Biomechanikai – naujos kartos inžinieriai, kurie keičia sveikatos sektorių

Ligas diagnozuoti padedantis dirbtinis intelektas, chirurgines operacijas atliekantis robotas – šiais laikais gydytojai turi įrankius, kurie leidžia dirbti efektyviau ir rasti sprendimą bet kokioje situacijoje.

ProfdrJuliusGrikeviiusSimoBernotonuotr
Prof. dr. Julius Griškevičius (Simo Bernoto nuotr.)

Naujosios medicinos technologijos (MedTech) ar sveikatos priežiūros technologijos (HealthTech) pakeitė požiūrį į gydymą ir sveikatos priežiūrą, o šias technologijas kuria medicinos inžinieriai, tarp jų – biomechanikai.

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Biomechanikos inžinerijos katedros vedėjo prof. dr. Juliaus Griškevičiaus, kaip ir medicina, biomechanika yra pašaukimas – šios srities specialistų techninė kūryba tai visų pirma sprendimai, kurie padeda žmonėms. Ypač atsistatyti po sunkių traumų. Nuo išmaniųjų protezų, suteikiančių galimybę vėl judėti iki bioninių akių, sugražinančių regėjimą. Ir tai tik nedidelė dalis to, ką sugeba biomechanikai.

 

Viena iš biomechanikų stiprybių – gebėjimas surinkti duomenis apie žmogaus kūną ir pateikti išsamią analizę. Bendradarbiaudami su kūno rengybos ar sporto treneriais, jie gali pateikti duomenis, kurie naudingi sudarant treniruočių programas – pavyzdžiui, pasitelkę judesių fiksavimo, biosignalų matavimo sistemas, biomechanikai gali įvertinti, kaip veikia sportininko kūnas, tad treneriai gali optimizuoti treniruočių planą ir patarti sportininkams, kaip gerinti techniką. Biomechanikai itin naudingi sveikatingumo centruose, nes jų pateikta analizė leidžia gydytojams parengti efektyvią reabilitacijos programą. Ir, žinoma, biomechanikai konstruoja medicinos, sporto ir kūno rengybos įrangą bei prižiūri ją.

 

„Universitete vykdoma biomechanikos studijų programa pagal savo turinį yra labai plati, nes apima ir medicinos inžineriją. Biomechanikas yra tartum tarpininkas tarp medicinos ir inžinerijos – jis kalba ta pačia kalba kaip gydytojas, supranta žmogaus kūną iš anatominės pusės, geba pamatuoti ir analizuoti visus žmogaus organizmo procesus, bet tuo pat metu yra inžinierius, kuriantis ir prižiūrintis medicinos įrenginius ir technologijas. Tai tarpdisciplininė programa ir profesija – čia įgyjama ir mechanikos, ir elektronikos, ir informatikos žinių“, – pasakoja profesorius.

Dar studijų metais studentai aktyviai įsitraukia į Biomechanikos inžinerijos katedroje vykdomus pažangius mokslinius tyrimus ir projektus. Į katedrą kreipiasi tiek gydytojai, tiek medicinos ir sveikatingumo srityje dirbančios įmonės, ieškodami naujų technologinių ir inžinerinių sprendimų. „Užsienyje tai plačiai paplitusi praktika, kad, tarkime, MedTech įmonės, kurios, pavyzdžiui, gamina medicinos robotus, atidaro universitetuose savo laboratorijas, o mokslininkai, įtraukdami ir talentingus studentus, dirba ir tyrinėja šiuos robotus, tobulina mechanizmus. Vėliau įmonės pristato produktus rinkai – tai puiki verslo ir mokslo simbiozė. Mūsų studentai taip pat turi galimybę dalyvauti įvairiuose projektuose ir patys kuria naujas technologijas“, – teigia prof. dr. Julius Griškevičius.

 

Profesoriaus teigimu, studentams sudaromos visos sąlygos įgyvendinti idėjas – universitete yra ne tik šiuolaikiškos laboratorijos su naujausia technine ir programine įranga, bet ir infrastruktūra startuolių kūrimui, pavyzdžiui, jiems teikiamos profesionalios verslo kūrimo ir valdymo konsultacijos, tad studentų baigiamieji darbai gali tapti sėkmingais verslais. O idėjų, pasak profesoriaus, studentai turi išties daug ir jos plačiai pritaikomos – šiandien jie kuria ir inovatyvius kūnų interneto (angl. Internet of Bodies) sprendimus.

Biomechanikai kartu su gydytojais žvelgia į priekį – nors dar daug dalykų yra laboratorijose, bet kuriamos ir plėtojamos technologijos ateityje leis išspręsti daugybę problemų. „Technologijos ir įrankiai padeda gydytojams kokybiškiau atlikti savo darbą. Praėjo laikai, kai, pavyzdžiui, sąnario trauma ir nuokrypis matuojami liniuote, šiandien gydytojai naudoja judesių fiksavimo technologijas ir pažangius vaizdo atpažinimo algoritmus. Net ir implantai tapo portatyvesni – šiandien galime pasiūlyti ne standartinį, bet individualizuotą sprendimą žmogui atsižvelgus į jo unikalias savybes. Pavyzdžiui, galime nuskenuoti žmogaus kūną su kompiuteriniu tomografu arba branduolinio magnetinio rezonanso įranga, gauti trimatį žmogaus modelį ir pagal šį virtualų modelį sukurti konkrečiam asmeniui tinkamą implantą. Viso to mokome ir studentus.

 

Žvelgiant į priekį, reikėtų kalbėti apie biologinių sistemų ir technologijų sintezę. Mokslininkai gali labai daug – galime pakeisti širdį dirbtine, galime atspausdinti kraujagysles ir jas implantuoti, galime pakeisti kaulus, audinius, galime sukurti bionines akis, panaudoti balso procesorius, klausos aparatus, o šiandien viena iš tyrimų krypčių – smegenų ir kompiuterio sąsaja, kuri iš esmės gali pakeisti viską“, – tvirtina profesorius.

 

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Biomechanikos studijų programą bei kitas Mechanikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.