Lietuvių kalbos draugijos XXII suvažiavimas

Saulėtą balandžio 29-ąją Lietuvių kalbos draugijos (LKD) nariai iš visos Lietuvos – Vilniaus, Šiaulių, Utenos, Kėdainių, Panevėžio, Klaipėdos, Gargždų, Jurbarko, Kelmės ir kitų skyrių susirinko Kuršėnuose. Surengti suvažiavimą Lietuvos puodžių sostine vadinamame Žemaitijos mieste pasiūlė Kuršėnų skyriaus pirmininkė Vida Ragauskienė ir LKD valdybos pirmininkė prof. Genovaitė Kačiuškienė.

Garsiajame Kuršėnų dvare suvažiavimo dalyvius pasitiko jaunieji savanoriai. Jie dalijo kuršėniškės tautodailininkės Sigitos Lukienės sukurtus skirtukus ir kvietė susipažinti su LKD valdybos pirmininkės Genovaitės Kačiuškienės parengta stendine LKD veiklos ataskaita. LKD atstovams susirinkus Baltojoje salėje, šeimininkų vardu juos pasveikino Lauryno Ivinskio gimnazijos mokiniai Kotryna Lučinskaitė ir Jeronimas Kunickis (mokytoja Raimonda Rumbinaitė), dainavo Kuršėnų meno mokyklos mokinė Akvilė Liaudanskaitė (mokytoja Hana Mockienė, koncertmeisterė Danutė Streckienė).

Suvažiavimo dalyvius pasveikino Lietuvos Respublikos Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas. Jis įteikė Seimo Pirmininko pavaduotojo, Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininko Pauliaus Saudargo ir Seimo narės Rimos Baškienės padėkas aktyviai dirbantiems LKD nariams. Seimo narys, pasidžiaugęs plačia ir įvairia LKD veikla, atkreipė dėmesį, kad vien proginių renginių nepakanka – reikia įsitraukti į viešas diskusijas su politikais, kurti atsvarą kai kurių politikų skleidžiamoms lietuvių kalbai nepalankioms idėjoms.

Sveikinimo žodį tarė ir „Mokslo Lietuvos“ vyriausiasis redaktorius Jonas Jasaitis. Jis ragino kalbai neabejingus žmones siekti, kad gimtoji kalba nebūtų žlugdoma ir grūdama į „virtuvės kalbos“ lygį, kad viena iš seniausių indoeuropiečių kalbų būtų puoselėjama ir kaip mokslo bei technikos naujovių kalba. Žodį tarė ir suvažiavimo garbės viešnia Ingrida Venciuvienė bei Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centro direktorė Birutė Poškienė. LKD padėkos raštais apdovanoti žmonės, aktyviai ir nuoširdžiai dirbę visų labui. Išrinkti du nauji LKD garbės nariai – Klaipėdos universiteto profesorius Albinas Drukteinis ir Vilniaus universiteto docentė Regina Venckutė.

Po iškilmingos suvažiavimo dalies pereita prie draugijos darbo aptarimo. Suvažiavimui pirmininkauti ėmėsi Irena Kruopienė ir Birutė Poškienė, sekretoriauti – Rita Urnėžiūtė. LKD valdybos pirmininkė prof. G. Kačiuškienė informavo, kad šiuo metu Lietuvių kalbos draugijoje veikia 21 skyrius arba grupė. 2023 m. įsteigti du nauji skyriai: Pasvalio Petro Būtėno skyrius (pirmininkė Regina Grubinskienė) ir Klaipėdos rajono Johano Ferdinando Kelkio skyrius (pirmininkė Aurelija Butkutė-Norkevičienė).

55 Lietuvių kalbos draugijos suvažiamas 1 dvaro salė
Suvažiavimo dalyviai Kuršėnų dvaro Baltojoje salėje. Simonos Sidabrienės nuotr.

Aktyvia veikla jau ne pirmi metai išsiskiria šie skyriai: Jurbarko (pirmininkė Aušra Rimkutė-Ganusauskienė), Kalbos ir kultūros instituto „Lingua Lituanica“ (pirmininkė Dovilė Sailly), Kalbos tvarkytojų (pirmininkė Daiva Beliokaitė), Kelmės (pirmininkė Alma Paulauskienė), Kėdainių Mikalojaus Daukšos (pirmininkė Rūta Švedienė), Klaipėdos (pirmininkas Albinas Drukteinis), Kuršėnų (pirmininkė Vida Ragauskienė), Šiaulių (pirmininkas Algirdas Malakauskas), Utenos (pirmininkė Rima Žarskutė), Vilniaus (pirmininkė Vilma Leonavičienė). LKD skyriai ir grupės 2022 m. surengė per 140 įvairiausių kalbos renginių, Draugijos nariai bendradarbiauja su kultūros įstaigomis, visuomeninėmis organizacijomis, rengia informacinius straipsnius apie LKD veiklą, dalyvauja radijo ir televizijos laidose. Jų dėka LKD veikla matoma visoje Lietuvoje ir už jos ribų.

2022-aisiais buvo tęsiami tradiciniai LKD renginiai: įvyko 5-oji internetinė kalbų viktorina, 6-ieji „Metų žodžio“ ir „Metų posakio“ rinkimai, 5-ieji LKD skaitymai „Kalbinė įvairovė šiuolaikiniame pasaulyje: kalbų galia ir prestižas“. Antrą kartą surengti Kalbos tvarkytojų skyriaus inicijuoti „Žurnalisto – kalbos bičiulio rinkimai“, taip pat antrą kartą su „Lituanistų sambūriu“ bei Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu surengtas konkursas „Lietuviškos istorijos: pasakojimai apie kalbą“ (remia Valstybinė lietuvių kalbos komisija). Antrą kartą dalyvauta, vertinant konkurso „Mūsų kalbinis kultūrinis kraštovaizdis“ dalyvių darbus. Surengtas Kazickų šeimos fondo remiamas kalbininko Petro Būtėno ir jo mokinės Aleksandros Kazickienės atminimo premijos konkursas ir baigiamoji šventė Vilniuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje. 2022 metų laureate išrinkta Regina Venckutė. Įgyvendintas Lietuvos kultūros ministerijos projektas „Kalbos ir kultūros viktorinos – visuomenę telkianti lavinamoji veikla“.

LKD veiklos ataskaitą Genovaitė Kačiuškienė baigė ir ateities gaires nubrėžė Kėdainių skyriaus narės Birutės Konstanblackaitės-Baltrūnienės žodžiais iš jos interviu „Gimtajai kalbai“: „Toliau ugdyti visuomenės kalbinį sąmoningumą, pasididžiavimą savo kalba ir kultūra. O tam padeda ir yra patrauklūs bei veiksmingi gražiausių pavadinimų, vietovardžių, Metų žodžio, Metų posakio rinkimai, visuomenę įtraukiantys protų mūšiai, viktorinos. Gal reikėtų daugiau pasinaudoti reklamos teikiamomis galimybėmis lietuvių kalbai populiarinti?“ Atsiliepdama į raginimą draugijai įsitraukti į kalbos politikos klausimų svarstymą, G. Kačiuškienė kalbėjo, kad ir politikai turėtų labiau bendrauti su LKD, informuoti apie rengiamus teisės aktus, kitus su kalba susijusius reikalus.

Trejų metų kadencijai į LKD tarybą – mokslinį strateginį patariamąjį LKD organą, išrinkti šie LKD nariai: Daiva Beliokaitė (Klaipėdos r.), Albinas Drukteinis (Klaipėda), Vidas Garliauskas (Vilnius), Aušra Rimkutė-Ganusauskienė (Jurbarkas), Emilija Gedraitienė (Panevėžys), Ona Laima Gudzinevičiūtė (Šiauliai), Genovaitė Kačiuškienė (Šiauliai), Kęstutis Kaminskas (Vilnius), Regina Kvašytė (Šiauliai), Vilma Leonavičienė (Vilnius), Raimonda Rumbinaitė (Kuršėnai), Rūta Švedienė (Kėdainiai), Rita Urnėžiūtė (Vilnius), Aurika Usonienė (Vilnius), Vilma Zubaitienė (Vilnius). Į LKD valdybą – kolegialų LKD valdymo organą trejiems metams išrinkti penki Vilniaus atstovai: Irena Kruopienė, Bonifacas Stundžia, Rita Urnėžiūtė, Vidas Valskys, Vilma Zubaitienė. Į LKD revizijos komisiją, kuri kontroliuoja LKD finansinę ir ūkinę veiklą bei dokumentus, trejiems metams išrinktos Sigita Bertulienė (Vilnius), Birutė Simanavičienė (Vilnius) ir Rima Žarskutė (Utena).

Visų trijų renkamų LKD organų nariai išsirinko savo pirmininkus. LKD valdybos pirmininke išrinkta Vilma Zubaitienė, jos pavaduotoju – Bonifacas Stundžia. LKD tarybos pirmininke išrinkta Genovaitė Kačiuškienė, jos pavaduotoja – Ona Laima Gudzinevičiūtė. LKD revizijos komisija savo pirmininke išsirinko Birutę Simanavičienę. Suvažiavimo pabaigoje aptarti artimiausi planai atnaujinti LKD valdybos tvirtinamų komisijų sudėtį, būsimus LKD skaitymus skirti lietuvių kalbos sąjūdžiui atminti, įrengti „Gimtosios kalbos“ 90-mečiui skirtą lentelę Vilniuje, Literatų gatvėje, ir kt. Audrius Daukša apgailestavo, kad suvažiavime trūko diskusijų apie dabartinę lietuvių kalbos padėtį. LKD neturi šalintis politikos, nes politika – viešas dalykų svarstymas, o kalba – labiausiai viešas klausimas.

Po suvažiavimo oficialiosios dalies jo dalyvių laukė ekskursija po Kuršėnų dvarą ir žemaitiški pietūs. Vėliau LKD narys Jonas Kiriliauskas aprodė Kuršėnų miestą ir papasakojo daug įdomių dalykų apie gatvių istoriją ir jų pavadinimus, šį kraštą garsinusius žmones. Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko bibliotekos darbuotojos papasakojo apie bibliotekoje teikiamas paslaugas ir vykstančius renginius, pavedžiojo po šiuolaikiškai įrengtas patalpas. Aplankytas kuršėniškio profesoriaus, žymiojo Lietuvos kalbininko Vytauto Vitkausko kapas, pasidalyta prisiminimais.

Lietuvių kalbos draugija – visuomeninė organizacija, vienijanti įvairių specialybių ir išsilavinimo žmones, kurie rūpinasi lietuvių kalbos būkle, ugdymu, visuomenės kalbiniu švietimu. Įkurta 1935 m., atkurta 1989 m. Kasmet balandžio pabaigoje vyksta LKD atstovų suvažiavimas, per kurį pristatoma veiklos ataskaita, aptariami nuveikti darbai, planuojama tolesnė veikla. Daugiau sužinoti apie LKD veiklos naujienas, jos skyrių organizuojamus renginius galima, apsilankius LKD veidaknygės (angl. Facebook) paskyroje. Apie svarbiausius LKD renginius rašoma „Gimtosios kalbos“ žurnale.

Rita Urnėžiūtė,
Aušra Rimkutė-Ganusauskienė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.