Gimtosios kalbos svetainė

„Nusususi“ šneka

Kur bepasisuksi, visur pamatysi tik „iššūkius“. Nebeliko šiuolaikinių žmogeliūkščių šnekoje nei „sunkumų“, nei „išbandymų“. Tik „iššūkiai“. 

Painiojami „ne“ ir „nei“

„Nei vienas susikompromitavęs ministras šioje vyriausybėje nebuvo atleistas.“ Turi būti: „vienas susikompromitavęs ministras šioje vyriausybėje nebuvo atleistas.“ „Nei“ sakome tik tada, kai sakinyje yra pasikartojimas. Pavyzdžiui: „Nei Petras, nei Adomas to akmens pakelti nepajėgė. vienas iš jų tiek jėgų neturėjo.“

Reklama IKI prekybos centre: „Mes visi mylim maistą.“ Maistą galima mėgti, bet ne mylėti. Maistas nėra meilės simbolis. Beje, šuniukus, kačiukus, viščiukus ir pan. žmonės taip pat nei pamilsta, nei myli.

 

Pranešimas šiuolaikiniame telefone: „Švarus dangus“. Tai pažodinis vertimas iš anglų kalbos. Dangus yra giedras, o ne „švarus“.

 

Suanglėjimas

Ingrida Šimonytė: „Atsistatydinsiu po NATO summito“ (bet ji tarė su „sumito“, o „samito“, nors lietuviškoje abėcėlėje tokio tarimo nėra). Teks premjerei dar kartą pasižiūrėti į žodynus ir išsiaiškinti, kad angliškas žodis „summit“ turi tikslų lietuvišką atitikmenį.

Angliškų žodžių, prie kurių pridedamos lietuviškos galūnės, pilna ne tik politikų ir verslininkų, bet ir kai kurių mokslininkų pasisakymuose. Nors turime tą patį reiškiančias lietuviškas sąvokas, dažnas tingi jomis pasidomėti ir kaišioja anglų kalbos žodžius, pavyzdžiui, „influenceris“ (įtakotojas), „realybė“ (tikrovė), „kontroversiškas“ (prieštaringas), „šokas“ (sukrėtimas, apstulbimas), „šokiruoti“ (sukrėsti arba apstulbinti) ir t. t.

Pagarbos gimtajai kalbai nei šeimoje, nei mokykloje neišmokęs jaunimėlis dabar švenčia ne „laimingus gimtadienius“, o „hepius biordėjus“, valgo ne sumuštinius ir dešrainius, o „hamburgerius“. Patingėjo išsiversti ir japoniško patiekalo „sushi“ pavadinimą, todėl dabar ir kramsnoja „sūšius“.

„Mokslo Lietuva“ kviečia akademinę bendruomenę svariai prisidėti, kad lietuvių kalba liktų visaverte mokslinio, o ne tik buitinio (virtuvinio, gatvinio) bendravimo priemone. Parengė J. J.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.