Perspektyvios studijos ateities lyderiams

Augantis Pasaulio gyventojų skaičius kelia ir ateityje kels vis daugiau iššūkių, dalis jų teks žemės ūkio ir susijusiems sektoriams, todėl šių sričių laukia vis didesni išbandymai, kuriems įveikti reikės kvalifikuotų ir ambicingų specialistų.

Pagrindinnuotrauka VDUAkanclerprofdrAstridaMiceikien
VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė džiaugiasi, kad vis daugiau gabių jaunuolių mato šias tendencijas ir renkasi plačias galimybes suteikiančias bei įdomų darbą ateityje dirbti leisiančias studijas.

 

Studijos VDU ŽŪA – sėkmingiems ateities profesionalams

VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. A. Miceikienė pastebi, kad gabiems ir motyvuotiems jaunuoliams agrosektorius tampa vis patrauklesnis – aukštos kvalifikacijos žemės ūkio ir susijusių sektorių specialistai džiaugiasi gerais atlyginimais ir karjeros galimybėmis Lietuvoje ir tarptautiniu lygiu.

„Matome, kad jaunuoliai stebi Lietuvos ir Pasaulio tendencijas ir mato nuolat augantį su agrosektoriumi susijusių studijų perspektyvumą. Studijas Akademijoje renkasi šimtukininkai, didžioji dalis įstojusių būna pasirinkę studijas VDU ŽŪA pirmuoju prioritetu. Tai rodo, kad prie Akademijos bendruomenės prisijungia apsisprendę ir motyvuoti jaunuoliai, matantys, kad studijos VDU ŽŪA suteikia plačias galimybes sėkmingai karjerai“, – pažymi kanclerė.

 

Auga agrosektoriaus aktualumas ir perspektyvumas

Didėjantis maisto ir ekologijos poreikis, vykstantys klimato pokyčiai ir augantis žmonių supratimas, kad be tvaresnio požiūrio artimoje ateityje kils ypatingai daug nepatogumų kiekvienam asmeniškai, žymiai prisideda prie augančio VDU ŽŪA studijų programų aktualumo.

„Nuo to, kiek ir kokios kokybės maisto mes turėsime, priklausys viso Pasaulio žmonių gerovė, nepriteklių jaučiančių žmonių skaičius. Taip pat žemės ūkio sektoriaus sėkmė lems, ar kiti sektoriai turės žaliavų savo veiklai. Be žemės ir vandens ūkio, miškininkystės sektorių negalėtų vystytis ir kiti verslai, tarp jų ir itin svarbios maisto, statybų, baldų, gėrimų pramonės sritys. Svarbu paminėti, kad visas bioekonomikos sektorius duoda pagrindą apdirbamosios ir perdirbamosios pramonės sritims“, – pastebi prof. dr. A. Miceikienė.

 

Pokyčiai lemia augantį kvalifikuotų specialistų poreikį

VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. A. Miceikienė atkreipia dėmesį, kad Lietuvos darbo rinkoje jaučiamas su agrosektoriumi susijusių specialybių aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumas.

„Keičiantis žemės ūkio ir jų aptarnaujantiems sektoriams, neišvengiamai kyla ir su specialistų kompetencijomis susiję lūkesčiai. Daugiau nei prieš dešimtmetį prasidėjusi žemės ūkio sektoriaus transformacija tęsiasi – aktyvi skaitmenizacija, augalų ir daiktų internetas, robotizacija, inovatyvių technologijų taikymas ir jų dėka sukurtų produktų naudojimas neatpažįstamai keičia žemės ūkio ir susijusių verslo sektorių veiklą“, – apie pokyčius, lemiančius nuolat augantį kvalifikuotų specialistų poreikį, kalba VDU ŽŪA kanclerė.

Profesorė atskleidžia, kad jau dabar net 80 proc. dronų rinkos susiję su žemės ūkio sektoriumi, tai rodo, kad pokyčiai agrosektoriuje vyks ir ateityje – ir toliau bus kuriamos naujos technologijos, kurių diegimui, valdymui ir priežiūrai reikės specialistų.

 

Prof. dr. A. Miceikienė pažymi, kad VDU ŽŪA absolventai į darbo rinką išeina pasiruošę šiuolaikiniams iššūkiais – su stipriomis dalykinėmis žiniomis ir būsimai karjerai būtinais bendrais gebėjimais. „VDU ŽŪA studentai turi galimybę įgyti būsimai karjerai itin svarbių kompetencijų – mokytis užsienio kalbų, lavinti komunikacinius, visiems labai reikalingus vadybinius įgūdžius, kelti su IT sritimi susijusias kompetencijas,  turint šių gebėjimų atsiveria daug karjeros galimybių. Kelių užsienio kalbų mokėjimas tampa vis aktualesnis, tokie specialistai itin paklausūs“, – apie plataus išsilavinimo svarbą kalba prof. dr. A. Miceikienė ir atskleidžia, kad itin svarbios IT kompetencijos įgyjamos ne tik studijuojant atskirus su IT susijusius dalykus, bet ir įsisavinant į kitus dalykus integruotas IT žinias.

Anot kanclerės, siekiant paruošti aukštos kvalifikacijos specialistus, su studentais naujausiomis žiniomis dalijasi ne tik VDU ŽŪA mokslininkai, bet ir dėstytojai iš užsienio, taip pat rinkoje lyderiaujančių įmonių atstovai. „Aktyviai bendradarbiaudami su verslu siekiame užtikrinti, kad greta stipraus teorinio paruošimo, studentai susipažintų ir su praktikoje kylančiais iššūkiais, jų sprendimais, susijusiomis naujausiomis rekomendacijomis. Mokslo ir verslo sintezė padeda paruošti ne „vadovėlinius“, o realiam darbui pasiruošusius specialistus“, – pastebi VDU ŽŪA kanclerė.

 

Užsienio kalbų mokėjimas – vis aktualesnis gebėjimas

Anot prof. dr. A. Miceikienės, užsienio kalbų mokėjimas itin aktualus su žemės ūkio sektoriumi susijusiose srityse. „Žemės ūkio ir maisto eksportas sudaro apie ketvirtadalį viso Lietuvos eksporto. Dirbant su užsienio rinkomis ne visada užtenka anglų kalbos, būtinos ir kitos užsienio kalbos. Lietuviai sėkmingai kuria verslus ne tik tai Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, kur vietinės kalbos mokėjimas tampa itin svarbiu gebėjimu“, – kalba kanclerė.

 

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad užsienio kalbos tampa vis aktualesnės ir dirbant Lietuvoje, su vietinėmis rinkomis, nes nekvalifikuotam darbui vis dažniau įdarbinami rusų ar prancūzų kalbomis kalbantys imigrantai. „Universiteto absolventai dažnai užima vadovų pozicijas, todėl norint susikalbėti su darbuotojais gali būti naudingos ir šių kalbų žinios”, – apie mokytis užsienio kalbų skatinančias tendencijas kalba kanclerė.

 

VDU ŽŪA Tarptautinės veiklos koordinatorė Monika Medikienė pastebi, kad užsienio kalbų mokėjimas atveria daugiau galimybių ir studijuojant. „Skatiname studentus dalyvauti „Erasmus+“ programoje – išvykti studijuoti ar atlikti praktiką užsienio šalyse. Tai tarpkultūrinė patirtis, taip pat platesnės ir gilesnės specialybės žinios, ateičiai naudingi kontaktai. Studijuojant užsienyje antros ar trečios užsienio kalbos mokėjimas tampa ypatingu privalumu – pasirinkę Prancūziją ar Vokietiją daug daugiau naudos gaus jei atvyks jau mokėdami prancūzų ar vokiečių kalbas. Šios kalbos naudingos ir grįžus į Lietuvą – kartais gali atrodyti, kad visa Europa kalba anglų kalba, bet mokant daugiau užsienio kalbų atsiveria daugiau galimybių sėkmingam bendradarbiavimui su užsienio rinkomis, lengviau vyksta verslo partnerių paieška, sėkmingesnės derybos“, – apie užsienio kalbų mokėjimo naudą studijuojant ir baigus studijas kalba VDU ŽŪA Tarptautinės veiklos koordinatorė.

 

Mokydamiesi sukuria sėkmingus verslus

Proc. dr. Astrida Miceikienė pastebi augantį Akademijos studentų verslumą – jie noriai kuria savo verslus, aktyviai naudojasi universiteto suteikiama pagalba. „Studentai ir absolventai turi daug galimybių įgyvendinti savo idėjas, dalis verslų „gimsta“ atliekant praktinio darbo užduotis, kiti verslus sukuria pasitelkdami universiteto konsultantų pagalbą“, – pasakoja prof. dr. A. Miceikienė ir atkreipia dėmesį, kad studijų metu įgyvendinus verslo idėją, jai pagalbos galima gauti ir baigus studijas.

„Dauguma jaunųjų verslininkų grįžę į regionus, gali gauti paramą iš įvairių Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) priemonių. Parama skiriama ne tik ūkininkams, bet ir kitų sričių specialistams. Kurdami savo verslus, pasinaudoję Lietuvos kaimo plėtros programa, techninės pagalbos ir kitomis priemonėmis gali gauti paramą ne tik pačiai pradžiai, bet ir verslo vystymui“, – pastebi VDU ŽŪA kanclerė.

 

Idėjos savo verslo kūrimui dažnai kylant stebint kitų įmonių darbą iš vidaus, dirbant lengviausia pastebėti naujas nišas ir galimybes, todėl praktikos verslo įmonėse naudingos ne tik samdomą darbą planuojantiems dirbti studentams, bet ir ieškantiems nišų naujų verslų kūrimui. „Kiekvieną vasarą sulaukiame daug mokamų praktikų VDU ŽŪA studentams pasiūlymų iš žemės ūkio ir susijusių sektoriaus įmonių. Džiaugiamės, kad studentai aktyviai naudojasi šia galimybe ir jau nuo pirmo kurso vasarą išnaudoja praktikai“, –  apie studentams suteikiamas galimybes vasarą išnaudoti susipažinimui su Lietuvos žemės ūkio sektoriumi pasakoja prof. dr. A. Miceikienė.

 

Išskirtines studijų programos ateities lyderiams

Prof. dr. A. Miceikienė atkreipia dėmesį į VDU ŽŪA programų išskirtinumą – dauguma jų vienintelės Lietuvoje, o naujosios studijų programos, parengtos bendradarbiaujant su socialiniais partneriais, yra unikalios ir tarptautiniame kontekste.

„Džiaugiamės išskirtinėmis, puikių specialistų komandų sukurtomis bakalauro ir magistro studijų programomis studijų programomis. Norinčių dirbti su šiuolaikinėmis technologijomis, jas kurti, pritaikyti ir valdyti laukia pirmosios pakopos studijų programa Tvarioji inžinerija. Ambicingiems inovatoriams, siekiantiems įgyti ekonomikos bei technologijų žinių, būtinų ekonomikos transformacijos laikotarpiu, VDU ŽŪA siūlo pirmos pakopos studijų programą Bioekonomikos verslo vadyba. Ambicingų ir ieškančių galimybių studijuoti dirbant eksportuojančiose įmonėse laukia antros pakopos nuotolinė vadovų programa Muitinės procesų valdymas. Šios trys naujosios programos unikalios Europos ir viso Pasaulio kontekste, nes nukreiptos į ateities globalų agroverslą“, – pastebi prof. dr. A. Miceikienė.

Šiuolaikinės ir patogios studijos

Prof. dr. A. Miceikienė atkreipia dėmesį, kad VDU ŽŪA siūlo patogias studijų formas, kas itin aktualu norintiems tobulėti, keisti veiklos sritį. „Atsižvelgdami į šiuolaikinių žmonių poreikius, augantį norinčių kelti kvalifikaciją ar persikvalifikuoti skaičių, siūlome ištęstines nuotolines arba mišrias nuotolines studijas, kurias turi labai mažai universitetų. Be to, galima rinktis studijuoti atskirus aktualius studijų dalykus“, – pasakoja pašnekovė ir atkreipia dėmesį, kad motyvuoti jaunuoliai, norintys studijuoti su agrosektoriumi susijusiose specialybėse, tačiau neįvykdę 2023 m. stojimo reikalavimų, kviečiami į vienerių metų parengiamąsias studijas.

VDU ŽŪA kanclerė pažymi, kad parengiamąsias studijas VDU ŽŪA iki 100 proc. finansuoja Universitetas ir verslas, skiriant labdaros ir paramos fondo „Pagalba regionų jaunimo studijoms“ lėšas. Vienerius parengiamųjų studijų metus su būsimais studentais dirbs ir tinkamai pasiruošti valstybiniams brandos egzaminams padės VDU dėstytojai. Kartu su kitais studentais jie taip pat klausysis pasirinktos studijų programos ir bendruosius universitetinius dalykus. Kitais mokslo metais sėkmingai išlaikius valstybinius brandos egzaminus ir pradėjus studijas Akademijoje, išklausyti dalykai įskaitomi ir studentai studijas tęs jau antrame kurse.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.