SOS: Ukrainai ir pasauliui – nedelsiant nutraukti karo veiksmus ir atkurti taiką

„Mokslo Lietuva“ skelbia neseniai gautą laišką ir kviečia atsiliepti. Laiško autoriai yra įsitikinę, kad vien karinėmis priemonėmis atkurti taiką būtų labai sunku. Dabartinė tarptautinės padėties analizė liudija apie neefektyvias ir nesuderintas vyriausybinių ir visuomeninių organizacijų pastangas atkurti taiką Europoje. Jau antri metai Rusijos vykdomi karo nusikaltimai, kuriais atvirai siekiama sunaikinti Ukrainos valstybę ir ukrainiečių tautą, turi būti nedelsiant sustabdyti. Bet kurie tarptautiniai konfliktai turi būti sprendžiami ne karinėmis priemonėmis. Pasaulyje sukurtos tarptautinės struktūros, kurių pareiga – taikos išsaugojimas, bet jos šios gyvybiškai svarbios žmonijai pareigos jau seniai nepajėgia vykdyti.

 

Apžvelgdami agresoriaus ilgametę istorinę patirtį, Rusijos pasiruošimą Ukrainos užpuolimui ir šio užpuolimo motyvus, nusikalstamus karo veiksmus prieš civilinę infrastruktūrą bei gyventojus, neapsakomą žiaurumą, o iš kitos pusės – tarptautinių organizacijų ir valstybių vyriausybių nepakankamą veikimą, atkuriant taiką, teikiame tokio turinio pasiūlymą:

1. Nedelsiant prašome Jungtinių Tautų Organizaciją (JTO) sukurti ir suteikti ,,Žydrųjų šalmų“ Taikos apsaugos kontingentui (TAK) mandatą ir jį dislokuoti Ukrainos teritorijoje, siekiant apsaugoti civilinę infrastruktūrą bei gyventojus nuo tolesnio naikinimo:

 

– TAK turi būti sudarytas šalių, teikiančių politinę, karinę, humanitarinę pagalbą Ukrainai, karių savanorių principu;

– TAK karius savanorius reikalinga ginkluote aprūpina jų šalių vyriausybės;

– TAK kariai savanoriai turėtų būti dislokuojami visoje Ukrainos teritorijoje 50 km iki fronto linijos.

 

2. Vilkinant ar nepriimant šios gyvybiškai svarbios iniciatyvos, tenka konstatuoti, kad JTO ir kitos tarptautinį saugumą privalančios užtikrinti organizacijos nevykdo joms patikėtų funkcijų.

3. Siekdami gelbėti Ukrainos, taip pat ir viso pasaulio žmones nuo tokių padarinių ateityje ir atsižvelgdami į 2 punkte pateiktą nuogąstavimą, prašome skubiai rengti tarptautines parašų rinkimų akcijas dėl JTO ir kitų, privalančių užtikrinti taiką ir saugumą, bet šios funkcijos nevykdančių struktūrų esminio reorganizavimo.

Tikimės skubaus šio pasiūlymo įgyvendinimo, nes kiekviena karo diena atneša naujų sugriovimų, žūčių ir kitų netekčių. Tikime, kad šie žingsniai bus efektyvesni nei milijardai lėšų, skirtų karinėms taikos išsaugojimo priemonėms, šimtai beveik jokio poveikio neturinčių rezoliucijų, peticijų, sankcijų ir pan.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.