Kardiologė prof. Dalia Giedrimienė

Pabaiga. Pradžia – Nr. 10 (719)

 

56 Dalia Giedrimiene 2005 m. su sūnumis gavususiais daktaro diplomus 1
Prof. Dalia Giedrimienė (2005) su sūnumis, gavusiais
medicinos daktaro diplomus

Narystė profesinėse organizacijose:

Šiaurės Amerikos NASPE /HRS (North American Society of Pacing and Electrophysiology/Heart Rhythm Society, 2004 m. pakeistas pavadinimas) – nuo 1992 m.

 ALGS (Amerikos lietuvių gydytojų sąjunga) – nuo 1995 m.

 AHA (American Heart Association) – nuo 1998 m.

 ACC (American College of Cardiology) – nuo 1998 m.

 HFSA (Heart Failure Society of America) – nuo 2005 m.

 AAUP (American Association of University Professors) – nuo 1993 m.

 WHRC (Women’s Health Research Coalition) – nuo 2000 m.

ECAS (European Cardiac Arhythmias Society) – nuo 2012 m.

Dar 1999 m. prof. D. Giedrimienė viena pirmųjų įsisavino virtualaus nuotolinio mokymo metodą, naudojantis internetu, ir dalyvavo, kuriant nuotolinio mokymo programą, kuri nuo 2001 m. naudojama, dėstant biologijos kursą magistrantams. Ši programa buvo paskelbta visoje JAV, todėl ją studijuoti registravosi studentai ne tik iš JAV, bet ir kitų pasaulio valstybių. Vėliau nuotoliniam mokymui buvo pritaikyti kursai, skirti ir kitoms programoms: globos, mitybos, visuomenės sveikatos, santuokos ir šeimos terapijos. Kasmet vasaros semestruose prof. D. Giedrimienė nuotoliniu būdu dėsto papildomus medicininės tematikos kursus, į kuriuos užsirašo norintys praplėsti bendrosios medicinos žinias. Šie kursai yra labai populiarūs tarp studentų, dirbančių medicinos ir sveikatos apsaugos srityse.

 

Ekspertinė veikla

Nuo 2005 m. prof. D. Giedrimienė yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žurnalo „Medicina“ kardiologijos srities redaktorė ir vertina pateiktų straipsnių tinkamumą spausdinti. 2020–2021 m. ji buvo specialaus numerio „Atrial Fibrillation“ redaktorė. Buvo žurnalo „Medicinos teorija ir praktika“ tarptautinės patarėjų tarybos narė.

Dirbant JAV, prof. D. Giedrimienei teko atstovauti Konektikuto valstijos medikų Moterų sveikatos tyrimų koalicijos (angl. Women’s Health Research Coalition) veiklai. Susitikimuose su JAV senatoriais ir kongresmenais ji pristatė esmines kardiologijos problemas ir išryškino būtinybę gerinti širdies ir kraujagyslių ligų diagnostiką bei gydymą moterims, plėsti medicininių programų dėstymą, išryškinant skirtumus tarp vyrų ir moterų susirgimų. Ši organizacija kartu su Amerikos širdies asociacija (angl. American Heart Association) inicijavo JAV „Raudonųjų suknelių (angl. „Red Dress“) judėjimą, vėliau išplitusį globaliu mastu.

2014 m. Lietuvos studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) pakvietė prof. D. Giedrimienę į ekspertų grupę – vertinti ir atestuoti medicinos technologijų krypties studijų kokybę. 2021 m. SKVC ją paskyrė ekspertų grupės, vertinusios devynias Lietuvos medicinos technologijų krypties programas vadove, analizuojant programas, naudojamas Vilniaus universitete, Vilniaus kolegijoje, Kauno technologijos universitete, Kauno kolegijoje, Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje ir Klaipėdos universitete.

56 Dalia Giedrimienė 2014 10 14 skaito pranešimą
Pranešimas 2005 m. konferencijoje

Visuomeninė veikla Jungtinėse Amerikos Valstijose: lietuvybės puoselėjimas

Nuo pirmųjų atvykimo į JAV dienų (1991 m.) prof. D. Giedrimienė įsitraukė į JAV lietuvių bendruomenės veiklą. Ji tapo aktyvia Konektikuto valstijos lietuvių skyriaus nare. Šio skyriaus centras yra Hartfordo lietuvių bendruomenė. Įvairių lietuviškų organizacijų prašymu ji buvo daugelio renginių prelegentė, dažnai kviečiama kaip pranešėja į lietuviškus renginius bei šventes. Daug metų profesorė skaitė paskaitas ateitininkų vasaros stovyklose Kenebunkporte (Meino valstija) širdies ligų, sveiko maitinimosi, vaistų suderinamumo ir  kitomis sveikatos švietimo temomis, dalyvavo kuriant JAV lietuvių internetines svetaines Lithuanet.com ir Litua.com.

 

Nuo 1995 m. profesorė Dalia aktyviai dalyvauja Pasaulio ir Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos (ALGS) veikloje, buvo išrinkta į ALGS valdybą. Atstovaudama JAV Rytinės pakrantės gydytojams, ji dalyvavo moksliniuose simpoziumuose Čikagoje, skaitė pranešimus kardiologijos ir sveikatos apsaugos temomis. 2004–2008 m. redagavo ALGS žurnalą „Medicina“, rinko medžiagą apie gydytojus bei jų pasiekimus JAV ir Lietuvoje. Ji taip pat organizavo sunkiai sergančių asmenų perkėlimą į JAV gydymo centrus ir teikė pagalbą, juos konsultuodama. Tarp šios grupės pacientų buvo sunkiai sergančių asmenų (tarp jų ir vaikų) su smegenų navikais, epilepsija, išplitusia melanoma, imuninėmis ligomis, įvairiais širdies ritmo sutrikimais ir kt.

2003–2009 m. prof. D. Giedrimienė buvo JAV lietuvių bendruomenės tarybos narė. Ji buvo išrinkta į Lietuvos Respublikos Seimo ir JAV lietuvių bendruomenės komisiją, vėliau tapusia bendra Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) ir Lietuvos Respublikos Seimo komisija. 2006–2009 m. išrinkta į PLB ir tapo vicepirmininke socialiniams reikalams. 2021 m. vėl išrinkta į JAV lietuvių bendruomenės tarybą, kur dirba Švietimo komisijoje.

 

Profesorė yra ilgametė JAV lietuviškų mokyklų rėmėja. Ji ieško galimybių pagerinti lietuvių kalbos mokymą tiek vaikams, tiek suaugusiems, ypač mišrių šeimų nariams. D. Giedrimienė skiria labai daug dėmesio nuotolinio mokymo programoms ir patirties skleidimui tarp lituanistinių mokyklų, esančių įvairiuose JAV regionuose. 2022 m. buvo išrinkta atstovauti JAV lietuvių bendruomenei PLB Seime Vilniuje ir aktyviai dalyvavo, rengiant Seimo rezoliucijas.

Profesorė Dalia daug dėmesio skiria savo buvusiai mokyklai – dabar Alytaus
A. Ramanausko-Vanago gimnazijai. Jau dešimt metų šioje mokykloje, kurią ji baigė aukso medaliu, kasmet skiriamos prof. D. Giedrimienės finansuojamos premijos geriausiam mokytojui ir mokiniui.

 

Veikla BALTNET organizacijoje

Nuo 2006 m. prof. D. Giedrimienė dalyvauja Baltijos šalių ir JAV Naujosios Anglijos organizacijos (BALTNET, angl. – Baltic-New England Development Network) veikloje. Ši pelno nesiekianti organizacija stiprina mokslininkų bendradarbiavimą ir tobulina Baltijos šalių įvaizdį pasaulyje. Profesorė buvo išrinkta organizacijos prezidente ir šias pareigas vykdo iki šiol. BALTNET misija – stiprinti Baltijos šalių matomumą ir įvaizdį JAV, padėti surasti priemonių ir būdų akademiniam, ekonominiam ir kultūriniam bendradarbiavimui tarp Baltijos šalių ir JAV institucijų. Per 15 veiklos metų šios misijos svarba išliko tokia pat aktuali ir reikšminga, nes BALTNET projektai yra skirti plėsti abipusį bendradarbiavimą ir pristatyti pasiekimus ekonomikos, mokslo, naujų technologijų bei inovacijų srityse. BALTNET organizuojami renginiai atspindi Lietuvos, Latvijos ir Estijos mokslo, kultūros bei meno pasiekimus. Šiuose renginiuose, parodose ir koncertuose pristatomi Baltijos šalių mokslininkai ir menininkai, į juos įtraukiant ir atitinkamų ambasadų bei konsulatų atstovus.

Labai reikšmingi buvo BALTNET organizuoti JAV universitetų fakultetų dekanų ir dėstytojų vizitai į Lietuvos sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetus. Šių susitikimų metu sustiprėjo tarptautinis mokslinis bendradarbiavimas, parengti bendri su Konektikuto valstijos mokslo institucijomis, sveikatos centrais ir ligoninėmis projektai. 2005–2007 m. pasirašytos sutartys tarp KMU ir School of Medicine (UCONN) bei 2013–2015 m. tarp tuomečio Kauno medicinos universiteto (KMU) ir Frank H. Netter, MD School of Medicine (Quinnipiac University). Taip sudarytos galimybės abipusiam patirties pasikeitimui pedagogikoje, simuliacijos laboratorijų ir skaitmeninių programų kūrime, diegiant naujoves ūmių traumų, intensyvios terapijos ir kitų medicininių situacijų atvejais.

 

2022 m., nepaisant COVID-19 metu galiojusių apribojimų, buvo tęsiamas tarptautinis keitimasis patirtimi. Prof. B. Koeppen ir prof. Ch. Niekrash dalyvavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) programoje. Atvykę į Lietuvą, jie pravedė seminarus ir dalijosi pedagogine patirtimi, dėstant histologiją. Ši informacija nuotoliniu būdu buvo pateikta ir kitų Baltijos šalių universitetų dėstytojams.

Šalia jau anksčiau organizuotų Lietuvos, Latvijos ir Estijos mokslininkų ir institucijų vadovų vizitų į JAV, yra planuojami nauji projektai ir profesiniai vizitai 2023–2024 metams. Vienas jų – 2023 m. pavasarį LSMU atstovai buvo kviečiami į Hartford, CT ir Boston, MA. BALTNET organizacija parėmė ir dr. Kristaps Keggi, Waterbury, CT programą, prisidėjo priimant gydytojus ortopedus iš Baltijos šalių.

Atstovaudama BALTNET, prof. D. Giedrimienė buvo MetroHartford Alliance ir Global Business Council tarybų nare, dalyvavo Hartford Health Care tarptautinių programų komiteto veikloje ir įsitraukė į Centrinės ir Rytų Europos kraštų organizacijų veiklą JAV. Pasirašytos sutartys praplėtė galimybes ne tik vykdyti abipusius vizitus, dalintis informacija apie mokslinius darbus, bet ir rengti bendrus projektus bei publikacijas. Baltijos šalių atstovavimo ir veiklos koordinavimo centras yra nauja iniciatyva, kurios tikslas – įkurti atstovybę Lietuvos, Latvijos ir Estijos ryšiams su JAV Naujosios Anglijos valstija stiprinti. Siekiant geriau pasinaudoti JAV dirbančių lietuvių mokslininkų žiniomis ir patirtimi, yra sudaroma Lietuvos mokslininkų JAV duomenų bazė. Ji kuriama bendradarbiaujant su Lietuvos mokslų akademija, planuojant įtraukti ir kitose šalyse dirbančius lietuvių mokslininkus.

 

Apdovanojimai ir įvertinimai

Aukso medalis, Alytaus 2-oji vidurinė mokykla, 1972 m.

Diplomas su pagyrimu, Kauno medicinos institutas, 1978 m.

Lietuvos jaunojo mokslininko premija, 1989 m.

Award for Innovative Excellence in Teaching, Learning and Technology, USA, 2005 m.

Award of CAMEL (Committee Award for Meritorious Educational Leadership), Award for

team work in MOD-2 (Homeostasis) at UCONN, School of Medicine, 2006, 2007 ir 2008 m.

Presidents’ Award for Outstanding Contributions to University of Saint Joseph, 2010 ir 2012 m.

Nomination for Rev. J. Stack Faculty Teaching Excellence Award SJC / USJ,

2005, 2007, 2011, 2012, 2013, 2016 ir 2022 m.

President’s Award for Outstanding Teaching and Service, USJ, 2012–2016 m.

Educational Technology Grant Award, USJ, 2014 m.

Faculty Research Grant Award, Teaching & Learning Center, USJ, 2015 m.

Investigator Initiated Research Grants – Awards from Medtronic, Inc., 2015–2020 m.

President’s Appreciation Award, USJ, 2019–2022 m.

Investigator Initiated Grants Awards from Medtronic, Inc., 2021–2022 m.

Profesorė D. Giedrimienė su vyru užaugino tris sūnus, iš kurių du jau pratęsė jos klinikinę gydomąją veiklą, įgydami kardiochirurgų-elektrofiziologų specializaciją. Abu dirba JAV medicinos centruose.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.