Dr. Eligijus Juvencijus Morkūnas

1945 09 07(27) – 2023 09 19

60 Pro memoria Eligijus Juvencijus Morkūnas 3
Eligijus Juvencijus Morkūnas

Rugsėjo 19 d., eidamas 78-uosius metus, mirė muziejininkas, etninės kultūros tyrinėtojas, humanitarinių mokslų daktaras Eligijus Juvencijus Morkūnas.

 

E. J. Morkūnas gimė 1945 m. rugsėjo 7 d. (dokumentuose – 27 d.) Kėdainiuose. Istorija ir etnografija domėjosi nuo jaunystės. Užsukdavo į Kėdainių muziejų, prenumeruodavo leidinį „Lietuvos TSR Mokslų Akademijos darbai“. Su broliu Remigijumi dviračiais apvažinėjo Kėdainių apylinkes, aplankė buvusių dvarų vietas.

1970 m. E. J. Morkūnas dalyvavo dr. Norberto Vėliaus surengtoje ekspedicijoje į Gervėčius ir rinko medžiagą apie įvairius etnografinius objektus. Po ekspedicijos buvo pakviestas dirbti į neseniai įsikūrusį Lietuvos liaudies buities muziejų moksliniu bendradarbiu, atsakingu už liaudies techniką. Šiam muziejui paskyrė daugiau kaip 50 savo gyvenimo metų. E. J. Morkūnas surinko didžiąją dalį liaudies technikos ir miestelių ekspozicijoms reikalingų eksterjero ir interjero eksponatų, įrengė per 40 ekspozicijų. Jo rūpesčiu muziejuje atsirado Tremties ir rezistencijos sektorius su partizanų žemine, vagonu, jurtos rekonstrukcija.

 

Dirbdamas muziejuje, E. J. Morkūnas 1979 m. baigė Vilniaus universiteto istorijos fakultetą. 1993 m. apgynė disertaciją „Lietuvos vėjo malūnai XIX–XX a. pirmoje pusėje“ ir tapo humanitarinių mokslų daktaru, buvo atestuotas nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos specialistas, technikos vertybių ekspertas. Jis yra daugelio mokslinių ir plačiajai visuomenei skirtų leidinių autorius, sudarytojas arba bendraautoris, mokslinių ir populiariųjų straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudai autorius. Tarp jo parašytų ir parengtų leidinių yra: „Lietuvos technikos paminklai. Vėjo malūnai“, „Senieji amatai“, „Įdomiausi Lietuvos technikos paminklai“, „Vandens malūnai Rytų Lietuvoje“, „Lietuvos miestelių atspindys: muziejaus miestelis“. E. J. Morkūnas taip pat yra Lietuvos liaudies buities muziejaus vadovų „Žemaitija“, „Suvalkija“, „Dzūkija“, „Aukštaitija“ autorius, sudarytojas ar bendraautoris.

 

2021 m. dr. J. E. Morkūnui įteikta Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija, 2023 m. jis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Užuojautą dėl E. J. Morkūno mirties pareiškęs Prezidentas dr. Gitanas Nausėda sakė, kad Lietuva neteko iškilios asmenybės, visą gyvenimą pašventusios gimtojo krašto istorijos, etninės kultūros tyrimams ir jų sklaidai, kultūros paveldo išsaugojimui ir aktualinimui: „Neįkainojamas E. J. Morkūno profesinis indėlis į mūsų šalies muziejininkystės tradicijų kūrimą, puoselėjimą bei jų kūrybišką ir inovatyvią plėtrą. E. J. Morkūnas paliko nuostabų meilės Tėvynei ir kruopštaus atsidavimo savo darbui pavyzdį.“

Parengta pagal Lietuvos liaudies buities muziejaus, „Mokslo Lietuvos“ ir kitų šaltinių informaciją.

 

Lietuvos mokslininkų sąjunga reiškia gilią užuojautą velionio žmonai Gražinai Teodorai, dukroms Aistei, Šarūnei ir Radvilei, kitiems artimiesiems ir bendradarbiams. Dr. E. J. Morkūno atsidavimas Lietuvai ilgam išliks mūsų atmintyje.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.