Lietuvių inteligentai Štuthofo koncentracijos stovykloje

Kovo 17 d. Vilniuje, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Tuskulėnų memorialo Konferencijų salėje įvyko konferencija „Kunigas Alfonsas Lipniūnas ir 45 lietuvių inteligentai Štuthofo koncentracijos stovykloje (1943–1945 m.)“,

51 Štuthofo stovykla kunigas Lipniūnas 2
Kunigas Alfonsas Lipniūnas

kurią organizavo LGGRTC. Pranešimus skaitė LGGRTC generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, prof. Elžbieta Grot – ilgametė Štuthofo muziejaus Sopote Mokslo skyriaus vedėja iš Lenkijos, dr. Regina Laukaitytė – Lietuvos istorijos instituto mokslo darbuotoja, ir kun. Vitalijus Kodis – Dievo tarno kun.
A. Lipniūno beatifikacijos bylos postulatorius.

Mintimis apie Štuthofo koncentracijos stovyklą dalinosi Štuthofo kalinio dukra Laura Mačiokaitė-Janušauskienė ir prof. Vytautas Landsbergis. Dalyvavo Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Lietuvos partizano plk. Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vaikaitis, Vilniaus universiteto (VU) akademinės bendruomenės kapelionas Gintaras Vitkus SJ, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Valdybos pirmininkas Vladas Sungaila, Lietuvos kariuomenės karių, nukentėjusių nuo sovietinio ir nacistinio genocido, artimųjų sąjungos pirmininkas Vytautas Zabielskas, kiti LGGRTC darbuotojai ir svečiai. Atidaryta Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus parengta paroda „Dievų miške: 46 lietuvių inteligentų grupė Štuthofo koncentracijos stovykloje“, kurią pristatė muziejaus vyresnioji patarėja Ramunė Driaučiūnaitė. Renginį vedė LGGRTC darbuotojas Gaudentas Aukštikalnis.

51 Štuthofo stovykla žmonės ir švėrys dievu miske viršelis
Stasio Ylos knyga „Žmonės ir žvėrys dievų
miške“ (2020 m. leidimas)

Nacių okupacinė valdžia nesitikėjo tokio ryžtingo lietuvių pilietinio nusistatymo. Todėl buvo nuspręsta atkeršyti už tai, kad žlugo suplanuotas SS legiono Lietuvoje steigimas. 1943 m. kovo 16–17 d. prasidėjo represijos: Vilniuje suimti 23 asmenys, Kaune – 17, Marijampolėje – 5 ir Šiauliuose – 1. Dauguma suimtųjų buvo žymūs Lietuvos visuomenininkai, įvairių profesijų inteligentai. Tarp jų buvo keturi generaliniai tarėjai, penki profesoriai, keturi gimnazijų direktoriai, trys advokatai, du kunigai, mokytojai, žurnalistai, paversti įkaitais už mobilizacijos į SS legioną žlugimą. Visi jie buvo suimti, nepateikus kaltinimo ir be teismo ir išvežti į Štuthofo koncentracijos stovyklą – vieną žiauriausių ir plačiausiai žinomų nacistinių koncentracijos lagerių. Iš viso Štuthofe ir keturiasdešimtyje jo filialų nuo 1939 iki 1945 m. kalėjo apie 120 tūkst. žmonių, apie 80 tūkst. kalinių žuvo. Štuthofo koncentracijos stovykloje kentėjo 28 pasaulio valstybių piliečiai. „ML“ pastaba: šios tragedijos atspindžiai aprašyti buvusių Štuthofo kalinių knygose – prof. Balio Sruogos „Dievų miškas“ ir prof. kunigo Stasio Ylos „Žmonės ir žvėrys Dievų miške“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.