Paroda istorinėje Prezidentūroje

Birželio 14 d. istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune atidaryta paroda „Antanas Smetona: nelengvi pasirinkimai“, kurią parengė Prezidentūra ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

56 Istorinė LR Prezidentūra Kaune 1
Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune

Parodos kuratorė – dr. Ingrida Jakubavičienė. Parodos atidaryme dalyvavo kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, Tūbelių vaikaitis Peteris Kuhlmanas, Sigutė Smetonaitė-Petrauskienė – Prezidento Antano Smetonos brolio Motiejaus Smetonos (1863–1943) vaikaitė, Kauno regioninio valstybės archyvo direktorius Gintaras Dručkus ir kiti svečiai.

 

Paroda lankytojų dėmesiui pateikia 17 svarbių pasirinkimų, kuriuos teko priimti Lietuvos valstybės Prezidentui A. Smetonai asmeniškai arba kolegialiai. Kiekvienas pasirinkimas išnagrinėtas, remiantis istoriniais duomenimis, archyviniais dokumentais, atsiminimais, moksline istoriografija. Parengti „prieš“ ir „už“ argumentai, kurie leidžia geriau suprasti Prezidento asmenybės, jo bendražygių ir tuomečio politinio konteksto poveikį priimtiems sprendimams.

 

Paroda – interaktyvi, ją tyrinėti galima trimis skirtingais būdais. Paprasčiausias būdas – tiesiog chronologiškai susipažinti su Prezidento A. Smetonos pasirinkimais jo gyvenimo ir politinės veiklos kelyje. Mėgstantiems detektyvines mįsles siūloma sekti įvairias užuominas, paliktas Prezidento darbo vietoje. Vertinantys savarankiško vertinimo metodą, turėtų rinktis lyginamąjį kelią ir pabandyti atsakyti, o ką aš daryčiau tokioje situacijoje. Parodos organizatoriai tiki, kad bet kuris pasirinktas kelias leis ne tik geriau pažinti Prezidento A. Smetonos asmenybę, bet ir pajusti to laikmečio istorinių sprendimų atsakomybės naštą. Paroda veiks iki 2024 m. birželio 14 d.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.