Kurortų įstatymas

Gegužės 18 d. Seimas priėmė Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymą, kurį inicijavome kartu su Seimo narių grupe. Priimto įstatymo tikslas – vienas bendras teisės aktas, nustatantis vientisą ir tikslingą kurortų ir kurortinių teritorijų teisinį reglamentavimą Lietuvoje. Iki šiol kurortų sritį Lietuvoje reguliavo atskiri teisės aktai, kurie nebuvo tikslingai nukreipti į kurorto ir kurortinės teritorijos statusą turinčių savivaldybių aiškų reglamentavimą. Juose nepabrėžiama kurortų svarba turizmui, jų išskirtinumas ir savarankiškumas. Nors kurortai yra neatsiejama Lietuvos įvaizdžio ir turizmo dalis, nebuvo pakankamai atsižvelgiama į šių vietovių išskirtinumą ir sukuriamą ekonominę naudą.

 

Apie atskirą kurortų ir kurortinių teritorijų raidą reglamentuojantį įstatymą bei jo reikalingumą buvo kalbama bemaž 30 metų. Tokios šalys, kaip Vokietija, Austrija, Bulgarija, Estija, Latvija, Lenkija, Prancūzija, Slovakija, turi nacionalinius kurortų veiklą reglamentuojančius įstatymus. 1932 m. Lietuvoje buvo išleistos taisyklės šiam įstatymui vykdyti, labai paskatinusios tiek naujų, tiek esamų kurortų plėtrą. Kurorto statusą norėjo gauti 33 Lietuvos miestai, miesteliai ir vietovės iš 30 apskričių. Nedidelei valstybei 33 kurortai (1932 m.) yra gana fenomenalus istorinis faktas.

 

Priimtas Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymas nustato nacionalinės kurortų ir kurortinių teritorijų politikos tikslą, jos įgyvendinimo uždavinius, kurortų ir kurortinių teritorijų finansavimą, gamtinių gydomųjų veiksnių mokslinių tyrimų atlikimo pagrindus, valstybės ir savivaldybių institucijas, atsakingas už kurortų ir kurortinių teritorijų darnų vystymą. Svarbu ir tai, kad, kaip numatyta įstatyme, Vyriausybė Nacionaliniame pažangos plane nustato nacionalinės kurortų ir kurortinių teritorijų politikos strateginius tikslus ir pažangos uždavinius, tvirtina ilgalaikę (dešimties metų trukmės) kurortų ir kurortinių teritorijų plėtros programą, kurią parengti turi Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Tikimasi, kad priimtas įstatymas taps stipria atspirtimi ne tik kurortų, bet ir visos valstybės ekonomikos raidai bei konkurencingumui didinti.

Mindaugas Skritulskas

Autorius yra Seimo narys.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.