Lenkas ūkyje atrado XVII a. lobį su 1 000 monetų, tarp kurių – ir kaldintos Vilniuje

(Žr. straipsnį „Skraidančio drakono“ išradėjas“, spausdintą „Mokslo Lietuvos“ Nr. 5 ir 6.)

50 Buratini monetos rastos Lenkijoje lobis 1g
Lenkijoje rastas Vilniuje nukaltų monetų informaciją
lobis. Liublino paveldosaugos agentūros nuotr.

Lenkijoje metalo ieškotojas aptiko 400 metų senumo monetų lobį. Įspūdingas XVII a. monetų lobis buvo palaidotas po žeme. Maždaug 1 000 varinių monetų šių metų vasario pabaigoje netoli nedidelio Zaniovkos kaimo Lenkijos rytuose, netoli sienos su Baltarusija ir Ukraina, rado vietinis gyventojas Michalas Łotys, naudodamas naują metalo detektorių, kai ieškojo atsarginių dalių sesers traktoriui. Kai prietaisas pradėjo pypsėti viename iš ūkio laukų, jis nukasė viršutinį dirvožemio sluoksnį. Tuomet vertingos monetos išbyrėjo iš sudužusio molinio „siwako“ – vietinio stiliaus ąsočio su viena rankena ir siauru kakleliu.

Lenkijoje naudoti metalo detektorių, ieškant palaidotų relikvijų, be leidimo yra neteisėta, todėl vyras susisiekė su Liublino miesto, esančio maždaug 150 km į pietryčius nuo Varšuvos, archeologais, kurie jau kitą dieną apsilankė ūkyje. Jų tyrimai parodė, kad paslėpto lobio vieta buvo aiškiai nubrėžta dirvos paviršiuje, o tai rodė, kad jis ten buvo užkastas sąmoningai, rašoma Lenkijos naujienų portalo „The First News“ pranešime. Liublino paveldosaugos agentūros direktorius Dariusz Kopciowski socialinio tinklo „Facebook“ žinutėje paskelbė, kad rasta apie 1 000 lenkiškų ir lietuviškų varinių monetų, nukaldintų XVII a. Dėl oksidacijos po maždaug 400 metų, praleistų žemėje, varinės monetos buvo pažaliavusios, o daugelis jų – paveiktos korozijos. Visas lobis sveria apie 3 kg.

Tyrimai parodė, kad dauguma monetų nukaldintos 1663–1666 m. Varšuvos, Vilniaus (Lietuva) ir Bresto, kuris dabar yra Baltarusijoje, bet tuo metu priklausė Lenkijos ir Lietuvos Respublikai, monetų kalyklose. Interneto svetainėje „Zwiadowca Historii“ rašoma, kad tokios monetos vadinamos „boratynki“ pagal Tito Livio Burattini, kuris tuo metu vadovavo Krokuvos monetų kalyklai, pavardę. Italas T. L. Burattini buvo garsus išradėjas ir monetų kaldintojas, kuris įvedė varines monetas Lenkijos ir Lietuvos Respub­likoje, nes jų gamyba buvo daug pigesnė nei sidabrinių monetų.

Po ilgamečių karų su Švedija, Rusija ir kazokais valstybės iždas buvo nusiaubtas. Iš pradžių „boratynki“ monetos buvo populiarios, tačiau vėliau T. L. Burattini buvo apkaltintas vario metalo, iš kurio pagamintos monetos, nuvertinimu ir neteisėtu didžiulio pelno gavimu. Šios tais laikais nelabai vertingos monetos buvo naudojamos kasdieniuose sandoriuose: už visą tūkstantį varinių monetų iš Zaniovkos lobio buvo galima nusipirkti tik „apie dvi poras batų“. Dabar, kaip istorinė relikvija, jos vertos daugiau. Lobis perduotas netoliese esančio Biała Podlaska miesto muziejaus specialistams tolesniems tyrimams.

Parengta pagal dr. Juditos Puišo atsiųstą informaciją

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.