Lietuvos mokslo taryba prisijungė prie tarptautinės iniciatyvos, kuriant atsparią švietimo ir mokslo sistemą Ukrainoje

Lietuvos mokslo taryba (LMT) prisijungė prie daugiašalės tarptautinės iniciatyvos, skirtos kurti atsparią švietimo ir mokslo sistemą Ukrainoje.

59 Tarptautinė parama Ukrainai. Asoc. nuotr.
Aerial view of the Ukrainian flag waving in the wind against the city of Kyiv, Ukraine near the famous statue of Motherland.

Naujoji programa IMPRESS-U, kurios iniciatorius yra JAV Nacionalinio mokslo fondo (National Science Foundation, NSF) Tarptautinio mokslo ir inžinerijos biuras kartu su Ukrainos nacionaliniu tyrimų fondu, bus skirta remti pažangiausius mokslo ir inžinerinius tyrimus švietimo ir inovacijų srityse, bendradarbiaujant tarptautiniu mastu ir skatinant Ukrainos mokslininkų integraciją į pasaulinę mokslinių tyrimų bendruomenę. Pasak NSF direktoriaus Sethuramano Panchanathano, šiandienos didieji iššūkiai peržengia nacionalines sienas ir mokslo disciplinas, todėl reikia tvirto bendradarbiavimo su panašiai mąstančiais partneriais visame pasaulyje. Būtina kartu didinti tarptautinių partnerysčių efektyvumą, remti mokslinį personalą ir prisidėti prie modernios mokslinių tyrimų, švietimo ir inovacijų ekosistemos kūrimo Ukrainoje.

 

Dalyvaudami šioje programoje, Lietuvos mokslininkai kartu su kitais iniciatyvos partnerių mokslininkais turės galimybę įsitraukti į JAV mokslininkų kartu su partneriais iš Ukrainos inicijuojamus tarptautinius projektus. Lietuvos mokslininkų veiklą laimėjusiuose konkursą projektuose finansuos LMT.

 

Kiekviename pasiūlyme turės dalyvauti mokslininkai iš JAV, Ukrainos ir bent vienos kitos šioje iniciatyvoje dalyvaujančios šalies. Prie šios iniciatyvos prisideda Estijos mokslo taryba, Latvijos mokslo taryba, Lenkijos nacionalinis mokslo centras, Lenkijos nacionalinė akademinių mainų agentūra, JAV nacionalinė mokslo akademija, JAV globalių jūrinių tyrimų biuras, privatūs JAV donorai ir fondai.

Pranešimą parengė Lietuvos mokslo tarybos Komunikacijos ir veiklos organizavimo skyriaus Visuomenės informavimo specialistė Solveiga Ramanauskienė.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.