Prof. Raymond John Krisst (Rimas Kriščiokaitis)

1937 05 29 – 2023 03 11

50 In memoriam Rimas Krisciokaitis
Prof. Raymond John Krisst

Dr. Raymond John Krisst (Rimas Kriščiokaitis), gyvenęs Vakarų Hartforde (Bostono valstija, JAV), mirė 2023 m. kovo 11 d., palaužtas prieš kelerius metus ištikusio insulto. Jis buvo iškilus Amerikos lietuvis, kuris niekada nepraleido progos priminti draugams ir pažįstamiems apie savo lietuvišką kilmę ir paveldą. Jis didžiavosi Amerika, į kurią jo šeima per Antrąjį pasaulinį karą pabėgo iš Lietuvos, gelbėdamasi nuo sovietinės okupacijos.

 

Raymond mėgo savo profesiją. Susidomėjęs fizika dar Hartfordo vidurinėje mokykloje, jis studijavo Konektikuto (Connecticut) universitete, kurį baigė 1958 m. Mičigano valstijos universitete (University of Michigan), viename iš garsiausių JAV universitetų, įgijo atominės ir branduolinės fizikos mokslų daktaro laipsnį. Dirbo Kembridžo (Cambridge) elektronų greitintuve moksliniu bendradarbiu. 1965–1970 m. dirbo fiziku DESY tyrimų institute Hamburge (Vokietijoje), kartu tęsdamas darbą Hartfordo universitete, Canberra Nuclear Products ir Energy Transfer Systems. Jo išradimai turėjo didžiulę teorinę reikšmę ir platų pritaikymą.

 

Raymond buvo aktyvus bendruomeninės veiklos dalyvis. 1983–1991 m. dirbo Vakarų Hartfordo švietimo tarybos valdybos nariu, ketverius metus ėjo šios tarybos pirmininko pareigas. Jis savanoriavo West Hartford Access televizijos kanale, daugelį metų vedė televizijos laidą „Požiūris“. Aktyviai dalyvavo Amerikos lietuvių bendruomenės veikloje, buvo aktyvus Hartfordo Šventosios Trejybės lietuvių Romos katalikų bažnyčios narys. Daug metų ėjo Baltnet plėtros tinklo, skatinančio verslo ryšius tarp Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV, valdybos nariu.

Raymond labai brangino savo šeimą, globojo motiną Levantiną ir tėvą Praną Kriščiokaičius iki jų išėjimo į amžinybę, mėgo leisti laiką su anūkais – Imanueliu, Devinu, Badenu ir Veide. Liūdesyje liko jo seserys ir artima draugė Phyllis Connors, daug draugų Kanadoje ir Lietuvoje. Jis bus palaidotas šalia tėvų Šventojo Benedikto kapinėse Konektikuto valstijoje, JAV (Mount Saint Benedict, Bloomfield Connecticut). Jei jis dar būtų čia su mumis, palinkėtų visiems „Į sveikatą!“

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.