KNYGOS APIE GIMTINĘ: „Bijotai: istorija, žmonės, darbai“

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, pradėjo stipriau reikštis ir Kraštotyros sąjūdis.

50 Jonas Dautaras Paminklas Dionizui Poškai 3
Skulptoriaus V. Krutinio paminklas Dionizui Poškai. Arvydo Zdanavičiaus nuotr.

Daugelis Lietuvos miestų, rajonų ir miestelių gyventojų susilaukė kraštotyros leidinių. Ne išimtis ir Bijotai. Nuo seno Bijotus garsino Dionizas Poška ir jo Baubliai. Apie D. Pošką, jo literatūrinę kūrybą ir Baublius įvairiais laikotarpiais išleista nemažai knygų. 1959 m. išleisti D. Poškos raštai, kuriuos surinko Vincas Laurinaitis, tekstą parengė Dominykas Urbas. 2011 m. Stasys Skrodenis parengė ir išleido monografiją apie Dionizą Pošką ir jo kūrybą, taip pat antologiją „Bitelė Baublyje“ bei daugelį įvairiais metais kitų informacinių leidinių apie D. Pošką ir Baublius, skirtų turistams, Baublių muziejaus lankytojams.

 

Tačiau pastaruosius kelis dešimtmečius Bijotų kraštas kviečia ne tik į Baublių muziejų. Dabar Bijotai patraukia dėmesį ir naujais kultūros paminklais, puošniu Norberto Paškevičiaus parku, sumaniais ūkininkais, iš šio krašto kilusiais kūrybingais žmonėmis – mokslininkais, literatais, žmonėmis, atsidavusiais mokslinei ir kultūrinei veiklai. Tai atsispindi ir mano parengtose dviejose knygose „Bijotai: istorija, žmonės, darbai“. Pirmasis tomas, skirtas Bijotų 500 metų sukakčiai ir atkurtos Lietuvos šimtmečiui, pasirodė 2018 m. Antrasis tomas, skirtas Dionizo Poškos Baublių 210 metų sukakčiai ir 2022 metų Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardo Bijotams suteikimo proga, – 2022-aisiais. Šios iniciatyvos iniciatoriai – Bijotų bendruomenės pirmininkė Laura Pundinienė ir seniūnas Ignas Gužauskis.

50 Jonas Dautaras Žymūs Bijotų žmonės 7
Konferencijos dalyviai: prof. habil. dr. Stasys Skrodenis, prof. dr. Libertas Klimka, prof. habil. dr.
Juozapas Girdzijauskas, Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė.
S. Jasaičio nuotr.

Didžiausi nuopelnai tenka buvusiam Bijotų seniūnui Steponui Jasaičiui. Jo iniciatyva dar sovietmečiu buvo pastatytas paminklas Dionizui Poškai (skulptorius – V. Krutinis), vėliau sutvarkytas Norberto Paškevičiaus parkas. 2013 m. pastatyta Lurdo grota, o 2018 m. pastatytas ir pašventintas „Laisvės varpas“.

50 Jonas Dautaras Šventė Bijotuose 6
Bijotų 455 metų minėjimas ir Lurdo grotos šventinimas – viena iškiliausių
švenčių Bijotuose (2013 m.). S. Jasaičio nuotr.

Bijotus garsina ir iš šių apylinkių kilę, bet jau plačiai žinomi žmonės. Tarp jų – Vytautas Getautis – Kauno technologijos universiteto Organinės chemijos katedros profesorius habilituotas daktaras, 2021 m. tapęs Lietuvos mokslų akademijos tikruoju nariu; Stasys Skrodenis – Lietuvos edukologijos universiteto Lituanistikos fakulteto profesorius habilituotas daktaras, Lietuvos kalbininkas, tautosakininkas, vertėjas; Stasys Šedbaras – teisininkas, socialinių mokslų daktaras, Lietuvos Respublikos Seimo narys; Jonas Dautaras – pedagogas, žurnalistas, socialinių mokslų daktaras, daugelio knygų autorius; Donatas Petrošius – Lietuvos rašytojų sąjungos narys, poetas, eseistas ir kt. Nuo 2008 m. plačiai žinoma „Bijotaičių“ kapela, kurios dainos skamba ir už Lietuvos ribų. Rengiami tradiciniai susitikimai su kraštiečiais ir D. Poškos literatūrinės premijos laureatais, naujų knygų sutiktuvės, Bijotų festivaliai…

 

Dr. Jonas Dautaras

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.