Vaikas nėra šuo ar katinas, kurio galima tiesiog užsinorėti

Prof. Aurelijaus Verygos atsiliepimas

53 Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga

Į  naujausias „Laisvės“ partijos narių iniciatyvas dėl pagalbinio apvaisinimo sureagavo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. „Vaikas nėra šuo ar katinas, kurio galima tiesiog užsinorėti. Labai įdomu, kad siekiama pagalbinio apvaisinimo teisę įteisinti žmonėms, kurie nenori įsipareigojimo santuokai, tačiau įsipareigoti auginti vaiką „sutiktų“. Jei jau pasiryžtama tam, tai kodėl netinka santuoka?

Kodėl galvojama tik apie norinčius turėti vaikų, o apie vaikus negalvojama? Kur yra vaiko teisė žinoti abu tėvus? Kur yra vaiko teisė augti su tėčiu ir mama? Tiesa, gyvenime neretai nutinka, kad to nepavyksta įgyvendinti, bet valstybė pati tokių nepageidaujamų trūkumų neturėtų kurti ir skatinti.

O gal čia visai ne tame esmė? O kur ji? Tai pasvarstykime. Partnerystės sąvoka yra „lyčiai neutrali“. Žinome, kaip jautriai Lietuvos visuomenė reaguoja į vienalyčių poros įsivaikinimo ir vaikų auginimo klausimą. Tai štai jums ir „ėjimas žirgu“.

Dar vienas gudrus žingsnelis bent jau moteriškoms vienos lyties poroms atverti vartelius turėti vaikų ir juos auginti. Net nereikia tos poros niekur registruoti, nes teisę įgytų ir „vieniša moteris“, kuriai, pasak Morganos (Morgana Danielė – aut. past.), „tiksi laikrodis“, o reikiamo „partnerio“ šalia neatsiranda. O ir kaip jis atsiras, kai vyrai turbūt iš viso greitai bijos prie moterų artintis, nes gali nespėti sekti, kokiu ten leidimu ar sutikimu, kuriuos siūlo įteisinti ta pati Morgana, reikia pasirūpinti.

Na, o dar sekantis žingsnelis bus „berniukų“ pareiškimas, kad „kuo jau čia tos merginos geresnės už mus, ir mes norime vaikučių“. Ir kadangi mokslas to fantastinio scenarijaus iš filmo su Arnoldu Švarcnegeriu dar negali įgyvendinti, tai kitas klausimėlis bus dėl surogatinės motinystės. Užsiminus apie tai diskusijose, Morgana tik pasako, kad „dabar to nėra siūloma“, jei bus siūloma, tada ir kalbėsimės“, – situaciją savo socialiniame tinkle komentavo politikas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.