LSMU mokslininkės sukūrė patogesnę alternatyvą sirupams ir tabletėms nuo peršalimo

Pastaraisiais metais rinkoje ypač išpopuliarėjo kramtomos gelinės formos maisto papildai-guminukai. Sequence0100 43 09 48Still106Tokios formos medicinos priemonės gali būti pritaikytos ir peršalimo simptomams lengvinti, įsitikinusi LSMU žinių komercinimo ir technologijų perdavimo projekte dalyvaujanti kūrėjų komanda – dr. Inga Matulytė, mokslininkė Jurga Andrėja Kazlauskaitė ir prof. Jurga Bernatonienė. Ši komanda sukūrė kramtomąsias gelines tabletes su čiobrelių ekstraktu – patogesnį būdą lengvinti atsikosėjimą ir kitus peršalimo simptomus.

 

Pažangesnis būdas valdyti peršalimo simptomus

Peršalimas – dažna problema, tad rinkoje gausu įvairių maisto papildų, medicinos priemonių ir vaistų, skirtų peršalimo simptomams lengvinti ir gydyti. Tačiau kramtomų gelinių tablečių-guminukų, skirtų tokiems susirgimams, nėra, nors ši forma turi daugybę privalumų.

Pasak idėjos autorių, jų sukurtos kramtomosios tabletės galėtų tapti alternatyva čiobrelių ar kitiems sirupams, skirtiems atsikosėjimui gerinti. Tokių sirupų sudėtyje daug cukraus, o juos vartoti ir tiksliai dozuoti sunku, kadangi kas kartą reikia matuoti preparato kiekį.

 

LSMU komandos sukurtos gelinės tabletės poveikiu panašios į peršalimui skirtus sirupus, tačiau patogesnės vartoti, tiksliai dozuotos ir skanios. Kūrėjos teigia, kad tokių tablečių sudėtyje mažiau cukraus nei sirupuose, o ekstrakto ir veikliųjų medžiagų kiekis gali būti preciziškai kontroliuojamas.

Šie kramtomųjų gelinių tablečių privalumai aktualūs daugeliui vartotojų, o labiausiai – vaikams ir senyvo amžiaus asmenims. Mokslininkių sukurtos gelinės tabletės tinkamos asmenims nuo 3 metų. Guminuko formos tabletės yra lengvai kramtomos, jų nebūtina užgerti vandeniu.

 

Idėja kilo tiriant eterinius aliejus

Idėja sukurti kramtomas gelines tabletes kilo dr. Ingai Matulytei doktorantūros studijų metu dirbant su eteriniais aliejais – iki tol mokslininkė ketino juos įterpti į tabletes bei eksperimentuoti su skysta aliejų forma.

Mokslininkė gamino sirupus ir ekstraktus, pasižyminčius sveikatai palankiu poveikiu, testavo jų skonį ir poveikį. Čiobrelių ekstraktas kramtomoms gelinėms tabletėms buvo parinktas kaip sėkmingiausias tiek skonio, tiek veiksmingumo prasme.

 

Produktą ruošia Lietuvos rinkai

Idėjos autorės teigia, kad tarp gelinių tablečių privalumų – ir paprastas gamybos procesas. Šiuo metu kramtomųjų gelinių tablečių prototipai gaminami mokslinėje laboratorijoje, kurioje naudojamą įrangą galima rasti ir namuose. Tačiau šį procesą nesunku perkelti į komercinį lygį, pritaikant visiškai ar iš dalies automatizuotas gamybos linijas.

Mokslininkės jau atliko savo produkto stabilumo, organoleptinių savybių ir tekstūros tyrimus. Suplanuota, jog tablečių forma bus tobulinama ir toliau, o vėliau bus imamasi reikiamų tyrimų produktui registruoti. Tikimasi, kad įgyvendinus šiuos žingsnius, tabletės galėtų atsidurti Lietuvos vaistinėse ir tapti pamėgtu peršalimo simptomų lengvinimo būdu.

Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, Projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.