Gyvenimas Lietuvai: apie Pranciškų Mykolą Jurą

Neseniai Vilniaus leidykla „Žuvėdra“ išleido šiauliečio, Seimo nario dr. Stasio Tumėno knygą „Gyvenimas Lietuvai: nuo Bridų iki Čikagos“. 51 Naujos knygos. Stasys Tumenas. Knyga apie Pranciškų JurąTai pasakojimas apie mūsų kraštietį prelatą Pranciškų Mykolą Jurą (1891–1980), gimusį šalia Šiaulių esančiame Bridų kaime.

P. M. Juras žinomas kaip aktyvus lietuvybės puoselėtojas, vyskupo Motiejaus Valančiaus idėjų skleidėjas, išeivijos lietuvių spaudos ir kultūros veikėjas. Knygos autorius P. M. Jurą įrašo į iškiliausių Šiaurės Lietuvos asmenybių sąrašą, šalia Bernardo Brazdžionio, Mariaus Katiliškio, Liūnės Sutemos, Jono Murkos, Alfonso Šešplaukio-Tyruolio. Į Lietuvos kultūros istoriją P. M. Juras įeis ir kaip knygų leidėjas, mecenatas, padėjęs išleisti per 40 žymių autorių knygų, pasistengęs, kad Lietuva plačiai žinotų filosofo Antano Maceinos vardą.

Prelatas kelis dešimtmečius rinko Amerikos lietuvių kultūros archyvą (ALKA). „Šiuo metu ALKA yra vienas didžiausių lietuvių kultūros lobynų išeivijoje. Tą dvasios turtą A. Maceina įvardijo kaip „lietuviškąjį Amerikos pasaulį“, – rašoma knygoje.

Su šia Stasio Tumėno knyga P. M. Juras grįžta į Lietuvą. 2021 m. lapkričio 13 d. Briduose buvo surengta mokslinė konferencija, paminėjusi žymiojo kraštiečio 130-metį. Ši knyga – dar vienas ryškus akcentas, prisimenant P. M. Jurą, jo darbus ir idėjas. Knygos leidybą parėmė Šiaulių rajono savivaldybė.

 

Parengta pagal „Šiaulių krašto“ ir doc. dr. Stasio Tumėno pranešimus

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.