Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Seimas nesutiko skelbti pirmalaikių Seimo rinkimų. Seimas nusprendė nepritarti Seimo nutarimo projektui, kuriuo rudenį buvo siūloma skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus. Už šį projektą po pateikimo balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 61, susilaikė 8. Todėl nutarta šį projektą atmesti.

Projekto rengėjai tvirtino, kad visuomenei kyla abejonių dėl savivaldybių tarybų narių veiklos vykdymui skiriamų lėšų panaudojimo ir galiojančios tvarkos teisinio reglamentavimo skaidrumo bei pagrįstumo, o tai neigiamai veikia pasitikėjimą visomis parlamentinėmis partijomis ir visomis politinėmis valdžios institucijomis. Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami, jei tam pritaria ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

 

Sukurti skaidrią savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo sistemą. Seimo nariai gegužės 29 d. įregistravo įstatymo projektą dėl savivaldybių tarybų narių veiklos apmokėjimo tvarkos pakeitimo, kurį pasirašė visų Seimo frakcijų seniūnai. Projekte siūloma tarybos nariams mokėti atlyginimą, kuris būtų 20 proc. tos savivaldybės mero atlyginimo dydžio. Taip pat siūloma užkardyti piktnaudžiavimą kompensacijomis, naikinant galimybę jas gauti.

Toks pasiūlymas grindžiamas tuo, kad tarybos nario, kaip politiko ir bendruomenės atstovo, veikla nėra apribota laike, jam nėra taikoma darbo laiko apskaita, todėl siūloma tiesiog mokėti už funkcijų vykdymą. Taip pat siekiama įtvirtinti nuostatą, kad savivaldybių tarybų nariams būtų galima sumažinti atlyginimą, jeigu jie nelanko savivaldybės tarybos, nuolatinių komitetų, nuolatinių komisijų ir savivaldybės kolegijos, į kurių sudėtį įeina, posėdžių. Siūloma mažinti atlyginimą proporcingai praleistų posėdžių skaičiui, o konkreti tvarka turėtų būti nustatoma kiekvienos savivaldybės reglamente. Siekiant skaidrumo, siūloma nustatyti pareigą pateikti informaciją apie savivaldybių tarybų narių atlyginimus savivaldybių interneto svetainėse.

 

Referendumas dėl pilietybės įgijimo reglamentavimo. Seimas po svarstymo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siūloma paskelbti privalomąjį referendumą dėl pilietybės įgijimo reglamentavimo. Teikiamu dokumentu siūloma nustatyti, kad privalomasis referendumas būtų vykdomas 2024 m. gegužės 12 d. Jame būtų siūloma pritarti Konstitucijos 12 straipsnio keitimui, įtvirtinant tokį straipsnio tekstą: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką.“

Svarstomu nutarimo projektu Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai numatoma pavesti valstybės biudžeto lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.