Pasirašytas dvišalis Lietuvos mokslo tarybos ir Taivano Nacionalinės mokslo ir technologijos tarybos susitarimas dėl mokslinių tyrimų finansavimo

2023 m. rugsėjo 22 d., Vilnius. Siekiant plėtoti Lietuvos ir Taivano tyrėjų bendradarbiavimą, Lietuvos mokslo taryba (LMT) pasirašė susitarimo memorandumą su Taivano Nacionalinės mokslo ir technologijos taryba (NSTC). LMT Taiwan6Šiuo memorandumu sutarta, kad abi šalys, vadovaudamosios mokslo pažangos skatinimo principais, finansuos bendrus Lietuvos ir Taivano aukštojo mokslo įstaigų ir mokslinių tyrimų institutų mokslininkų projektus biotechnologijų, lazerių ir medžiagų mokslo, inžinerijos bei informacinių kompiuterinių technologijų srityse. Bendrų mokslinių tyrimų projektams, seminarams, praktinių užsiėmimų vykdymui  per mokslinių tyrimų grupes 2024–2027 m. numatyta skirti iki 5 mln. Eur (2,5 mln. Eur LMT ir 2,5 mln. Eur NSTC).

„Partnerystė su Taivano mokslo institucijomis atvers plačias galimybes abipusei mokslinių tyrimų pažangai. Tikiu, kad žinių ir patirties dalijimasis biotechnologijos, lazerių ir medžiagų mokslo, inžinerijos bei informacinių kompiuterinių technologijų srityse, bendrai įgyvendinamų tyrimų rezultatų poveikis gerinant gyvenimo kokybę, ženkliai prisidės prie socialinio ir ekonominio mūsų šalies vystymosi ir vyraujančių socialinių bei ekonominių problemų sprendimo“,  ̶ sako LMT pirmininkas Gintaras Valinčius ir pabrėžia, kad šis bendradarbiavimas ypatingai svarbus prisidedant prie jaunųjų tyrėjų karjeros skatinimo bei mūsų šalies mokslinių tyrimų potencialo augimo.

 

Taivano ir Lietuvos simpoziume – žymūs abiejų šalių mokslininkai ir jaunieji tyrėjai

Dvišalis susitarimo memorandumas pasirašytas Vilniuje vykusio jungtinio Taivano ir Lietuvos biotechnologijų mokslinių tyrimų simpoziumo metu. Šis simpoziumas, Lietuvoje organizuotas pirmą kartą VU Gyvybės mokslų centre, tapo puikia naujausių žinių genų redagavimo, ląstelių terapijos, genų manipuliacijų srityje perdavimo platforma. Kaip CRISPR-Cas9 (genų redagavimo) metodas gali būti naudojamas Parkinsono, Alzhaimerio, onkologinių ir kitų ligų ankstyvojoje diagnostikoje ir gydymui? Kokie naujausi atradimai kuriant priešvėžinius vaistus ir gydymo metodus? Savo tyrimais ir veikla garsūs VU Gyvybės mokslo centro, VU ligoninės „Santaros klinikos“, Lietuvos sveikatos mokslo universiteto, Inovatyvios medicinos centro, Taivano universitetų, medicinos įstaigų, mokslinio tyrimo institutų mokslininkai dalijosi mokslinių tyrimų ir technologijų pasiekimais, pristatė naujausius tyrimų rezultatus žmonių sveikatos gerinimui ir ligų gydymui taikant naujausias biotechnologijas.

 

„Šis simpoziumas – tai dar vienas reikšmingas žingsnis plėtojant Lietuvos ir Taivano mokslininkų bendradarbiavimą bei naujoviškų mokslo pažangos metodų ir inovacijų plėtrą. Tai antrasis tokio pobūdžio renginys po gegužę vykusio seminaro Taivane, kuriame savo tyrimus pristatė Lietuvos lazerių ir medžiagų mokslo, inžinerinių tyrimų specialistai. Tokie dvišaliai moksliniai susitikimai apibendrina dviejų šalių  pastangas siekiant skatinti tarptautinį mokslinį bendradarbiavimą ir leidžia mums bendrais pajėgumais ieškoti naujausių technologinių sprendimų, kurie taip pat gali prisidėti prie naujų ligų diagnostikos ir gydymo metodų, galinčių turėti milžinišką įtaką žmonių sveikatai ne tik Lietuvoje ir Taivane, bet ir visame pasaulyje“, – teigia G. Valinčius.

Plačiau apie simpoziume skaitytus pranešimus rasite čia.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.