Laisvės kronikos

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko Ingos Stepukonienės sudarytos knygos „Laisvės kronikos“ sutiktuvės.

47 Autorė Inga Stepukonienė 2
Autorė dr. Inga Stepukonienė

Knygos autorė yra humanitarinių mokslų daktarė, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto docentė, 2012 m. už mokslinę veiklą pelniusi aktyviausio Vytauto Didžiojo universiteto docento apdovanojimą, įvertinta ir rajono savivaldybės Garbės ženklu bei „Metų garliaviečio“ vardu. Mokslinėje veikloje I. Stepukonienė žinoma kaip lyginamosios ir baltistikos literatūros, lietuvių pedagogikos ir spaudos istorijos tyrėja, pasižyminti dideliu patriotizmu, darbštumu ir erudicija. Jos biografiją puošia ir daugybė skaitytų pranešimų Lietuvos ir tarptautinėse konferencijose, daugybė surengtų seminarų bei viešų paskaitų mokytojams ir visuomenei.

 

Garliaviečiai su meile I. Stepukonienę vadina savo krašto metraštininke. Tai garbingas pripažinimas, jos parašytų ar parengtų knygų įvertinimas. Knygos parašytos su pagarba šio krašto žmonėms ir visai jo istorijai. Pavyzdžiui, gausiai iliustruotoje knygoje „Garliava. Laikas ir žmonės“ pateikiama miestelio ir jo apylinkių istorija, daug dėmesio skiriama rezistenciniam judėjimui. Paklausus knygų autorės, kaip ji pasirenka temas, Inga atsakė: „Ne aš renkuosi darbo temas, o jos mane.“ Tai liudija apie I. Stepukonienės visuomeninį gyvenimą, nuolatinį domėjimąsi mūsų krašto įvykiais, jo istorija ir aktualijomis. Seniai rašytojos galvoje brendo ir Sausio 13-osios tema, kuri pagaliau įsikūnijo knygoje „Laisvės kronikos“ pačios autorės ir kitų to įvykių dalyvių prisiminimais.

47 Knygos sutiktuvių dalyviai
Knygos sutiktuvių dalyviai
Virginijos Tamašauskienės nuotr.

Knygą sudaro keturi skyriai. Pirmajame skyriuje „Giname Lietuvos laisvę“ yra du įžanginiai straipsniai: Kauno rajono savivaldybės mero Valerijaus Makūno „Diena, kuri primena laisvės kainą“ ir knygos sudarytojos dr. I. Stepukonienės „Sausio 13-oji: viltis kruviname sniege“. Kituose trijuose skyriuose pateikiami Sausio 13-osios įvykiai Vilniuje, Sitkūnuose ir Juragiuose, pristatomi liudininkų – žinomo tautodailininko Adolfo Teresiaus, žurnalistės, dirbusios Sitkūnų radijo stotyje Sausio 13-ąją, Jolantos Šarpnickienės, Kovo 11-osios Akto signataro Leono Milčiaus, buvusio Kauno rajono mero Valerijono Senvaičio, žurnalistės Dalios Kutraitės, mokytojo Ričardo Gudaičio, Sitkūnų radijo stoties pamainos viršininkės Marijos Leškevičienės, žurnalisto Modesto Patašiaus, Zigmo Tamakausko, knygos autorės ir kitų dalyvavusių to sausio įvykiuose – prisiminimai.

47 Naujos knygos knygos viršelis
Knyga „Laisvės kronikos“

Knygoje pateiktus prisiminimus sušildo ir paryškina poetų Roberto Keturakio, Aldonos Puišytės, Leono Milčiaus poezijos posmai ir gausios iliustracijos. Viename eilėraštyje, skirtame kunigui Robertui Grigui, dalyvavusiam pačiame Sausio įvykių centre ir palaiminusiam Parlamento gynėjų duotą priesaiką, dr. Leonas Milčius, kreipdamasis į jį, klausia: „Kunige Robertai Grigai, ar tu supratai, ar žinai, koks reikalingas, stiprus ir brangus mums tą naktį buvai?“ Poetė Aldona Puišytė eilėraštyje „Kraujo antspaudas“ tarsi vainikuoja mūsų tautos dvasinę pergalę: „… Jau pildos / Baltų amžinos godos, / Baltas Vytis sutramdė / Plėšrų sutemų Žvėrį…“

Knygą „Laisvės kronikos“ nuoširdžiu ir spalvingu žodžiu pristatė jos sudarytoja I. Stepukonienė, pabrėždama, kad Sausio 13-osios įvykių puslapis, „atvėręs naują lietuvių tautos būties epochą, liudijantis jos nenuilstamą gyvybinę galią keltis iš penkiasdešimt metų trukusio sovietinio sąstingio, teigti savo valią – gyventi protėvių žemėje ir būti visaverčiais jos šeimininkais, laisvai kalbėti savo gimtąja kalba, puoselėti savo tautos papročius, tradicijas ir kultūrą. Sausio 13-oji paliudijo nepaprastą lietuvių didvyriškumą, tautos galią…“

Su didele meile parengtą I. Stepukonienės naująją knygą sveikino pilna salė susirinkusių ne tik garliaviškių, bet ir iš tolimesnių vietovių atvykusių žmonių, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, savivaldybės tarybos narė Regina Lukoševičienė, žurnalistė Jolanta Šarpnickienė, Nepriklausomybės Akto signataras dr. Leonas Milčius ir kiti. Lietuvos Respublikos Seimo narys Justinas Urbanavičius įteikė knygos sudarytojai Seimo padėkos raštą. Turiningą knygos sutiktuvės popietę savo muzikiniais intarpais paįvairino Kauno rajono Garliavos meno mokyklos muzikantų ansamblio mokiniai.

Tikime, kad naujoji knyga „Laisvės kronikos“, kaip ir kitos I. Stepukonienės knygos, paskatins visuomenę dar labiau domėtis garbingos Lietuvos istorijos puslapiais, mūsų tautos dvasinės kultūros gelme, didvyriškomis kovomis dėl laisvės, dėl lietuviško žodžio išlikimo. Ji turėtų svariai prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo ir jaunimo patriotinio ugdymo.

 

Zigmas Tamakauskas

Autorius yra Lietuvos laisvės kovų dalyvis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.