Dr. Mantas Šimėnas: M. Skłodowskos-Curie dotacija – paskata mokslininko karjerai

Praėjusiais metais Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto mokslininkui dr. Mantui Šimėnui buvo skirta prestižinė Marie Skłodowskos-Curie podoktorantūros stažuotės dotacija.

59 VU Mantas Šimėnas M.Sklodovskos dotacija pirmam puslapiui
Dr. Mantas Šimėnas VU Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto
laboratorijoje

Dabar, įpusėjus projekto vykdymo laikotarpiui, fizikas teigia, kad ši finansinė priemonė paranki dėl daugelio priežasčių: „Finansiškai dosni dotacija yra orientuota ne tik į mokslą, bet ir į tyrėją, nes ja siekiama sukurti sąlygas sėkmingai mokslininko karjerai.“

 

Pakankamas finansavimas mokslininkui

„Marie Skłodowskos-Curie dotacija – tai ir prestižas, ir tikrai dosni finansavimo priemonė. Ši dotacija – ne tik puikus įrašas tyrėjo CV. Ji turi ir kitų privalumų: greta gero mokslininko atlyginimo dotacija atveria tarptautinio mobilumo galimybes, nes lėšas galima naudoti stažuotėms kitose pasaulio šalyse, o tai savo ruožtu praverčia mokslininko kompetencijoms kelti. Štai ir dabar neseniai grįžau iš mėnesio stažuotės Šveicarijos federaliniame technologijos institute Ciuriche“, – sako dr. M. Šimėnas. Tyrėjas pabrėžia, kad ši finansavimo priemonė suteikia laisvę vykdyti mokslinius tyrimus, kuria tvirtą tyrėjo karjeros pamatą ir yra orientuota į jo tobulėjimą.

 

Darbas pasaulyje pirmaujančioje VU laboratorijoje

Paklaustas apie tai, kodėl, ne vienerius metus praleidęs viename geriausių pasaulio universitetų Jungtinėje Karalystėje, nusprendė grįžti į Lietuvą ir M. Skłodowskos-Curie podoktorantūros stažuotės projektui vykdyti pasirinko Vilniaus universitetą (VU), mokslininkas paaiškina, kad mokslo požiūriu Lietuva gana greitai vejasi prestižines institucijas: „Be asmeninio įvertinimo, šis apdovanojimas taip pat atspindi Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų institute vykdomų tyrimų svarbą pasauliniu mastu. Tai, ką darau VU Mikrobangės spektroskopijos laboratorijoje, technologijų atžvilgiu nelabai skiriasi nuo to, ką veikiau Londono universitetiniame koledže. Pagal M. Skłodowskos-Curie priemonę finansuojamas mokslininko tyrimas yra susijęs su naujos kriogeninių mikrobangų stiprintuvų metodikos sukūrimu ir pritaikymu EPR tyrimuose.“

 

Tikslas – sutrumpinti eksperimento laiką ir pagerinti jautrumą

„EPR spektroskopija – plačiai naudojamas įrankis, leidžiantis tirti elektronų sukinius įvairiose sistemose nuo baltymų struktūrų iki kvantinių technologijų. Šiuo metu siekiama pritaikyti EPR tirti itin mažiems sukinių kiekiams, o tai reikalauja išskirtinių EPR įrangos patobulinimų“, – tyrimų lauką pristato dr. M. Šimėnas. Pasak mokslininko, kadangi elektronų sukinių matavimas gali užtrukti ilgai – iki savaitės, vienas jo tyrimo tikslų – gerokai sutrumpinti eksperimento laiką.

 

Pritaikoma nuo medicinos iki kvantinių technologijų

„Kadangi elektronų sukiniai yra įvairiose medžiagose, EPR gali būti plačiai naudojamas daugelyje sričių. Jį taikant galima nustatyti baltymų, pagrindinės gyvybės statybinės medžiagos, struktūrą. Vaistų veikimas yra susijęs su baltymais, todėl jų savybių ištyrimas gali būti svarbus, gydant įvairias ligas“, – aiškina mokslininkas. Taikant šią metodiką, galima išsiaiškinti konkrečias detales apie medžiagą. Iš medžiagoje esančio elektronų sukinio galima nusakyti mikroskopinę medžiagų struktūrą, lemiančią įvairius reiškinius, pavyzdžiui, fazinius virsmus.

 

M. Skłodowskos-Curie podoktorantūros stažuotės – viena labiausiai prestižinių mokslinių tyrimų programų Europoje, remianti veiklas, kuriomis siekiama suteikti jauniesiems mokslininkams galimybę plėtoti savarankišką akademinę karjerą, stiprinti jų kūrybinį potencialą ir didinti atliekamų mokslinių tyrimų kokybę. VU kviečia motyvuotus tyrėjus teikti bendras paraiškas podoktorantūros stažuotėms finansuoti pagal šios finansavimo schemos kvietimą, galiojantį iki 2023 m. rugsėjo 13 d.

Pranešimą parengė VU Viešosios komunikacijos projektų vadovė Liudmila Januškevičienė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.