Jaunieji nišinės muzikos kūrėjai Lietuvoje prisidėjo prie unikalaus studijų projekto

„Dėstome kartai, kuriai reikia pojūčio, įtraukaus studijų potyrio. Tai karta, kuri jau studijuoja dirbtinio intelekto pagalba. JauniejiniinsmuzikoskrjaiLietuvojeprisidjoprieunikalausstudijprojekto5Todėl siekiant padėti mokslo siekiantiems žmonėms atrasti savo kūrybinį potencialą, parodyti jiems, kad jų kūrybiškumas neapsiriboja taikliai suformuota užduotimi „ChatGPT“ įrankiui, mes turime pasistengti ir patys, bei pilnu tempu įjungti savo pačių kūrybiškumą”, – įsitikinęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ Skaitmeninės laboratorijos vedėjas, garso režisierius, Mantas Tamulionis.

 

VILNIUS TECH „LinkMenų fabriko“ komandos sukurtas projektas – tai dviejų savaičių trukmės, intensyviu mokymųsi paremta vasaros mokykla, kurios pagrindinis tikslas – sukurti muzikinės grupės gyvo pasirodymo vaizdo ir dainos įrašą.

Pasak M. Tamulionio, VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ komanda nuolatos stengiasi sukurti naujus sprendimus, kurie papildytų kasdienį studijų procesą netikėtais ir inovatyviais projektais, skatinančiais kūrybiškumą ir studentų norą mokytis.

JauniejiniinsmuzikoskrjaiLietuvojeprisidjoprieunikalausstudijprojekto5

Potyrio bei žinių ieškantys studentai

Dvidešimt užsienio universitetų ir VILNIUS TECH studentų, patyrę mentoriai ir lektoriai, keturios jaunosios grupės, tarp kurių – „Tamsta“ muzikos klubo organizuojamo konkurso „Garažas“ 2023 metų nugalėtojai „Eiktubaiktu“ – taip atrodė šios  VILNIUS TECH „LinkMenų fabriko“ organizuojamos vasaros mokyklos sudėtis.

Pasak M. Tamulionio, vykusi vasaros mokykla unikali tuo, kad dalyviai praktinę užduotį atliko su realiu užsakovu – muzikine grupe, kuri kaip ir realioje rinkoje, visuomet turi savo požiūrį ir pasiūlymų, kaip turėtų atrodyti ir skambėti galutinis produktas. Bendraudami su atlikėjais ir priimdami kompromisus dalyviai ugdo ne tik profesinius, bet ir komunikacinius įgūdžius.

JauniejiniinsmuzikoskrjaiLietuvojeprisidjoprieunikalausstudijprojekto7

„Priverčiam studentus pasijausti profesionalais, pastatome juos į tokią padėtį, kurioje jie turi pasinaudoti savo visais įgūdžiais ir išmone, nes tai nėra teorinis situacijos suvaidinimas, už jų užduoties stovi realūs žmonės, laukiantys rezultato“, – pasakoja M. Tamulionis.

Anot pašnekovo, tokia studijų patirtis buvo kuriama pirmą kartą, todėl tai buvo naujiena tiek studentams, tiek patiems atlikėjams. „Studentams ir muzikinėms grupėms mes tapome tarsi tiltu, paklojome pamatus abiem pusėms sutikti vienas kitą ir kartu sukurti gerą ir kokybišką rezultatą“, – įsitikinęs VILNIUS TECH „LinkMenų fabriko“ skaitmeninės laboratorijos vedėjas.

 

Patirti Lietuvą per muziką

Užsienio universitetų studentai dirbdami mišriose komandose su VILNIUS TECH studentais, ne tik mokėsi darbo su garsu, apšvietimo, filmavimo ir montavimo įgūdžių, bet ir susipažino su jaunaisiais Lietuvos muzikos kūrėjais. Studentai kartu su jais dirbo, analizavo jų dainas, atliko jų dainų įrašymo darbus ir montavo vaizdo klipus.

 

„Beveik visų muzikinių grupių dainos buvo atliekamos lietuvių kalba, todėl užsienio šalių studentai susipažino su Lietuva per alternatyvią, nišinę muziką“, – teigia M. Tamulionis.

 

Startas ir pagalba muzikinėms grupėms

Anot M. Tamulionio, VILNIUS TECH „LinkMenų fabriko“ skaitmeninės laboratorijos turi visą reikiamą įrangą ir technines priemones reikalingas garso įrašymui, filmavimui, montavimui ir redagavimui, todėl tai žymiai palengvino mokymosi ir kūrimo procesą.

 

„Tai gera patirtis ir jauniesiems muzikos kūrėjams – pakviečiame juos į profesionalią studiją, joje jie įgauna patirties, susipažįsta su procesu, išmoksta gerai jaustis prieš kamerą. Džiugina ir tai, kad galutinį rezultatą jie gali naudoti kaip grupę pristatantį kūrinį“, – įsitikinęs VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ Skaitmeninės laboratorijos vedėjas, garso režisierius, Mantas Tamulionis.

Susipažinti su grupių muzika ir studentų darbais galite čia: „Juoda Juoda“ – „Naktis“, „SacrèBlue“ – „Tik tau“, „Kasetè“ – „Nemiga“, „Eiktubaiktu“ – „I will save me“.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.