REIKALAVIMAS GINTI LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINGUMĄ

Nacionalinio susivienijimo pozicija

Nacionalinis susivienijimas išplatino šalies vadovams ir Generalinei prokuratūrai skirtą reikalavimą ginti Lietuvos valstybingumą. Tokį reikalavimą sąlygojo abejotini valdžios institucijų veiksmai ginti valstybinės lietuvių kalbos vartojimą Vilniaus rajone. Primenama, kad Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininkas Audrius Valotka portale delfi.lt publikacijoje „Dėl lenkiškų vietovardžių pavadinimų Vilniaus rajone“ pranešė Lietuvos Respublikos valstybės vadovams ir visuomenei, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški Bieliškės ir Ažulaukės kaimų užrašai – Bieliszki ir Orzełówka – turi būti pašalinti. Jo teigimu, minėti užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus – Lietuvoje gali būti tik lietuviški vietovardžiai.

 

VKI įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybę minėtus lenkiškus užrašus pašalinti, tačiau Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisiją (VLKK), teigdamas, esą VKI vadovas kursto tautinę nesantaiką.

Nacionalinis susivienijimas nurodo, kad sumaištį dėl valstybinės lietuvių kalbos vartojimo įnešė Konstitucinis Teismas, paskelbęs, kad Lietuvos valstybės išduotuose asmens dokumentuose asmenvardžius galima rašyti nelietuviškais rašmenimis. Tačiau, pradėjus gyvenvietes žymėti užrašais ne lietuvių, o kitų valstybių kalbomis, pasiekta riba, kai, Nacionalinio susivienijimo teigimu, bus mėginama dalinti Lietuvos valstybę į atskirus tautinių bendrijų valdomus teritorinius regionus. Tai labai didelis iššūkis ne tik valstybės vadovams, kurie davė priesaiką gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą, bet ir visuomenei, kuri yra klaidinama, neva panašūs, nuolat pasikartojantys antivalstybiniai Vilniaus rajono valdžios veiksmai tėra demokratijos išraiška ir tautinės tolerancijos siekis.

 

Tokie veiksmai neabejotinai yra provokaciniai, o atsižvelgiant į liūdną šio regiono sovietinį politinį paveldą, jie galimai yra Kremliaus inspiruoti, siekiant skaldyti Lietuvos visuomenę, didinti įtampą tarp lietuvių ir lenkakalbių Lietuvos gyventojų, taip pat – tarp Lietuvos ir Lenkijos. Šie veiksmai kvalifikuotini kaip antivalstybinės ardomosios veiklos apraiškos bei viena iš Rusijos ir Baltarusijos vykdomo hibridinio karo prieš Baltijos valstybes priemonių.

Nacionalinis susivienijimas, įvertindamas minėtos politinės provokacijos pavojingumą, primena Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimo Pirmininkei ir Ministrei Pirmininkei inauguracijos ar paskelbimo šalies vadovais metu duotas priesaikas Lietuvos valstybei ginti ir saugoti jos teritorinį vientisumą. Kartu reikalauja Generalinę prokuratūrą inicijuoti tyrimą, kieno iniciatyva, kokiu tikslu, kokia apimtimi ir kieno lėšomis yra inicijuojami provokaciniai Lietuvos Respublikos įstatymų pažeidimai, rašant gatvių ir gyvenviečių pavadinimus ne valstybine lietuvių kalba.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.