Startuoliai ir mokslininkai ieško tvarių sprendimų gulintiems ligoniams

Pragulos atsiranda palengva, keliais etapais, gali paveikti ne tik odą ar net raumenis.

Kilimelioprototipas
Kilimelio prototipas

Slaugantieji gulinčius ligonius žino: kuo dažniau ligonis keis padėtį, kuo tinkamesni tepalai, kremai ar kitos kūno priežiūros priemonės, patalynė ir čiužinys bus pasirinkti, tuo mažesnė bus pragulų tikimybė ar mažiau pažeidimų jos sukels. O jei ligoniui patiestume kilimėlį, kuris ne tik būtų tinkamos jo odai faktūros, bet ir prisotintų ją naudingomis medžiagomis? Toks atradimas Lietuvoje jau yra ir tikimasi, kad netrukus pasieks slaugymo reikmenų lentynas.

Mokslų daktarė Aistė Balčiūnaitienė sako, kad jos kartu su kitais mokslininkais kurtas produktas – kilimėlis nuo pragulų – gulinčių ligonių kūnui teikia dvejopą naudą: jo minkštumas, faktūra yra pritaikyti atsižvelgiant į skirtingų kūno dalių savybes (alkūnėms, kulnams tinka vienos savybės, nugarai – kitos), o eteriniai aliejai ir kitos iš augalų išgautos natūralios medžiagos ne tik minkština odą, bet naikina bakterijas, kurių įveikti negali net ir antibiotikai.

„Šiuo metu dar atliekami kilimėlio poveikio trukmės tyrimai, nustatomi įvairiose Lietuvos ir Europos vietose augančių augalų poveikio skirtumai, be to, kad galėtume gaminti ir plačiajai auditorijai siūlyti šiuos kilimėlius nuo pragulų, dar turime gauti žalią šviesą iš Europos Sąjungos, – apie inovatyvios priemonės gamybą kalba A. Balčiūnaitienė, MB „Biofita“ bendraįkūrėja. – Tikimės, kad kitais metais jau galėsime savo produktą, kuriame naudojame tik natūralias medžiagas, pasiūlyti ligoniams ir juos slaugantiems.

Kurdami dizainą kreipėsi pagalbos į kolegijos dėstytojus

Pasak A. Balčiūnienės, kilimėlį nuo pragulų sukurti padėjo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojai Jaroslav Daveiko ir Jonas Malinauskas. Sukūrus modernią technologiją, inovatyviai įmonei prireikė pagalbos suteikiant produktui formą, kuriant jo formą, pakuotę, firminį stilių, t. y. darant tai, kam reikėjo kitos srities specialistų pagalbos. „Jie mums pasiūlė dizainą, kuris mums labai patiko, tad po šio projekto pakvietėme juos kartu dalyvauti kituose tarptautiniuose projektuose“, – pasakoja A. Balčiūnaitienė.

„Dirbome drauge su kolega Jonu Malinausku. Gavome užduotį paruošti kilimėlio prototipą ir jo firminį stilių, – kilimėlio nuo pragulų kūrimo patirtimi dalijasi VTDK dėstytojas Jaroslavas Daveiko. – Viskas prasidėjo nuo susipažinimo su idėja, reikėjo suprasti, kas tai bus ir kur tai bus naudojama. Turėjome keletą online ir gyvų susitikimų, kalbėjome ir apie tai, kur bus parduodamas sukurtas produktas. Tada ėmėmės darbų“.

J. Daveiko pasakoja, kad jis buvo atsakingas už prototipo, o jo kolega – už firminio stiliaus kūrimą. Visų pirma, pasak pašnekovo, reikėjo sukurti kilimėlio formą, vėliau buvo pereita prie dizaino. „Ilgai nagrinėjome kilimėlio faktūrą, siekėme, kad ji kuo geriau atitiktų odos faktūrą. Tada 3D programa modeliavome kilimėlį, o pati forma buvo sukurta 3D spausdintuvu“, – prototipo atsiradimo istorija dalinasi Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojas J. Daveiko.

Jis sako, kad pirmiausia, išsirinkus kelis prototipo variantus buvo pereita prie pakuotės kūrimo: reikėjo atsižvelgti į tai, kad produktas turi neprarasti savo gydomųjų savybių, pakuotė turi užrakinti gaminio kvapus ir kt. Vėliau buvo kuriamas firminis stilius, organizuojami susitikimai, renkamasi iš keleto logotipo variantų.

Kolegijos dėstytojai teigia, kad panašių bendradarbiavimo pasiūlymų iš verslo sulaukia vis dažniau.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.