Tauragės moksleiviai respublikiniame STREAM konkurse – pirmi

Pritaikyta inž. Viktoro Jokubaičio išradimo idėja

53 Tauragės moksleivių komanda
Projekto komanda su inž. V. Jokubaičiu ir technologijų mokytoju Albinu Šlimu

Jau treti metai Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos komandos dalyvauja tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos „STREAM ugdymo srovė“ (STREAM – S–gamtos mokslų, T-technologijų, R-kūrybinio skaitymo ir rašymo, E-inžinerijos, A-menų, dizaino, M-matematikos) konkursuose. Šiemet kūrybinėse dirbtuvėse buvo pasirinkta mokinių projektinių darbų tema „Inžineriniai sprendiniai Lietuvoje“. Konkursinį projektą „Gedimino kalnas – Lietuvos širdis. Apsaugokime jį“ kurti pasiūlėme mažiesiems – 3–5 klasių mokiniams. Radome grupelę tikrų entuziastų – Paulinę Dabulskytę, 5c kl., Martyną Klimaševskį, 5b kl., Domantą Virbalą, 4a kl., Domantą Sandorą, 4a kl., pasiryžusių darbuotis ir po pamokų, ir per atostogas.

 

Jau keletą metų kalbama apie yrantį Gedimino kalną, ypač tada, kai užklumpa liūtys. Mums, pasitinkantiems Vilniaus miesto jubiliejų, pasirodė aktualu, kad pasinaudoję mūsų krašto išradėjo tauragiškio inžinieriaus, Mokslininkų sąjungos nario Viktoro Jokubaičio išradimo idėja, pasiūlytume, kaip sustabdyti mūsų šalies simbolio – Gedimino kalno – irimą. Išradėjas yra patentavęs 4 išradimus, davusius pagrindą dar 100 kitų išradimų, „kapiliarinės energetikos“ sąvokos atsiradimui. O 2019 m. jis mokslo bendruomenei pristatė savo išradimą – specialų tinklą, skirtą Gedimino kalno šlaitų apsaugai. Šaltiniuotų šlaitų irimas yra ne tik Gedimino kalno problema. Išvengti nuošliaužų labai svarbu ir Tauragei, nes Jūros upės krantinėje įrengtą Meilės alėją taip pat labai stipriai apgadino nuo drėgmės pertekliaus smunkantis šlaitas. Sustabdyti nuošliaužas svarbu ir atodangose, kurios saugomos kaip gamtiniai Lietuvos paminklai.

Viktoras Jokubaitis papasakojo mokiniams apie specialaus apsauginio tinklo konstrukciją ir veikimą, leido naudotis brėžiniu. Šis tinklas, sudarytas iš lanksčių ir skaidrių plastiko lovelių, vienas nuo kito surištų tokiu atstumu, kad tarp jų galėtų formuotis augmenija, sutvirtinanti atsparumą grunto slinkimui, o skaidrūs plastikiniai loveliai tarnautų šviesos pralaidai ir perteklinių kritulių nutekėjimui.

 

Mokiniai pagamino Gedimino kalno, pilies, funikulieriaus maketus ir apsauginio tinklo fragmentą. Visa komanda džiaugėsi bandymo rezultatu – tinklas puikiai „nutekino“ lietaus perteklių maketo šlaitais. Komandos nariai iš biologijos mokytojos sužinojo, kad yrantiems šlaitams apželdinti sėjama anglų mokslininko išvesta žolė eraičinsvidrė gali augti po minėtu tinklu ir taip sutvirtinti šlaitą.

Mokiniams nuolat talkino įvairių dalykų mokytojai. Idėjos sumanytoja Audra Paulauskienė bendravo su išradėju Viktoru Jokubaičiu, atliko visus organizacinius darbus. Apskaičiuoti Gedimino kalno, pilies, funikulieriaus ir apsauginio tinklo mastelius padėjo technologijų mokytojas Gintaras Cemnalianskis. Pastatų maketus daugiausia iš antrinių žaliavų mokiniai rentė kartu su kitu technologijų mokytoju Albinu Šlimu. Apie augalus informavo biologijos mokytoja Gražina Liutkienė. Literatūrinę dalį interviu konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Birutė Kelpšaitė-Mozurkevičienė. Baigiamąjį projekto akcentą – išsamų projekto pristatymą su dar daugiau technologinio proceso eigos nuotraukų – parengė 5c kl. mokinė Paulina Dabulskytė, padedama IT mokytojos Nanijos Bekerienės.

Projektą balandžio 20 d. per „Zoom“ platformą pristatė ir į komisijos narių klausimus atsakė penktokai Paulina Dabulskytė ir Martynas Klimaševskis. Tą pačią dieną sužinojome ir rezultatus. Mokinių darbai buvo vertinami trijose – 2–6, 7–8, 9–12 klasių – grupėse. Skiriamos tiktai pirmosios vietos. Mūsiškiai 2–6 klasių grupėje – pirmi. Sveikiname ir mokinius, ir jų mokytojus. Manau, kad šis darbas mokiniams atskleidė, kad kiekvienas žmogus gali tapti išradėju, jei bus smalsus ir kūrybingas, mokės jungti įvairius dalykus, gebės stebėti, tyrinėti, bendradarbiauti ir paviešinti savo idėjas. O ir visai mūsų mokyklai taip pat smagu – turime savo „mini Gedimino kalną“, kuris tikrai „nenuslinks“.

 

Birutė Mozurkevičienė

Autorė yra Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos mokytoja

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.