Felicijos Bortkevičienės 150-osioms gimimo metinėms

Minime vienos pirmųjų moterų, išsikovojusių pripažinimą lygiomis teisėmis dalyvauti politiniame ir visuomenės gyvenime, vienos žymiausių lietuvių tautinio atgimimo veikėjų, politikės ir leidėjos Felicijos Bortkevičienės (Povickaitės) 150-ąsias gimimo metines. Šios ypatingos moters gyvenimo ir veiklos punktyrus atspindi paroda „Felicijos Bortkevičienės epistolinis palikimas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje“.

 

Parodos pavadinimas byloja, kad F. Bortkevičienės daugiabriaunės veiklos kelią seksime jos korespondencijos takais. F. Bortkevičienės palikimas saugomas ne vienoje paveldo institucijoje. Vrublevskių bibliotekoje saugomas archyvas išsiskiria išlikusios korespondencijos gausa ir įvairove bei adresatų geografija (JAV, Pietų Amerika, Rusija, Vakarų Europos šalys, įvairios vietovės Lietuvoje). Be įprastų laiškų, randame atvirlaiškių (ypač iš Vakarų Europos), kurie išsiskiria savo vizualumu – miestų vaizdais, dailininkų darbais, telegramų. Įdomu tai, kad fonde saugomos pačios Felicijos Bortkevičienės registruotame korespondencijos kataloge yra apie pusantro šimto respondentų. Jos ir jai rašyti laiškai bei atvirlaiškiai įdomūs ne tik kultūros istorikams, menininkams, bet ir pašto istorijai – išlikę antspaudai, pašto ženklai, vokai.

Susirašinėjimų ratas – gausus, įvairus, dažnu atveju besitęsiantis ne vieną dešimtmetį. Galima išskirti trijulę – amžininkės Felicija Bortkevičienė (1873–1945), Gabrielė Petkevičaitė-Bitė (1861–1943), Jadvyga Juškytė (1869–1948), kuri išlaikė artimus ryšius nuo XIX a. paskutinio dešimtmečio vidurio iki gyvenimo pabaigos. Šias tris moteris siejo tiek visuomeninė veikla, tiek spaudos darbai, rūpestis žmonių švietimu ir išsilavinimu: bendradarbiavo „Varpe“; „Lietuvos žiniose“, aktyviai veikė „Žiburėlio“ draugijoje. Pergyvenusios ne vieną valdžios pasikeitimą, sugebėjo džiaugtis senais laikais ir rūpinosi naujomis aktualijomis.

Parodą parengė Vrublevskių bibliotekos darbuotojos: Mokslinės informacijos skyriaus vyresnioji bibliografė Eglė Paškevičiūtė-Kundrotienė ir Komunikacijos skyriaus bibliotekininkė Rūta Kazlauskienė. Paroda veiks iki birželio 28 d. Daugiau apie parodą: http://www.mab.lt/f-bortkevicienes-epistolinis-palikimas-lma-vrublevskiu-bibliotekoje/. Parengta pagal bibliotekos Komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.