Parodoje pristatytos naujovės rodo, kaip ateityje atrodys ūkiai

Laukuose savarankiškai dirbantis traktorius, kiekvieną dirvožemio pokytį fiksuojanti ir skubiai, ko reikia imtis norint jį pagerinti, pranešanti įranga, laiką, lėšas ir gamtą tausojančios technologijos – tai tik dalis pokyčių, kurių tikimasi artimiausią dešimtmetį.

Laimi kūrybiškiausi

Kad sumanymai taptų tikrove, rūpinasi dešimtys žemės ūkio srityje veikiančių Lietuvos monių. Jos naujovišką techniką ir įrenginius pateikė kasmet prieš didžiausią Baltijos šalyse tarptautinę žemės ūkio parodą „Ką pasėsi… 2023“ rengiamam konkursui. Jame medaliais apdovanoti 10 geriausių parodos eksponatų.

„Šįmet visi pretendentai  buvo labai geri, todėl juos vertinančiai komisijai nebuvo lengva. Yra ilgas kriterijų sąrašas, kuriame minimi ir žaliojo kurso, poveikio žmogui, inovatyvumo bei daugybė kitų aspektų. Vertinant atsižvelgiama į šių laikų aktualijas bei pasaulines tendencijas, susijusias su žemės ūkiu“, – sakė „Ką pasėsi 2023…“ eksponatų vertinimo komisijos pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Inžinerijos fakulteto Žemės ūkio inžinerijos ir saugos katedros vedėjas, prof. dr. Egidijus Šarauskis.

Anot jo, pastebima, kad Lietuvoje pastaraisiais metais išryškėjo ūkių siekis plėtoti tiksliąją žemdirbystę ir robotizuoti savo veiklą. „Gyvulininkystėje robotai nėra naujiena, o augalininkystėje – dar naujas reiškinys. Naujos technologijos sparčiai plinta žemės ūkyje. Įtaką pokyčiams turi darbo jėgos trūkumas, noras dirbti našiai, vykdyti žaliojo kurso reikalavimus ir rekomendacijas“, –pažymėjo prof. dr. E. Šarauskis.

„Ką pasėsi…“ parodos eksponatų vertinimo komisijos sprendimu, medaliais ir diplomais šįmet įvertinta:

1) biostimuliantas BlueNTM  (UAB „Agrokoncernas“);

2) žemės ūkio darbams skirtas autonominis robotas AgXeed AgBot 5.115T2 (UAB „Agrokoncerno technika“);

3) šienapjovių kombinacija KUHN FC 9330D-RA (UAB „DOJUS agro“);

4) savaeigis purkštuvas AGRIFAC CONDOR VANGUARD (UAB „Dotnuva Baltic“);

5) grandininis diskinis skutikas DAL-BO POWERCHAIN 800 (AB „East West Agro“);

6) traktorius „Fendt 700 Vario Gen7 (UAB „Ivabaltė“);

7) vandenvežė su chemijos tirpalų paruošimu PTL-16V (UAB „Laumetris“);

8) ratinis traktorius T7.315 HD („Heavy Duty“) (AB „Lytagra“);

9) akmenų rinktuvas Kivi Pekka 5 (UAB „Rovaltra“);

10) presas KUHN VB 7160 (UAB „Žemtiekimas“).

 

Robotai jau naudojami

„Ką pasėsi… 2023“ parodoje galima susipažinti su žemės ūkio darbams skirtu autonominiu robotu. UAB „Agrokoncerno technika“ direktorius Mindaugas Lapatkinas pasakojo, jog yra kelios įmonės mūsų šalyje, kuriose dalis augalininkystės darbų jau yra robotizuota. „Tačiau jos naujoves naudoja tik savo reikmėms, o mūsų tikslas – paruošti verslo sprendimus, reikšmingus daugeliui ūkininkų“, – tvirtino pašnekovas. Jau įsitikinta, kad autonominis robotas AgXeed AgBot 5.115T2, dirbant žemę, atstoja traktorių. UAB „Agrokoncerno technika“ specialistų planas – pritaikyti robotą Lietuvos žemdirbių poreikiams, atliekant tokius darbus, kaip žemės skutimas, sėja ir t.t.

„Po šio sezono turėtume būti sukaupę pakankamai duomenų, leidžiančių numatyti, kada mūsų žemės ūkyje įvyks esminiai pokyčiai, susiję su robotų panaudojimu“, – sakė M. Lapatkinas. Anot jo, technologijos padės išspręsti žmogiškųjų išteklių problemą. Turime galimybę rinkti išsamius dirvožemio duomenis ir, juos išanalizavus juos, parengti veiklą efektyvinančius sprendimus.

 

Lietuvių sukurta naujovė

Eksponatų vertinimo komisijos dėmesio sulaukė vandenvežė su chemijos tirpalų paruošimu PTL-16V. Tai – UAB „Laumetris“ sprendimas, turintis didelę įtaką atliekamų darbų sąnaudoms bei vandens telkinių apsaugai nuo tam tikrų žemės darbuose naudojamų cheminių medžiagų poveikio. Pasak UAB „Laumetris“ technikos konsultanto Aisčio Miknevičiaus, modernizuota technologija skirta didesniems ūkiams, vienu metu savo veikloje naudojantiems du, tris ar dar daugiau purkštuvų. „Poreikis tokiai vandenvežei iš pačių ūkininkų kilo prieš kelis metus“, – sakė pašnekovas. Anot jo, gamtinė aplinka – tai ne tik gyvieji jos objektai, bet ir visa tai, kas yra aplink mus. Kadangi visi augalų apsaugos produktai – trąšos ar chemikalai yra jai pavojingi, todėl kiekvieną priemonę reikia naudoti itin atsakingai. UAB „Laumetris“ gaminamos vandenvežės su plastikine talpa viena iš funkcijų ir yra apsaugoti vandens telkinius, kad augalų apsaugos priemonės nepatektų į juos.

Ką pasėsi... Loretos Kondratės nuotraukos 2 of 44

Jau kitą savaitę

Kovo 30 – balandžio 1 d. VDU Žemės ūkio akademijoje vyks didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2023“.Šiemet ji rengiama jau 27-ąjį kartą. Parodoje  ketina prisistatyti apie 500 dalyvių – įmonių, organizacijų ir smulkiųjų prekybininkų. Paroda užims apie 10 ha plotą lauko teritorijoje ir 7 tūkst. kv. m. po stogu. Net 17 proc. įmonių parodoje dalyvaus  pirmą kartą. Užsienio šalių įmonės sudaro 10 proc.parodoje dalyvaujančių įmonių. Joje bus galima išvysti ne tik Lietuvos, bet ir Ukrainos, Vokietijos, Belgijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Suomijos, Turkijos atstovų ekspozicijas.

Didžiausia parodoje bus žemės ūkio technikos ir įrangos ekspozicija. Karščiausias sezono naujienas pristatys ne tik žinomiausių žemės ūkio technikos prekės ženklų atstovai, bet ir kitos naujoviškai veikiančios įmonės. Bus galima pamatyti komunalinio ūkio techniką ir įrangą, specializuotas transporto priemones, įrankius sodui ir daržui, sužinoti apie finansines ir kitas paslaugas, gauti naudingų konsultacijų. Parodos metu vyks 47 seminarai, aprėpiantys įvairiausių temų spektrą – nuo paramos priemonių žemės ūkiui ir kaimo plėtrai, tvariosios augalininkystės ir gyvulininkystės sprendimų, aukštos pridėtinės vertės maisto produktų gamybos iki  ekosisteminių paslaugų.

Lankytojų laukia ir kiti renginiai: konkursas „Geriausias jaunasis automechanikas 2023“; trąšų barstytuvų demonstracija; tarptautinis medžio drožėjų grandininiais pjūklais čempionatas. Apsilankę trečią parodos dieną turės galimybę dalyvauti VDU Žemės ūkio akademijos atvirų durų dienoje. Visas tris dienas vyks amatų ir sodinukų mugė. Parodos lankymas – nemokamas. Išsami informacija apie parodą – interneto svetainėje: expoacademia.lt.

Ką pasėsi... Loretos Kondratės nuotraukos 37 of 44 Ką pasėsi... Loretos Kondratės nuotraukos 44 of 44 Ką pasėsi... Loretos Kondratės nuotraukos 38 of 44

 

Parengta pagal VDU pranešimą.

Nuotraukų autorė – Loreta Kondratė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.