Lietuvos mokslininkai sieks sumažinti agromaisto ir miškininkystės sektoriaus dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, kiekį

Atsiliepdami į Europos Komisijos siekį kurti klimato kaitai atsparią ateitį, 10 nacionalinių partnerių įgyvendins projektą „GFarm For LIFE“.

61 AgriFood Lithuania generalinė direktorė Kristina Šermukšnytė Alešiūnienė
„AgriFood Lithuania“ generalinė direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė

Rugsėjo 20 d. oficialiame atidarymo renginyje „Senatorių pasaže“ sutapo jo dalyvių požiūriai dėl galimybės Lietuvai išsiskirti Europoje, pasiekus projekto tikslų: sukūrus efektyvesnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų įvertinimą ir registrą žemės ūkio, miškininkystės ir kitos žemės naudojimo sektoriuje užtikrinantį modelį bei parengus nacionalinio anglies absorbentų sertifikavimo ir stebėjimo sistemos struktūrą.

Didžiausią neigiamą poveikį aplinkai daro energetikos pramonė. Tačiau ir žemės ūkio, miškininkystės ir kitos žemės naudojimo sektoriui tenka 20–24 proc. pasaulyje išmetamų teršalų kiekio. Tas pats sektorius, apimantis visą šalies teritoriją ir visus žemės ūkio naudmenų plotus, yra gyvybiškai svarbus klimato kaitos švelninimui, nes absorbuoja šiltnamio efektą sukeliančias dujas per dirvožemį, biomasę ir medieną. Būtent šio proceso našumą Lietuvoje sustiprinti padės „GFarm for LIFE“ partnerių užsibrėžti strateginiai tikslai. Tikimasi, kad projekto sėkmė taps gerąja praktika, ieškant sprendimų tvaresniam žemės valdymui ir sektoriaus atsparumo formavimui Europos mastu.

 

„LIFE yra pagrindinė skėtinė Europos Sąjungos programa, skatinanti aplinkos ir klimato apsaugos veiksmus. Lietuva pirmauja klimato kaitos prioritete, nes esame partneriai net 27 iš 44 įgyvendinamų projektų. Visų jų kontekste „GFarm for LIFE“ tema, apimanti žemės ūkio iššūkių sprendimą, – vienintelė tokia. Tai tikrai dideli pasiekimai, skatinantys veikti dar ambicingiau ir verti pasididžiavimo jau turimu įdirbiu“, – sveikinimo kalboje sakė aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus. Jis pabrėžė ministerijos dėmesį projektui kaip itin svarbiam tiek nacionaliniu, tiek europiniu mastu.

„GFarm for LIFE“ koordinavimo darbais rūpinsis klasteris ir skaitmeninių inovacijų centras „AgriFood Lithuania“. Projekto partneriai: Nacionalinė mokėjimo agentūra, Valstybinė miškų tarnyba, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacija, UAB ART21, UAB „Dojus AGRO“, UAB „Litagra“, UAB „Melda“ ir UAB „Strategy LABS“.

61 AgriFood Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus 2
Aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus

„Neretai tarptautiniuose projektuose dalyvaujame drauge su užsienio partneriais, tačiau šis atvejis – išskirtinis, nes visi dalyviai – iš Lietuvos. Taigi nacionalinis konsorciumas turės galimybę prisidėti prie Europos politikos gairių formavimo. O tokių svarbių valdžios institucijų, akademikų, agromaisto, miškininkystės sektorių ir inovacijas juose skatinančių verslų įsitraukimas rodo, kad Europa mumis patikėjo ne veltui. Esu tikra, kad konstruktyvi partnerystė padės pasiekti pačių geriausių rezultatų“, – projekto perspektyvomis dalijosi „AgriFood Lithuania“ direktorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė.

Susitikimo metu visos suinteresuotosios šalys sutarė, kad šis projektas – neeilinė galimybė Lietuvai. Valdžios institucijos, ne pelno siekiančios organizacijos, akademija ir verslas siekia sukurti patikimą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kreditų sertifikavimo metodiką ir registravimo platformą, kuri galėtų būti pritaikoma visoje Europoje. Svarbiausia, kad partneriai į šią veiklą žiūri ne kaip į projektą, kuriame tik sukuriama metodika ir IT instrumentai, o kaip į ilgalaikę, esminį poveikį darančią nacionalinę partnerystę. Beveik 2,7 mln. eurų biudžeto projektą palaiko ir iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, 60 proc. lėšų skyrė Europos Komisija. „GFarm for LIFE“ truks 3 metus.

 

 

61 AgriFood Renginio dalyviai 1
Renginio dalyviai
Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.