Dėl žiniasklaidos rėmimo 2024 metais konkurso

Vienas fondas baigia darbą, o kitas dar neįkurtas

 

Konkurso 2024 metams Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas neskelbs. Iki 2023 m. pabaigos Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas toliau vykdys savo funkcijas – šių metų projektų finansavimą ir priežiūrą. Lietuvos Respublikos Seimui priėmus Visuomenės informavimo įstatymo 27 ir 28 straipsnių pakeitimus, konkursą skelbs ir organizuos Medijų rėmimo fondas. Informacijos ieškoti Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos tinklalapyje (www.lr.lt).

Tarp svarbiausių praėjusių metų darbų kultūros ministras Simonas Kairys buvo įvardijęs Medijų rėmimo fondo steigimą. Jis dar šiais metais turėtų pakeisti iki šiol gyvavusį ir valstybės rėmimą kultūrinei, regioninei bei nacionalinei žiniasklaidai administravusį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą.

Tačiau oficialiai šis Fondas dar nėra įsteigtas, vadovo konkursas nepaskelbtas, o paraiškų teikimo data skendi nežinioje. <…> Praėjusią savaitę „15min“ kalbintas kultūros ministras teigė, kad „ruduo tikrai yra tas laikas, kai tie kvietimai bus padaryti“, tačiau, nenorėdamas konkretizuoti datos, pareiškė, kad „tiek žiniasklaidos sektorius, tiek ministerija supranta, kad kuo greičiau, tuo geriau. Ta linkme ir yra dirbama“.

 

Ragina apsišarvuoti kantrybe

Anot kultūros viceministro Vyginto Gasparavičiaus, rugpjūčio pabaigoje trys naujojo Medijų rėmimo fondo steigėjai – Kultūros ministerija, Visuomenės informavimo etikos asociacija ir Kultūros periodinių leidinių asociacija – pasirašė steigimo sutartį. Visi reikalingi dokumentai yra pas notarą, po jo keliaus į Registrų centrą. Buvo tikimasi, kad rugsėjį galutinai bus įsteigta ši nauja viešoji įstaiga, kuri pakeis kelis dešimtmečius gyvavusį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. Taip pat viceministro teigimu, rengiamasi ir naujojo Fondo vadovo konkursui, kuris bus paskelbtas iškart, kai tik bus oficialiai įregistruotas pats Fondas.Įstaigos vadovą tikimės žinoti spalį“, – tikino V. Gasparavičius.

 

Anot viceministro, paraleliai turėtų būti patvirtinti Fondo finansavimo nuostatai, o atsiradus vadovui, atrinkti ekspertai, skelbiamas paraiškų priėmimo laikas, jų vertinimai ir, galiausiai, finansuojamų projektų rezultatai. Nors pastaraisiais metais jau buvo įprasta, kad paraiškos kitų metų projektų finansavimui būdavo paskelbiamos rugsėjo mėnesį, o rezultatai žinomi metų pabaigoje, šiemet dėl vėlavusio Medijų rėmimo fondo įstatymo priėmimo Seime, kultūros viceministro teigimu, leidėjai turėtų apsišarvuoti kantrybe.

„Tikimės paraiškų konkursą paskelbti gruodžio mėnesį, o mažųjų programų rezultatus turėti dar šiais metais“, – sakė V. Gasparavičius. Pasiteiravus, kaip įmanoma per mėnesį ir sulaukti paraiškų, ir jas įvertinti, viceministras teigė, kad įmanoma būtų trumpinti laiką, skirtą paraiškų priėmimui, o sėkmės atveju mažųjų programų vertinimas užtruktų gerokai trumpiau.

Naujajame Fonde yra numatytas ir strateginis kultūros leidinių finansavimas, kuris būtų skiriamas ne vieniems, kaip iki šiol, bet trejiems metams. Kadangi šių projektų apimtis turėtų būti gerokai didesnė, tad ir jų vertinimas užtruks ilgiau. Paklaustas, kada leidėjai galėtų žinoti kitų metų savo veiklos finansavimą, V. Gasparavičius teigė neketinantis spėlioti, o dabartiniame etape svarbiausia susikoncentruoti į naujo vadovo išrinkimą ir galutinį Fondo finansavimo gairių parengimą.

 

Paklaustas, ar taip vėluojant su paraiškų teikimu nėra svarstomas alternatyvus finansavimo variantas bent šiais metais, kultūros viceministras pažymėjo, kad Seimo priimtame Medijų rėmimo fondo įstatyme jokios finansavimo alternatyvos nėra numatytos.
V. Gasparavičiaus teigimu, Fondo darbo grupę sudaro tiek kultūros, tiek nacionalinės, tiek ir regioninės žiniasklaidos atstovai, todėl visi yra suinteresuoti kuo skaidresne ir greitesne naujos įstaigos veiklos pradžia.

Paklaustas, ar jau yra numatytos patalpos, kuriose įsikurs Fondas, kultūros viceministras teigė, kad pradžioje jis savo veiklą vykdys Kultūros ministerijoje. Vėliau bus svarstomi kiti variantai. Pašnekovas pabrėžė, kad alternatyvų tikrai yra.

Pasiteiravus, kur leidėjai turėtų sekti informaciją apie būsimo Fondo naujienas, viceministras V. Gasparavičius rekomendavo stebėti Kultūros ministerijos internetinę svetainę. V. Gasparavičius taip pat pažymėjo, kad pirmaisiais mėnesiais internetinė Fondo svetainė bus užkrauta ant standartinio valstybinio sektoriaus šablono, o ilgalaikėje perspektyvoje bus galima galvoti ir apie kitą – geresnę ir Fondo funkcijas labiau atitinkančią – svetainę.

 

„Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam“

Viena iš Medijų rėmimo fondo dalininkų, Visuomenės informavimo etikos asociacijos komisijos pirmininkė Vaiva Radikaitė-Žukienė „15min“ patvirtino, kad naujojo Fondo reikalai dabar vėluoja pirmiausia dėl pavasarį Seime užstrigusio įstatymo priėmimo. „Tiek kultūrinės žiniasklaidos atstovai, tiek ir regioniniai leidėjai paprastai rudenį planuodavo savo būsimus biudžetus, perspektyvas ir rengdavo turinio projektų paraiškas kitiems metams. Deja, šiemet ši tvarka sugriuvo, o anksčiau įprastos buvusios procedūros vėluoja“, – teigė V. Radikaitė-Žukienė. Anot jos, vėluojantį turinio projektų priėmimą ir finansavimo rezultatų paskelbimą bent iš dalies galėtų kompensuoti naujajame Fonde numatytas ne tik konkrečių projektų finansavimas, bet ir gerokai platesnis leidinių veiklos rėmimas. Tad žiniasklaida, kuri dalyvauja šiuose konkursuose, skaičiuodama ateinančių metų biudžetą, turėtų įvertinti šias aplinkybes. „Yra veiklų, kurių be valstybės pagalbos mažesnės įstaigos tiesiog nepajėgios įgyvendinti. Tarkime, turinio skaitmenizavimas, archyvų tvarkymas, televizijai svarbus turinio pritaikymas neįgaliesiems ir pan.

 

Nors projektas dar yra svarstomas, tačiau manome, kad dalis finansų turėtų būti skiriama ir tokiai žiniasklaidos veiklai, padedant įdiegti naujas technologijas ar saugoti per dešimtmečius kauptus archyvus, kurie yra svarbi mūsų kultūros istorijos dalis“, – kalbėjo Visuomenės informavimo etikos asociacijos atstovė. Paklausta, kaip vertina tas aplinkybes, kad rugsėjo viduryje naujasis Fondas ne tik kad neturi vadovo, darbuotojų, ekspertų, tačiau iki galo nėra žinomos ir visos finansavimo gairės, V. Radikaitė-Žukienė pacitavo žinomą posakį: „Tikėkis geriausio, bet ruoškis blogiausiam.“ „Kalbant apie naujojo Fondo vadovo išrinkimo ar projektų konkurso paskelbimo datas, kurias mini Kultūros ministerija, nebūčiau tokia optimistė. Tačiau tikiu, kad konkursas iki šių metų pabaigos vienaip ar kitaip bus paskelbtas.“

Šaltinis: https://srtfondas.lt/news/162/84/Del-2024-m-konkurso

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.