Klaipėdos krašto metams

Sausio 15 d. Klaipėdoje, Pilies muziejaus konferencijų salėje atidaryta Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus parengta paroda „1923-ieji. Klaipėda ir Lietuva: istorija, politika, diplomatija“, skirta paminėti Seimo paskelbtus 2023-iuosius Klaipėdos krašto metais.

Kaminskas Raimundas portretinė
Dr. Raimundas Kaminskas

Klaipėdos krašto suvienijimas su Lietuvos valstybe – vienas reikšmingiausių įvykių XX a. šalies istorijoje, turėjęs didelės įtakos ekonominei, kultūrinei ir politinei raidai. 1923 m. Lietuvos Respublika parodė, kad galinti sėkmingai apginti savo interesus, ir Lietuva tapo jūrine valstybe. Parodoje pirmą kartą pristatoma Mažosios Lietuvos tautinės tarybos deklaracija / pareiškimas – Tilžės akto originalas.

Parodoje siekiama pristatyti 1923 m. politinius įvykius, vertinti Klaipėdos krašto įtraukimo į Lietuvos valstybę aplinkybes ir pateikti tam tikrą istorinį bei kultūrinį foną. Parodos eksponatai sudaro galimybę lankytojams išsamiau pažvelgti į Mažosios Lietuvos regioną, XIX a. antroje pusėje – XX a. pradžioje gimusius kultūrinius kontaktus, Didžiojo karo iššūkius, Klaipėdos krašto padėtį 1919–1922 m., atkurti 1923-iųjų įvykius ir papasakoti apie asmenybes, nulėmusias Mažosios Lietuvos tam tikros dalies ateitį.

Parodoje naudojama ir ne vieną dešimtmetį įvairiuose archyvuose, muziejuose, bibliotekose, privačiuose rinkiniuose sukaupta dokumentinė, kartografinė, ikonografinė medžiaga. Tekstinę ir vaizdinę informaciją papildo autentiški eksponatai: reliktai iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Ypatingosios rinktinės karininkų 1923 m. sausio įvykių metu naudotas žemėlapis, Jono Polovinsko Budrio (1889–1964) asmeninis pistoletas ir jo 1937 m. užrašyti atsiminimai, unikalios nuotraukos bei kiti socialiniai  artefaktai.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.