Atsiliepimas apie prof. K. J. Keggi

Kalbant apie a. a. Kristapą Keggi, reikia patvirtinti, ką sako ir kiti kolegos, kad tai – neeilinė asmenybė su neeiliniais gebėjimais.

60 Porvaneckas Narūnas
dr. Narūnas Porvaneckas

Plačių pažiūrų, kosmopolitiškas ir pripažinęs tik profesionalų požiūrį į chirurgiją. Periodiškai atvykdamas į Latviją, Lietuvą ar bet kurią kitą šalį, jis propagavo savo dar mažai kam suvokiamą minimaliai invazinę klubo sąnario endoprotezavimo metodiką. Jis operavo bet kurio socialinio sluoksnio pacientus ir mokė kitus kolegas.

 

Vilniuje prof. K. Keggi apsilankė dar 1993 m. Po metų, t. y. 1994-aisiais, Vilniuje kartu su latvių ir estų kolegomis surengėme tarptautinę mokslinę konferenciją „K. Keggi dienos“ (angl. K. Keggi Days). Joje kiekvienas pristatėme tai, ko išmokome iš K. Keggi, diskutavome ir tris dienas maloniai bendravome.

Mano koordinavimu iš Lietuvos į stažuotes JAV išvyko Jurgis Gavelis, Laurynas Meška ir Šarūnas Tarasevičius. Kitų kolegų išvykimą koordinavo Iveta Kelle iš Rygos, kuri sekretoriavo Kristapui Baltijos šalyse. Dėkojame visi už jų begalinį indėlį.

 

Ne paslaptis, kad kasdienėje chirurgijoje iškyla klausimų, į kuriuos reikia subtilaus profesionalaus atsakymo. K. Keggi, nepaisydamas laiko tarp Lietuvos ir JAV skirtumo, visada atsiliepdavo telefonu, išklausydavo iškilusią problemą ir profesionaliai patardavo, kaip ją išspręsti.

Teko dalyvauti jo šeimos jubiliejaus pokylyje, o ir vėliau bendravome. Man jis buvo tas dvasinis švyturys, iš kurio išmokau, kaip pažinti smulkiausią patologiją, kaip ruoštis operacijai, ją planuoti ir apgalvoti visus įmanomus sprendimų kelius, kad, įvykus komplikacijai, po operacijos pacientas net neįtartų, kad ji įvyko.

 

Nė vienas nesame nemirtingi, tačiau šviesios atminties K. Keggi savo darbais nukalė sau galingą monumentą. Jis daugeliui pacientų ir kolegų ilgam liks sveikatos ir sėkmės vedliu. Tiek galiu pasakyti apie savo Mokytoją, fantastišką kolegą ir žmogų.

 

Prof. habil. dr. Narūnas Porvaneckas, pirmasis išvykęs į stažuotę JAV ir vėliau padėjęs rengti Lietuvos medikų stažuotes K. J. Keggi programoje

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.