Mariaus Jakulio Jason fondas pradeda naują verslumo rėmimo programą – teiks mažų palūkanų kreditus smulkiems ir socialiniams verslams

Per ketverius veiklos metus filantropinis fondas jau suteikė grantų, stipendijų ir investicijų už beveik 1,8 mln. EUR, vien grįžusių mokslininkų atlygiams skirta 860 tūkst. EUR

MariusJakulisJasonLiisaLeitzingerirKotrynaStankutJaemskiensuUkrainosmokslininkmis
Marius Jakulis Jason, Liisa Leitzinger ir Kotryna Stankutė-Jaščemskienė su Ukrainos mokslininkėmis

Šiandien 4 metų veiklos sukaktį minintis Mariaus Jakulio Jason fondas gimtadienio proga skelbia naują verslo rėmimo iniciatyvą – reaguojant į sunkumus, su kuriais susiduria nebrangaus finansavimo savo veiklai ieškančios nedidelės įmonės, MJJ fondas smulkiems verslams ir socialiniams antrepreneriams pradės teikti mikrokreditus itin palankiomis sąlygomis.

Vasario 15-ąją MJJ fondui minint ketvirtąjį, o jo įkūrėjui verslininkui ir filantropui Mariui Jakuliui Jason – 77-ąjį gimtadienį, fondas skelbia pradedantis naują verslumo ir socialinių verslų rėmimo programą „MJJ Microcredits”. Kovo 1-ąją startuojanti nauja fondo programa yra skirta padėti smulkiems verslams ir socialiniams antrepreneriams, kuriantiems ir plėtojantiems savo projektus Lietuvoje.

 

„Smagu matyti, kad prieš ketverius metus veiklą pradėjęs fondas sėkmingai tęsia savo misiją – teikti finansinę paramą gabiems verslo kūrėjams, mokslininkams bei studentams. Investuodami į mūsų protus, sugrąžindami į Lietuvą talentingiausius mokslininkus siekiame prisidėti prie Lietuvos ekonomikos augimo, šios krypties laikysimės ir ateityje“, – teigia vienas žymiausių filantropų ir investuotojų Lietuvoje Marius Jakulis Jason.

MJJ fondo vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė sako, kad naujausia fondo iniciatyva – mikrokreditų programa smulkiems verslams ir socialiniams antrepreneriams – toliau bus siekiama vieno pagrindinių fondo įkūrimo tikslų: prisidėti prie verslumo kultūros auginimo Lietuvoje.

„Investuodami į technologinius startuolius pajutome, kad norėtume finansiškai paskatinti ir mažus, nebūtinai skaitmeninius, verslus, kurie galimai gali sukurti pokytį savo aplinkoje, regionuose ar, pavyzdžiui, įgalinti į Lietuvą persikrausčiusį užsienietį vystyti savarankišką verslą ir sukurti darbo vietą sau bei kitiems. Galimybė antrepreneriui pasiskolinti lėšų labai palankiomis sąlygomis mikrokredito formatu yra labai populiarus verslumo rėmimo formatas pasaulyje, tad norime jį populiarinti ir Lietuvoje. Labai džiaugsimės galėdami suteikti ne tik finansinę pagalbą, bet ir padėti verslo plėtrai reikalingais kontaktais ar profesionaliais patarimais“, – teigia fondo vadovė K. Stankutė-Jaščemskienė.

 

Ieškantiems finansavimo savo verslo projektų plėtrai, fondas teiks iki 12 tūkst. EUR mikrokreditus su 4 proc. metinėmis palūkanomis. Mikrokreditai bus teikiami nuo 6 iki 36 mėnesių laikotarpiui su galimybe lanksčiai ir be papildomų mokesčių kreditą gražinti anksčiau, nei buvo numatyta sutartyje.

Paraiškų priėmimas MJJ fondo interneto tinklalapyje startuos kovo 1 dieną ir vyks iki mėnesio pabaigos. Šiuo metu yra numatomi du paraiškų mikrokreditams gauti priėmimo etapai – šių metų kovo ir spalio mėn. Paraiškas savo projektams gauti teikti ne tik Lietuvos verslo kūrėjai, bet ir mūsų šalyje įsikūrę užsienio piliečiai.

 

Šios verslumo skatinimo programos partneriai – Vilniaus verslo kolegija, viešoji įstaiga „Geri norai“ bei kitos organizacijos.

„Manome, jog inicijuota programa padės tiems verslams, kuriems pasiskolinti savo veiklai dabartinėmis rinkos sąlygomis yra ne tik labai brangu, bet dažnai ir tiesiog neįmanoma“, – pažymi MJJ fondo vadovė K. Stankutė-Jaščemskienė.

Verslininko, investuotojo ir filantropo Mariaus Jakulio Jason iniciatyva 2019 m. vasario 15 d. įkurtas fondas per ketverius veiklos metus jau suteikė grantų, stipendijų ir investicijų už beveik 1,8 mln. EUR.

Iš jų daugiausiai – apie 860 tūkst. EUR – skirta iš užsienio grįžtančių Lietuvos bei užsienio mokslininkų atlyginimams, taip siekiant paskatinti gabiausius mokslininkus savo mokslinę karjerą kurti Lietuvoje. Dalis šios sumos pernai metais skirta penkiolikos nuo karo pabėgusių Ukrainos mokslininkių grantams. Iš viso per ketverius metus fondo grantus gavo keturiasdešimt mokslininkų.

 

„Šia grantų programa siekiame mažinti Lietuvos mokslo institucijų atlygio atskirtį, palyginti su Vakarų Europa, ir prisidėti prie geriausių protų, talentingiausių mokslininkų, sugrąžinimo į Lietuvą. Tai yra žmonės, kuriantys valstybei didelę pridėtinę vertę, todėl dėl jų kovoja visas pasaulis”, – papildo MJJ fondo vadovė.

Taip pat per 424 tūkst. EUR MJJ fondas skyrė studentų stipendijoms, kurios 25-iems talentingiems jaunuoliams atvėrė galimybes studijuoti geriausiuose užsienio universitetuose.

Dar per 241 tūkst. EUR MJJ fondas skyrė įvairioms verslumo, technologijų raštingumo, švietimo ir paramos Ukrainai iniciatyvoms, o 223 tūkst. EUR investuota į EdTech ir technologijų startuolius.

Skaičiuojama, kad nuo tada, kai pernai vasarį Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, MJJ fondas Ukrainos mokslininkėms, mokiniams, studentams, gydytojams ir pagalbai maistui teikti suteikė paramos už beveik 224 tūkst. EUR.

Prieš ketverius metus įkurdamas savo vardo fondą, verslininkas ir filantropas Marius Jakulis Jason skyrė fondui 3,5 mln. EUR savo lėšų, kurios nuo įkūrimo yra investuojamos ir auginamos taikant diversifikuoto investavimo strategiją. Marius Jakulis Jason 2020 m. pasirašė testamentą, kuriuo įsipareigojo po savo mirties MJJ fondui palikti 70 proc. turto.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.