Mokykimės iš Italijos

Remiantis naujuoju Italijos premjerės Giorgia Meloni partijos Fratelli d’Italia siūlomu įstatymu, gyventojai ir įmonės, vietoj italų kalbos vartojantys anglų kalbą, gali būti nubausti iki 100 tūkst. eurų bauda.

52 Roma. Šventojo Petro bazilika Vatikane
Šventojo Petro Bazilika Vatikane

Naujasis įstatymo projektas taikomas visoms užsienio kalboms, tačiau ypač nukreiptas prieš angliškų žodžių vartojimą, kuris, kaip sakoma, „žemina ir menkina“ italų kalbą. Taip siekiama stiprinti ir išsaugoti šalies kultūrinę tapatybę bei kalbą. Skirdama baudas, vyriausybė tikisi paskatinti ne tik labiau gerbti italų kalbą, bet ir kad ji būtų vartojama dažniau. Įstatymo projekte taip pat reikalaujama, kad asmenys, einantys viešąsias pareigas, gerai mokėtų rašytinę ir sakytinę italų kalbą.

 

Įmonės turės prisitaikyti

Draudimas taip pat apima ir anglų kalbos vartojimą oficialiuose dokumentuose, todėl užsienio bendrovės būtų priverstos pateikti dokumentus, pavyzdžiui, vidaus taisyklių ir darbo sutarčių versijas, italų kalba. Net įmonės, kuriose dirba ir itališkai nekalbantys darbuotojai, vis tiek pirmiausia turėtų vartoti italų kalbą. Remiantis šiuo siūlymu, užsieniečiai būtų skatinami mokytis italų kalbos. Italų kalba bus privaloma šalyje „užsiimant prekyba ir teikiant paslaugas”. Už įstatymo pažeidimą gresia baudos nuo 5 iki 100 tūkst. eurų.

Teisingai ištarti žodžius

Siūlomame įstatyme numatoma, kad Kultūros ministerija įsteigtų komitetą, užtikrinantį „taisyklingą italų kalbos vartojimą ir tarimą” mokyklose, žiniasklaidoje, prekyboje ir reklamoje. Pavyzdžiui, patiekalo „bruschetta” (tariama: briusketta) ištarimas „briušetta” galėtų būti laikomas pažeidimu ir baudžiamas pagal įstatymą.

Šios italų kalbos apsaugos priemonės taip pat yra vyriausybės pastangų apsaugoti šalį dalis. Italija jau ėmėsi veiksmų, kad apsaugotų savo maisto kultūrą nuo Europos Sąjungos (ES) įtakos. Ji uždraudė vadinamuosius sintetinius arba ląstelių pagrindu pagamintus maisto produktus. Tai padaryta įsigaliojus ES reglamentui, kuriuo leidžiama naudoti vabzdžius miltuose, duonoje ir makaronuose, kaip „leistiną naują maisto produktą plačiajai visuomenei”. Taigi naudoti vabzdžių miltus picoms gaminti Italijoje uždrausta.

Šaltinis: samnytt.se

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.