Dovana lankytojams – dalelė moldaviškos saulės

Vilniuje, Raugyklos gatvėje esančiuose Tautinių bendrijų namuose neseniai buvo atidaryta moldavų dailininkės Rodica Morari tapybos darbų paroda.

56 Paroda padėka nuo tėvynainių iš Moldovos ambasados 2
Padėka dailininkei nuo tėvynainių iš Moldovos ambasados

Šiuo metu menininkė gyvena ir kuria Lietuvoje, vaizdingame Kačerginės miestelyje. Savo paveikslų ciklui menininkė davė romantišką pavadinimą – „Aukščiau žvaigždžių“. Išties, jos drobėse – nuostabių spalvų pasaulis, dvelkiantis vitališkumu, giedromis emocijomis, pakilia nuotaika. Tapytojos teigimu, įkvėpimą šiam ciklui dovanojo Lietuvos gamta.

 

Rodica Morari labai mėgsta klaidžioti po mišką, supantį jos namus, nuvykti prie ežerų ir upių ir, žinoma, pabendrauti su žmonėmis. Dailininkė – aktyvi Kačerginės bendruomenės narė, ypač daug laiko ir dėmesio skirianti jauniesiems miestelio gyventojams. Vaikai lanko jos organizuotus dailės užsiėmimus, mokosi pažinti įvairiapusį meno pasaulį ir yra labai dėkingi už profesionaliai perteikiamas žinias. Kas žino, gal kuris iš Rodica mokinių kada nors pasuks savo mokytojos keliu? Kačerginiečiai iki šiol prisimena dailininkės parodą po atviru dangumi,
surengtą vadinamojo kovidinio karantino metu. Miško fone iškabinti šviesūs Rodica Morari darbai teikė vilties, kad niūrusis laikotarpis tikrai baigsis ir nerimas pasitrauks. Po medžiais pasistačiusi molbertą, dailininkė šiltai bendravo su atėjusiais pabendrauti kačerginiečiais ir siūlė jiems patiems pamėginti pasidarbuoti teptuku. Rodica visada linkusi padėti kitiems – tiek dalindamasi savo sugebėjimais, tiek aukodama paveikslus labdarai.

 

Ji pati į meną linko iš mažens, savąjį polinkį sustiprindama Marijos Biešu meno mokyklos lankymu, o vėliau – studijomis Kišiniovo Ion Creanga universiteto Meno ir dizaino fakultete. Baigusi mokslus, išmėgino jėgas įvairiose meno srityse: piešė abstrakcijas, tapė peizažus, portretus, kūrė lėles, užsiėmė interjero dizainu. Jos darbai pasižymėjo originalumu, o jos savitą tapybos techniką bandė kopijuoti ir kiti dailininkai. Rodica Morari buvo viena iš nedaugelio, Moldovoje įvaldžiusių papjė mašė techniką menininkų – iš jos yra pagamintos lėlės, angelai, dekoratyvinės detalės interjerams. Labai populiarūs tapo jos sukurti mediniai nameliai, paveikslai – eglutės, paveikslai su šviesos instaliacijomis, tapyba ant medžio… Jos darbai niekada nebuvo masiniai.

 

56 Parodoje būta ir mažųjų lankytojų 3
Parodoje būta ir mažųjų lankytojų

Likimas susiklostė taip, kad Rodica sutuoktiniu tapo į Moldovą plėtoti verslo atvykęs lietuvis. Sūnų Dominyką jiedu dabar augina Lietuvoje, tapusioje menininkei antrąja tėvyne. Žinoma, tokios saulės ir šilumos, kaip Moldovoje, Lietuvoje nėra, tačiau ją kompensuoja šiluma, trykštanti iš dailininkės kūrinių. Optimizmas ir gerumas jos darbuose – tarsi psichoterapija, galinti nuraminti ir praskaidrinti nuotaiką. Linkėdami vaisingų meninių ieškojimų ir prasmingos kūrybinės brandos, dailininkę sveikino į parodą susirinkę jos artimieji, draugai ir bendraminčiai. Neabejojame, kad ši paroda sostinėje – tik pirmas žingsnis į kur kas platesnį menininkės darbų pripažinimą.

 

„Pozicijos“ informacija

56 Paroda Rodicos Morari tapyba 1
Rodicos Morari tapyba

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.