Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Prioritetai pagal 2023 m. Europos Komisijos darbo programą. 2023 m. Europos Komisijos (EK) darbo programoje pagrindinis dėmesys skiriamas iniciatyvoms, kuriomis siekiama reaguoti į dabartines krizes, darančias poveikį kasdieniam europiečių gyvenimui, spartinti vykdomą žaliąją ir skaitmeninę transformaciją, stiprinti Europą, bendradarbiauti su Ukraina, Moldova ir Sakartvelu, Vakarų Balkanų šalimis, pirmiausia – su šalimis kandidatėmis, atsižvelgiant į būsimą jų stojimą į Europos Sąjungą (ES). Sausio 11 d. bendrame Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje pagal naująją EK darbo programą buvo patvirtinti Seimo prioritetai.

Seimo komitetai išskyrė aktualiausius klausimus, taip įsipareigodami aktyviai dalyvauti rengiant atitinkamas Lietuvos Respublikos pozicijas. Komitetų atstovams pristačius išskirtus prioritetus pagal komitetų veiklos sritis, apibrėžtas Seimo statute, Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai specializuotų komitetų išvadų pagrindu priėmė išvadą, kurioje išskirtos Seimui aktualios ir labai aktualios iniciatyvos. Siekiant, kad vyktų konstruktyvus bendras darbas aktualiausiais Lietuvai klausimais, Seimo prioritetai bus išsiųsti Vyriausybei ir ES institucijoms.

 

Realiosios žmonių pajamos mažėja, nepaisant valdančiųjų kalbų apie išmokų didinimą. Seimo narys Linas Kukuraitis teigia, kad, nepaisant valdančiųjų noro akcentuoti augusias ir planuojamas didinti išmokas bei bazinius dydžius, realiosios žmonių pajamos praėjusiais metais mažėjo. Tikėtina, kad nuo šių metų planuojami išmokų pakėlimai šių tendencijų nepakeis. Pasak jo, ne gaunamų pinigų suma lemia gyvenimo kokybę, o jų turima perkamoji galia, t. y. ką žmogus su turimomis pajamomis yra pajėgus įsigyti, ar gali patenkinti būtinuosius savo ir šeimos narių poreikius, išvengti skurdo. Būtent realiosios Lietuvos gyventojų pajamos mažėja jau metus ir dabar numatyti didinimai, geriausiu atveju, tik sušvelnins neigiamas tendencijas.

Atlikus viešai prieinamų, Statistikos departamento pateikiamų duomenų analizę, galima daryti išvadą, kad realiosios pajamos nuosekliai mažėja, o tai rodo Vyriausybės pralaimėjimą, apsaugant pažeidžiamiausius. Seimo narys atkreipia dėmesį į nepadarytus Vyriausybės darbus, siekiant suvaldyti neigiamas gyventojų pajamų ir išlaidų tendencijas. Pasak jo, Vyriausybės pasirinkta taktika įtikinti žmones, kad gyvenimas gerėja, vietoje atviro ir nuoširdaus realios situacijos pripažinimo ne tik didina gyventojų nepasitikėjimą valdžia, bet galimai ir toliau skatina augančios lietuvių emigracijos mastą ir blogina psichologinę gyventojų būklę, taip neigiamai pasireiškusią per šventes.

 

 

Suvalkijos nacionalinio parko steigimas. 2022 m. gruodžio 7 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą dėl Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko steigimo. Šis sprendimas žaibiškai sulaukė plačios reakcijos iš Sūduvos krašto žemdirbių, dėl ko Aplinkos ministerija sustabdė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko steigimo darbus.

2023 m. sausio 9 d. Seimo narys Giedrius Surplys Seime organizavo diskusiją dėl šio nacionalinio parko steigimo principų, teritorijos, privalumų ir trūkumų. Seime vyksiančio renginio tikslas – nacionalinį parką įsteigti ten, kur jo nori žmonės, ir taip, kad jis geriausiai reprezentuotų Sūduvos kraštą.

 

 

Sausio 13-osios memorialas. Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo valdybą, prašydama pasirūpinti tinkama Sausio 13-osios memorialo prie Seimo apsauga. Atskiri barikados fragmentai, vykstant remonto darbams, jau kuris laikas yra palikti neapsaugoti, tad milžiniškos vertės istorinis paminklas gali būti apgadintas.

„Sausio 13-osios memorialas prie Seimo, saugantis tą lemtingą Valstybės datą įamžinančias barikadas, – lietuvių Tautos kovų už Nepriklausomybę paminklas, kurio išsaugojimas ir perdavimas ateities kartoms yra ypač reikšmingas. Deja, nors remontas buvo pradėtas dar 2021 m. pabaigoje, Seimo kanceliarijai sudarius sutartį dėl remonto darbų, iki šiol matome tuos darbus tebevykstant, o dalis saugotinų memorialą sudarančių blokų yra sukrauti nuo kritulių neapsaugotoje vietoje, ne stoginėje, o šalia Seimo sienų. Kaip šiandien matyti, blokai yra permirkę, pakeitę savo spalvą, o ant jų trupa sausio 13-osios Seimo gynėjų palikti užrašai. Toks blokų nesaugojimas sukelia pavojų, kad žiemą, kai atodrėkį keičia šąlantys orai ir formuojasi ledas, dar labiau paspartės blokų irimas ir bus pažeisti ne tik užrašai, bet ir pačios betoninės konstrukcijos. Dėl to yra būtina kuo greičiau pasirūpinti memorialinių blokų apsauga“, – sako Seimo narė A. Širinskienė.

 

 

Paroda Lietuvos ir Slovakijos diplomatinių santykių užmezgimo 30-mečiui paminėti. Seimo Kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis su Slovakijos Respublikos ambasadoriumi Lietuvai Ladislavu Babčanu sausio 11 d. Seimo lankytojų centre atidarė parodą „Misija – Slovakija 30“, skirtą šių valstybių diplomatinių santykių užmezgimo 30-mečiui paminėti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.