Ilgio matas – metras paskelbtas Vilniuje

Tito Livio Burattini (1617–1681) – italų kilmės fizikas, matematikas, geografas, egiptologas, architektas, išradėjas, diplomatas ir finansininkas, naująjį siūlomą ilgio matą aprašė 1675 m. Vilniuje išleistoje knygoje „Misura universale“.

2
Lenta ant namo, kuriame gimė T. L. Burattini

Joje pirmą kartą paminėtas terminas „metras“, kaip ilgio matas. Autorius universalųjį ilgio matą siūlė vadinti metro cattolico. Tai reiškė, kad jis turėtų būti naudojamas visuose katalikiškuose kraštuose.

Vilniaus senamiesčio „Rotary“ klubas pasiūlė įamžinti šią istoriją ir Vilniui artėjančio 700 metų jubiliejaus proga 2022 m. padovanojo skulptoriaus Martyno Gaubo sukurtą skulptūrinę kompoziciją, kuri įmontuota į Valdovų rūmų sieną.

T. L. Burattini Vilniuje apsigyveno 1665 m. Jam buvo pavesta vadovauti ne tik Vilniaus, bet ir Lietuvos Brastos, Krokuvos bei Ujazdovo monetų kalykloms. Mokslininkas buvo garsus tų laikų išradėjas. Jis sukonstravo skraidančio aparato modelį, kurį pavadino „Skraidančiu drakonu“, domėjosi astronomija ir optika, buvo įsirengęs lęšių šlifavimo dirbtuves, kūrė teleskopus. T. L. Burattini Varšuvoje statė arba remontavo karališkąsias Kazimiero ir Ujazdovo rezidencijas, įrengė tiltą per Vyslą. Jis sukūrė ir skaičiavimo mašiną, kurią padovanojo Toskanos didžiajam kunigaikščiui Leopoldui Medičiui.

„Lietuvos sostinėje buvę Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai XVII a. buvo kelių ryškių europinės kultūros fenomenų vieta. Pirmosios operos čia buvo parodytos anksčiau, nei Londone ar Paryžiuje. Čia dirbo Šv. Petro baziliką Vatikane statę meistrai“, – pasakojo Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas. Ilgio mato metro autoriui T. L. Burattini skirto bareljefo atidengimo iškilmės įvyko 2022 m. birželio 7 d. Šaltinis: Lietuvos mokslo filosofijos ir istorijos draugijos archyvas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.