Geodezininko Petro Variakojo palikimas

Šiais metais sukako 115 metų nuo žymaus Lietuvos mokslininko geodezininko ir pedagogo, doc. Petro Variakojo gimimo. Per ilgus dėstytojavimo metus jis išmokė geodezijos pagrindų daugelį topografijos, geodezijos, žemėtvarkos ir hidrotechnikos specialistų.

59 Petras Variakojis potretinė
Petras Variakojis

Petras Variakojis gimė 1908 m. birželio 15 d. Biržų apskrities Tauniūnų kaime. Baigęs pradinę mokyklą, įstojo į Biržų gimnaziją, kurią baigė 1929 m. Atlikęs karinę prievolę ir metus padirbėjęs matininko darbininku, 1931 m. P. Variakojis išvyko į Čekoslovakiją (dabar – Čekijos Respublika) studijuoti matavimo mokslų Brno aukštojoje technikos mokykloje. 1938 m. baigė studijas, įgydamas geodezijos inžinieriaus kvalifikaciją. Tais pačiais metais pradėjo dirbti Žemės ūkio ministerijos Žemės tvarkymo departamente inžinieriumi. 1938 m. atliko Palangos miesto, o 1939 m. – Raseinių miesto trianguliacijos darbus. 1939 m. P. Variakojis buvo paskirtas Kėdainių aukštesniosios kultūrtechnikos ir geodezijos mokyklos geodezinių disciplinų dėstytoju.

 

1944 m. hitlerininkai, traukdamiesi iš Lietuvos, susprogdino geriausius Kėdainių miesto pastatus, tarp jų ir kultūrtechnikos mokyklą. 1945 m. gegužės 7 d. reorganizavus šią mokyklą į Kauno žemės ūkio technikumą, P. Variakojis buvo paskirtas technikumo dėstytoju, o vėliau – direktoriaus pavaduotoju mokymo reikalams. Čia jam teko dar ne kartą keisti ir veiklos vietą, ir pavadinimą. 2002 m. šis technikumas buvo prijungtas prie Kauno kolegijos, kurioje ir dabar vykdoma geodezijos studijų programa.

59 Petras Variakojis pirmas iš kairės 1938
Palangos miesto trianguliacijos bazės matavimo akimirkos. Pirmas iš kairės – Petras Variakojis
(1938). Archyvo nuotr.

1946 m. P. Variakojis buvo pakviestas į Lietuvos žemės ūkio akademiją (dabar – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija) dirbti docentu. Nuo 1968 iki 1975 m. dirbo ir papildomą administracinį darbą – buvo Hidromelioracijos ir žemėtvarkos fakulteto prodekanas. 1984 m. išėjo į pensiją. Mirė 1989 m. rugpjūčio 17 d.

P. Variakojo palikimas – vadovėliai ir metodiniai leidiniai. Jo iniciatyva į lietuvių kalbą išverstas prof. P. Orlovo vadovėlis „Geodezija”. 1960 m. jis parašė ir išleido knygą „Geodeziniai matavimai žemės ūkyje”, 1964 m. – „Klaidų teorijos ir matavimų išlyginimo pagrindai”, 1966 m. išleido vadovėlį „Geodezijos pagrindai”, 1984 m. – vadovėlį „Geodezija”. P. Variakojis parengė keliolika metodinių patarimų leidinių studentams, parašė mokslinių straipsnių enciklopedijai, parengė 6 tūkst. terminų apimties geodezijos žodyną lietuvių, rusų, anglų ir vokiečių kalbomis.

59 Petras Variakojis Vadovėlis 3
Doc. Petro Variakojo parengti vadovėliai

59 Petras Variakojis Vadovėlis Geodezija 1 59 Petras Variakojis Vadovėlis Geodezijos pagrindai 2

P. Variakojis buvo žinomas kaip geras savo specialybės žinovas, gebėjęs meistriškai perteikti mokslo žinias. Dėstė suprantamai, nuosekliai ir aiškiai. Sumaniai naudojosi pagalbinėmis priemonėmis, geodeziniais prietaisais. Buvo teisingas ir nuoširdus, negailėdamas laisvalaikio dirbo su studentais. Mylėjo Lietuvą ir saugojo visa, kas buvo susiję su nepriklausomos Lietuvos geodezijos darbais.

 

Valdas Urbanavičius

Straipsnio autorius yra Kauno kolegijos geodezijos studijų programos dėstytojas.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.