Tarp pasaulio farmacijos srities lyderių – ir LSMU startuolio pasiekimai

Šiandien Lietuva gali pelnytai didžiuotis brandžiais farmacinių biotechnologijų kūrėjais, kurie turi ką pasakyti pasauliui. Su tokiomis įžvalgomis iš prestižinio tarptautinio renginio grįžo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) atžalinės bendrovės „Exolitus“ komanda.

BIOInternationalConvention2023 Bostonas JAV foto AJekabsone v5

Pasididžiavimo kupinos akimirkos

Drauge su kitomis aštuoniomis šalies įmonėmis LSMU atstovai birželio 5–8 dienomis Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) dalyvavo didžiausioje kasmetėje farmacinių biotechnologijų industrijų parodoje „BIO International Convention 2023“, kuri vyko Bostono konferencijų ir parodų centre.

Čia bendrovė „Exolitus“ pristatė savo ir LSMU pasiekimus egzosomų technologijų srityje.

Renginys pritraukė daugiau kaip 14 tūkst. biotechnologijų ir farmacijos įmonių atstovų, jame buvo įrengta per 400 parodos stendų, surengta 150 pranešimų sesijų, kuriose aktualiausiomis nūdienos temomis pasisakė 800 lektorių.

„Ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei atidarant Lietuvos paviljoną, buvome kupini pasididžiavimo, žinodami, kad šiame aukščiausio tarptautinio lygio renginyje dalyvaujame pateikdami Lietuvoje, Kaune sukurtas technologijas, gimusias iš LSMU mokslininkų idėjų. Neabejoju – šio renginio atgarsiais gyvensime dar ilgai“, – vis dar gyvomis emocijomis dalijosi bendrovės „Exolitus“ direktorė Aistė Jekabsone.

 

Pritraukia solidžiausius rinkos žaidėjus

Ne mažiau reikšmingas įvykis, kurio liudininkais tapo LSMU atstovai, – profesoriaus Vlado Algirdo Bumelio vadovaujamos įmonės „Northway Biotech“ geros gamybos praktikos laboratorijų atidarymas Voltamo mieste.

„Kaip pripažino ministrė A. Armonaitė, tokiu reikšmingu įvykiu, kai Lietuvos įmonė investuoja į verslo plėtrą JAV ir geba būti kokybės bei efektyvumo pavyzdžiu globaliu lygmeniu, galime pasidžiaugti ne taip dažnai. Tad toks pavyzdys neabejotinai įkvepia ir skatina veikti“, – sako pašnekovė.BIOInternationalConvention2023 Bostonas JAV foto AJekabsone v3

Kaip pasakojo „Exolitus“ vadovė, „BIO International Convention“ yra pasauliniu lygiu bene svarbiausias kasmetis su farmacija susijusias biotechnologijas plėtojančių įmonių renginys.

„Paroda, pranešimų sesijos, verslo susitikimų organizavimas ir visos kitos renginio veiklos organizuotos labai profesionaliai, sklandžiai, dalyvių patogumui sukurtos aplikacijos išmaniesiems telefonams padeda kiekvienam sau patogiu būdu išdėstyti informaciją, sekti įvykių eigą, orientuotis didelėje parodų centro erdvėje. Parodoje dalyvauja tokios farmacijos kompanijos, kaip „Johnson&Johnson“, „Pfizer“, „Bayer“, „GSK“, „AstraZeneca“, bei kitos farmacijos lyderės“, – vardijo pašnekovė.

 

Sulaukė didelio susidomėjimo

Kiekvienas potencialus dalyvis atsakingai apsvarsto savo sprendimą: dalyvauti renginyje dėl jo kokybės ir masto nėra pigus malonumas. Už galimybę dalyvauti „BIO International Convention 2023“ „Exolitus“ komanda dėkinga Lietuvos inovacijų agentūrai. A.Jekabsone taip pat pasidalijo įžvalgomis apie pasaulines farmacinių biotechnologijų industrijų tendencijas ir kaip globaliame kontekste atrodo Lietuva.

 

„Biotechnologijų industrijoje atsispindi kai kurios panašios tendencijos, kaip ir kitose technologijų srityse: vis plačiau naudojami dirbtinio intelekto sprendimai, stengiamasi ieškoti tvarių, ekologiškų, beatliekės gamybos metodų, daugėja biologinės, genų terapijų. Ne išimtis – ir mūsų siūlomi egzosomų sprendimai. Sulaukėme didelio susidomėjimo iš smulkių ir vidutinių farmacijos kompanijų, norinčių kurti savo egzosomomis paremtus vaistus“, – įvertinimu pasidžiaugė pašnekovė.

Apskritai visų Lietuvos dalyvių stendai pasižymėjo lankytojų gausa, prie jų vyko diskusijos, sprendimų paieškos, mezgėsi partnerystės. Tai rodo, kad mūsų įmonių plėtojamos technologijos yra aktualios, neatsilieka nuo pasaulio tendencijų, sako „Exolitus“ vadovė.

 

Pajėgūs ugdyti startuolius

Lietuva renginyje pristatė inovatyvių baltymų kūrimo („Biomatter Designs“), genų redagavimo („CasZyme“), bioinformatikos („Vugene“), bioaktyvių junginių prijungimo („Genie Biotech“), biotechnologinio proceso valdymo („Cumulatis“), kamieninių ląstelių („Placenta“), ikiklinikinių („Curreline Baltic“) ir klinikinių („Biomapas“) tyrimų sprendimų.

 

„Ši tokia skirtinga biotechnologinių pasiūlymų puokštė ir prie jų besibūriuojantys parodos lankytojai rodo, kad esame pakankamai brandūs technologijų kūrėjai, turintys ką parodyti pasauliui. „Exolitus“ buvo vienintelis LSMU startuolis šioje parodoje, bet labai tikiuosi, kad atžalinių įmonių gretos augs, o jau susikūrusios įmonės stiprės, ir ateityje jau būsime keliese. Manau, tokiems inovatyviems startuoliams ugdyti LSMU mokslinė bazė yra tikrai pajėgi“, – mintimis dalijosi  A. Jekabsone.

 

Kaip pastebėjo pašnekovė, žmogus labiausiai įsimena ne tiek faktą, kiek emociją, tad kalbėdama apie didžiausią įspūdį palikusius renginio momentus, LSMU atstovė pripažino – giliausiai įstrigo ne konkretūs sprendimai, bet paties renginio mastas, stendų įvairovė ir gausa, dalyvių atida ir draugiškumas.

 

Už biotechnologijų ribų

„Exolitus“ vadovė kaip labai estetišką ir patrauklų išskyrė mūsų šiaurinių kaimynų – Estijos stendą: „Jei reikėtų vertinti, turbūt nedvejodama atiduočiau aukščiausius balus. Bet grįžkime nuo emocijų prie technologijų, – šyptelėjo pašnekovė. – Kadangi esame mokslininkai, nuolat sekame mokslo naujienas, labai nustebti matant šias naujienas veikiant praktiškai yra gana sunku. Vis dėlto išvydome daug naujų biotechnologinės gamybos galimybių, sprendimų procesui sekti, valdyti, optimizuoti.“

 

Dalyviai taip pat galėjo įsitikinti, kad renginys skirtas ne tik technologijoms plėtoti, bet ir atsakomybei ugdyti, požiūriui formuoti.

„Daug diskutuota visuomenės informavimo, moterų dalyvavimo mokslo ir technologijų plėtroje, visuomenės atsparumo pandemijoms ir panašioms grėsmėms, atsakingos gamybos ir vartojimo klausimais“, – pasakojo A. Jekabsone.

 

Ji tikisi, kad „Exolitus“ komandos pasidalyta žinutė apie šį renginį įkvėps idėjų turinčią LSMU bendruomenę, dar labiau sutelks mokslininkus ir studentus ambicingiausiems tikslams, suteiks drąsos, pasitikėjimo savo galimybėmis ir paskatins jungtis į inovatyvių sveikatos technologijų kūrėjų gretas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.