Dokumentinis filmas apie partizanus

Kovo 3 d. Kaune, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos būstinėje įvyko Valdo Babaliausko dokumentinio filmo „Juozas Jakavonis-Tigras” peržiūra.

50 Juozas Jakavomis Tigras portretinė Kaminskas
Partizanas Juozas Jakavonis-Tigras

Juozas Jakavonis-Tigras buvo vienas paskutiniųjų Merkinės būrio partizanų, paimtas priešų į nelaisvę, kankintas, bet neišdavęs savo vadų gen. Adolfo Ramanausko-Vanago ir plk. Juozo Vitkaus-Kazimieraičio.

 

 

50 Juozas Jakavonis Tigras renginio dalyviai 5 žmonės 1
Filmo sutiktuvėse. Iš kairės: LPKTS valdybos pirmininkas Vladas Sungaila, LPKTS valdybos
narė Vida Normantienė, LPKT Kauno bendrijos pirmininkė Aldona Krinickienė, LR Seimo narė
Angėlė Jakavonytė, dr. Raimundas Kaminskas

Tigras išgyveno sovietinius Magadano lagerius ir grįžo į Tėvynę. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, iki pat savo gyvenimo pabaigos rūpinosi Dainavos krašto partizanų atminimu, atkūrė partizanų vadavietės bunkerį savo gimtojoje sodyboje Kasčiūnų kaime, Merkinėje. Dokumentiniame filme – partizano Tigro gyvenimo istorija iš jo paties lūpų: ką patyrė Lietuvos partizanai, gyvendami nuolatinėje rizikoje, persekiojami priešo, kaip išgyveno ginklo brolių praradimus, kodėl stojo ginti Lietuvos ir pan. Šis filmas siekia pristatyti Juozo Jakavonio-Tigro svajonę, kad žiaurios gyvenimo knygos istorijos liktų gyvojoje atmintyje meilės ir ištikimybės Tėvynei forma. Filmas skiriamas Juozo Jakavonio-Tigro, išėjusio Anapilin 2021 m. lapkričio 23 d., ir visų Lietuvos partizanų atminimui.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.