Mano atliktas praktinis Lietuvos verslo vadovų tyrimas parodė, kad vadovai, pasižymintys dvasingumu, sugeba dirbti efektyviai ir pelningai. Tokių lyderių svarba nepaprastai atsiskleidžia sunkmečiais. Tą puikiai iliustruoja ir pastarojo meto krizės, pavyzdžiui, pandemija. Tie lyderiai, kurie pasižymėjo dvasingumu, kitaip bendravo, jų pavaldiniai patyrė mažiau streso, buvo labiau užtikrinti galimybe išsaugoti darbo vietą. Naujausi šios temos tyrinėjimai rodo, kad dvasinė lyderystė yra svarbus atspirties taškas, kuriant tvarų pasaulį, nes tik empatiški, į kitų poreikius atsižvelgiantys lyderiai galės efektyviai rūpintis mūsų planeta.

 

Tobulėti gali kiekvienas

Dvasinė lyderystė nėra išskirtinių žmonių privilegija. Šios lyderystės ekspertai rekomenduoja lavinti savęs pažinimą, pagarbą kitų įsitikinimams būti kaip galima labiau patikimiems. Lyderiams svarbu puoselėti savo vidinį gyvenimą, nes tai yra dvasinės lyderystės šaltinis – juk dalintis su kitais galime tik tuo, ką patys turime. Nuolatinis lyderių tobulėjimas būtinas ir dėl to, kad dvasinė lyderystė dažnai patiria iššūkius, apie kuriuos būtina kalbėti. Išmintingas lyderis visada turi išlikti budrus ir nuolat mokytis iš savo klaidų Gyvename neeiliniu laikmečiu, kai iššūkiai žmonijai nepaprastu greičiu keičia vienas kitą. Suvokę dvasinės lyderystės svarbą, galėsime lengviau juos įveikti.

 

Aušra Dubonikė

Autorė yra KTU absolventė, tarptautinio tvarios mąstysenos skatinimo tinklo LEAP narė. Parengta pagal: Voruta.lt ir „Verslo idėjos“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.