Tarptautiniame ES projekte – įrankiai neapykantos kalbos ir dezinformacijos mažinimui viešojoje komunikacijoje

Ar įmanoma užtikrinti visuomenės ir žiniasklaidos etikos standartus komunikuojant? Kaip mažinti neapykantos kalbos ir dezinformacijos plitimą internete?

ProfKristinaJurait
Prof. Kristina Juraitė

Šiuos ir kitus klausimus išspręsti sieks naujas tarptautinis ES finansuojamas „Horizon Europe“ projektas DIACOMET, kurį vykdys Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) su partneriais iš aštuonių Europos valstybių. Žurnalistai ir visuomenė galės su projektu artimiau susipažinti birželio 13–14 dienomis vyksiančiame pristatyme Kaune. Tarp renginio dalyvių – ir Etiškos žurnalistikos tinklo įkūrėjas, ilgametis Tarptautinės žurnalistų federacijos vadovas Aidan White.

 

Projekto tikslas – parengti dialogo komunikacijos etikos koncepciją ir pasiūlyti įtraukios atskaitomybės priemonių modelį, kuris apjungtų žiniasklaidos ir piliečių atsakomybės principus. Remiantis mokslinių tyrimų rezultatais projekto metu bus parengtos ir edukacinės priemonės, skirtos ikimokyklinio ir bendrojo lavinimo įstaigoms, aukštosioms mokykloms, nevyriausybinėms organizacijoms, rekomendacijos sprendimų priėmėjams.

„Šių dienų skaitmeninių technologijų virsmo akivaizdoje turime pripažinti akivaizdžias viešumo galimybes bendrauti, kurti, bendradarbiauti, bet sykiu atpažinti augančias rizikas dėl dezinformacijos ir propagandos sklaidos, neapykantos kalbos ir konfliktų kurstymo. Šie procesai liudija apie fundamentalias tradicinės viešosios erdvės transformacijas“, – paaiškina projekto koordinatorė, VDU Viešosios komunikacijos katedros vedėja, profesorė Kristina Juraitė.

Pasak profesorės, skaitmeninėje komunikacinėje ekosistemoje centrinę vietą užima medijų vartotojai, tai reiškia didžioji dalis visuomenės. Todėl čia dar svarbiau tampa pagarbos, empatijos, skaidrumo ir socialinės atsakomybės principai. Tokioje aplinkoje būtina kalbėti apie etišką komunikaciją arba komunikacijos etiką, kuri būtų grįsta moralinėmis normomis, demokratinėmis vertybėmis ir žmogaus teisėmis.

„Šiais principais turėtų vadovautis visi, veikiantys skaitmeninėje aplinkoje. Jie turėtų suvokti ir demonstruoti ne tik žodžio laisvę, bet ir atsakomybę bei atskaitomybę. Tikimės, kad DIACOMET projektas prisidės prie etiškos ir atsakingos komunikacijos skatinimo, siekdamas stiprinti piliečių atsparumą dezinformacijai ir pilietinę atskaitomybę“, – teigia prof. dr. K. Juraitė.

 

Pasak projekto iniciatorių, dabartinis viešosios komunikacijos modelis neįgalina piliečių efektyviai prisidėti prie žiniasklaidos institucijų veiklos Europos demokratinėse valstybėse. Skaitmeninė komunikacija ženkliai praplėtė žmonių bendravimo būdus, tačiau tuo pačiu kelia ir daugybę iššūkių, todėl DIACOMET sieks skatinti piliečių atsparumą ir atskaitomybę, prisidėti prie etiškos komunikacijos palaikymo.

Projektas „Pilietinio atsparumo ir dalyvavimo gebėjimų stiprinimas: dialogo komunikacijos etika ir atskaitomybė“ (DIACOMET) yra Europos Sąjungos „Horizon Europe“ mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Kultūra, kūrybiškumas ir įtrauki visuomenė“ dalis.

Projekto koordinatorius – Vytauto Didžiojo universitetas. Projekto partneriai – universitetai, mokslo institucijos, žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos: Tartu universitetas (Estija), Tamperės universitetas (Suomija), Austrijos mokslų akademija, Liublianos universitetas (Slovėjina), Utrechto taikomųjų mokslų universitetas (Nyderlandai), UAB Delfi (Lietuva), Vengrijos Europos draugija, Politikos studijų centras „Praxis“ (Estija), asocijuotas partneris – Italijos Šveicarijos universitetas (Šveicarija).

Projekto DIACOMET pristatymas vyks birželio 13–14 d., Vytauto Didžiojo universitete (V. Putvinskio g. 23–310). Su projektu taip pat bus galima susipažinti ir birželio 15 d., ketvirtadienį, 9.00–10.30 val. Baltijos šalių tyrimams skirtoje konferencijoje „Posūkio taškai: vertybės ir konfliktuojančios ateitys Baltijos šalyse“.

Projekto pristatymo programa

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.