Lietuvos švietimo ir mokslo institucijose diegiama naujos kartos bibliotekos paslaugų platforma

Daugiau kaip keturiasdešimt Lietuvos švietimo ir mokslo institucijų pradeda diegti naujos kartos bibliotekos paslaugų platformą, kurią sudaro tarptautinės kompanijos „Ex Libris“ bibliotekiniai produktai „Alma“ ir „Primo VE“. Į institucijas jie bus įdiegti per dvejus metus. Platformos pirkimą vykdo Vilniaus universitetas (VU), finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, įgyvendindami Lietuvos mokslo ir studijų informacinės infrastruktūros plėtros 2021–2024 metų veiksmų planą.

„Naujoji bibliotekos paslaugų platforma Lietuvos akademinei bendruomenei suteiks naujų galimybių šalies mastu kurti bendrąjį akademinių bibliotekų elektroninį katalogą su daugiau kaip 2 mln. bibliografinių įrašų, taip pat bendradarbiauti pasauliniu mastu ir keistis laisvai prieinamais duomenimis su „Alma“ ir „Primo VE“ bendruomene (kurią sudaro daugiau nei 2380 bibliotekų visame pasaulyje). Bus galima naudotis ir modernia internetine naudotojo sąsaja, pritaikyta ir mobiliesiems įrenginiams; lengvai administruoti elektroninius leidinius; taikyti paplitusius pasaulyje informacijos valdymo protokolus ir standartus“, – naujos paslaugų platformos naudas vardija VU Informacinių technologijų paslaugų centro vadovas, Lietuvos akademinės elektroninės bibliotekos (eLABa) informacinės sistemos duomenų valdymo įgaliotinis Arūnas Stašionis.

 

Diegiama naujoji platforma glaudžiai susijusi su eLABa informacine sistema, kurioje kaupiami ir viešai prieigai teikiami bibliotekų katalogai, mokslo ir studijų dokumentai ir / arba jų metaduomenys.

eLABa informacinėje sistemoje nuo 2001 m. taip pat kaupiamos mokslo / meno publikacijos, studijų baigiamųjų darbų ir disertacijų aprašai, visateksčiai dokumentai. Šiandien joje sukaupta beveik 600 tūkst. dokumentų aprašų.

 

eLABa informacine sistema naudojasi 47 Lietuvos institucijos (universitetai, kolegijos, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, institutai ir kt.). Sistemos naudotojus vienija eLABa konsorciumas, teikiantis jiems metodinę, konsultacinę, organizacinę ir kitą pagalbą.

Projekto vertė 2 419 427,86 Eur. Jis truks trejus metus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.